Ehliyet Yenileme 2023 Gerekli Belgeler ve Ücreti

Ehliyet yenileme  yada ehliyet değiştirmek için yapmanız gerekenleri bu yıla uygun olarak adım adım anlattığımız bu yazımızda değişim ücreti ile yeni ehliyet için gerekli belgeleri, ayrıca bu ücreti hangi bankalara yatırmanız gerektiğini Nüfus İşleri Genel Müdürlüğünün açıklamalarına göre aşağıda adım adım anlattık.  

SIKÇA SORULAN SORULAR VE ÖNEMLİ KONU BAŞLIKLARIMIZ:

Ehliyet Yenileme Ücreti

  • Eski tip sürücü belgesini yenilemek için:  Polis Vakfı Ücreti 2 TL +  Değerli Kağıt Bedeli 13 TL  = 15 TL  
  • Eski tip ehliyet belgesini kaybeden yada çaldıran kişilerin ödemesi gereken ücretler: Polis Vakfı Ücreti 2 TL +  Değerli Kağıt Bedeli 13 TL  = 15 TL
  • Yeni Tip sürücü belgesini yenilemek için: Polis Vakfı Ücreti : 145 TL + Değerli Kağıt Bedeli : 624 TL = 769 TL 

Yatırmanız gereken iki farklı ücret vardır. Bunlardan birincisi değerli kağıt bedeli, diğeri ise Polis Vakıf Ücretidir. Bu iki ücreti farklı hesaplara yatırmanız gereklidir. Bunun için her iki ücreti de yatırırken, bu ücreti tahsil eden aynı bankaları tercih etmeniz gereklidir. 

Sürücü Belgesi Yenileme Ücreti Eski Tip

Eski tip sürücü belgesini  değiştirecek olan kişiler bu yılda bir önceki yıl ile aynı ücreti ödeyecektir. Bu kişiler eski ehliyetlerini kaybettiklerinde yada çaldırdıklarında da toplam da 15 TL ödeme yapacaktır. 

  • Polis Vakfı Payı : 2 TL
  • Değerli Kağıt Bedeli: 13 TL 

Sürücü Belgesi Yenileme Ücreti Yeni Tip

Bu kişiler eski sürücü belgelerini yenisi ile değiştirme hakkını daha önceden kullandıkları için yukarıda belirttiğimiz ve aşağıda tekrar belirttiğimiz ücretleri yatıracaktır:

Polis Vakfı Ücreti : 145 TL + Değerli Kağıt Bedeli : 624 TL = 769 TL 

Ehliyet Yenileme Ücreti Anlaşmalı Bankalar

Değerli kağıt bedeli ve polis vakfı hizmet bedeli olarak yenileme ücretini  direk banka şubelerinden yatırmanız için ortak bankalar aşağıda sıralanmıştır. 

Bu bankalar her iki ücreti şubelerden ortak olarak tahsil eden bankalardır. Ancak sizler bu ücretleri yatırırken muhakkak Polis Vakfı Ücreti ve Değerli Kağıt Bedeli ücretlerini yatırmak istediğinizi açık bir şekilde söylemek zorundasınız. 

  • Halk Bankası
  • Vakıflar Bankası 
  • Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası
  • PTT Şubeleri

Ehliyet Yenileme Ücretini İnternetten Nasıl Yatırırım?

Yukarıda saydığım ortak bankalardan şubelere giderek direk yatırabilirsiniz. İnternetten yatırmak için iki ücreti de ayrı ayrı yatırmak zorundasınız. Aşağıda sıraladığımız adımları takip ediniz. 

Öncelikle Sürücü Belgesi Değerli Kağıt Bedelini Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesinden yatırmamız gerekli. 

1. Adım: Gelir İdaresi Başkanlığının aşağıda linkini verdiğimiz resmi adresini ziyaret ediniz. Aşağıda resimde gözüken mavi renk ile işaretlediğimiz "Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme" menüsüne tıklayınız. 

https://ivd.gib.gov.tr/

2. Adım : Sürücü Belgesi Değerli Kağıt Bedeli Ödeme seçeneğini seçiniz. 

3. Adım : Aşağıda 4 bölüm olarak işaretlediğimiz yerleri doldurunuz. 3. bölüme özellikle dikkat ediniz. Eğer eski tip sürücü belgenizi yenileyecekseniz Eski Tip Sürücü belgesi seçeneğini seçiniz. Çünkü iki işlemde ücretler farklıdır. 

Polis Vakfı Ücretini İnternetten Yatırma İşlemi

Polis vakfı ücretini yatırmak için Vakıf Bank, Ziraat Bank, Halk Bank, Garanti Bank ve Deniz Bank internet Bankacılık işlemlerini kullanmanız gereklidir.  Mobil bankacılık yada internet bankacılık işlemlerinden kendi hesabınıza ait sayfanızı açınız. 

  • Vakıf Bank İçin: Ödemeler – Kurumsal Ödemeler – Sürücü Belgesi Hizmet Bedeli seçeneklerini takip ediniz. Her iki ücreti aynı anda yatırabilirsiniz. 
  • Ziraat Bankası: Ödemeler – Vergiler ve Resmi Kurumlar –  Sürücü Belgesi Tahsilatı seçeneklerini takip ediniz. Her iki ücreti aynı anda yatırabilirsiniz.  
  • Halk Bank: Ödemeler – Kurum –Diğer Ödemeler– Sürücü Belgesi Tahsilatları seçeneklerini takip ediniz. Her iki ücreti bu bankada da yatırabilirsiniz. 
  • Garanti Bankası: Sadece vakıf ücretini bu ekrandan yatırabilirsiniz. Adımları: Ödemeler – Fatura Ödemeleri – Fatura Tipi + Kurum Tipi
  • Deniz Bank: Sadece vakıf ücretini bu ekrandan yatırabilirsiniz. Adımları: Fatura Ödemeleri – Diğer Kurum Ödemeleri –Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Ödemesi

Yeni Ehliyet İçin Gerekli Evraklar

  • 1- Kimlik belgeniz (Fotoğraflı kimlik belgeniz: Nüfus Cüzdanı - Yeni Kimlik Kartı yada Pasaport)
  • 2- Sürücü olur sağlık raporu,
  • 3- Biyometrik fotoğraf 1 adet,
  • 4- Sürücü belgesi yenileme harcı ücreti + Vakıf Bedeli 
  • 5- Kan grubunu belirleyen belge (Beyan etmenizde yeterlidir).
  • 6- Adli Sicil Kaydınız (sistemden kontrol edilecektir.)

Kayıp Ehliyet belgesini çıkarmak isteyenlerin bu yazıyı muhakkak incelemesi gereklidir:

https://yeni-kimlik.com/ehliyetimi-kaybettim-ne-yapmaliyim.html 

Ehliyet Randevu

Yeni belge başvurusu için Nüfus Müdürlüklerinden muhakkak randevu almak zorundasınız. Ancak büyükşehir dışında bazı illerimizde yoğunluk olmadığı için randevusuz başvurduğunuzda da işlem yapabilirsiniz.  

Randevuyu sadece Nüfus Genel Müdürlüğünün resmi web adresinden alabilirsiniz. Ayrıca ALO 199 çağrı hattını 7 gün 24 saat arayarak da randevu alabilirsiniz. Öncelikle hemen aşağıda linkini verdiğim randevu sayfasını ziyaret ediniz.

https://randevu.nvi.gov.tr/ 

Randevu sisteminde HES kodu uygulamasına geçilmiştir. İnternetten yada telefonla randevu alırken HES kodunuz isteneceği için muhakkak HES kodunuzu oluşturarak randevu almaya başlayınız.

Ehliyet Yenileme Son Tarih Ne Zaman?

Son başvuru tarihi 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmıştır. 

Ehliyet Sağlık Raporu 

Ehliyet belgelerini yenileyecek olanlarda ilk defa bu belgeyi alacak kişiler gibi sağlık raporu almak zorundadır.

Sağlık Raporu için Sağlık Bakanlığı tarafından bütün sağlık tesislerine (özel sektör dahil) duyuru yapılmıştır.  Sağlık raporunu  Aile Hekimlerinizden yada  Sağlık Bakanlığımız tarafından ruhsatlı Özel  Hastanelerden alabilirsiniz.

ÇOK ÖNEMLİ! Bu raporu almak için öncelikle e Devlet üzerinden Sürücü Raporu Beyan Formunu doldurmanız gereklidir.

Bu formu doldurmak için https://www.turkiye.gov.tr/saglik-surucu-raporu-beyan-basvurusu sayfasını ziyaret etmeniz gereklidir.  

Sağlık Raporunu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Hangileridir?

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklama yapılmış olup, bu konuda aile hekimleri yada Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen özel sağlık kuruluşlarının verebileceği açıklanmıştır. 

Aile Hekimleri kişinin sağlık durumunda bir şey tespit etmesi halinde Hastanelere sevki doğrudan aile hekimi tarafından yapılır. 

Konuya ilişkin Sağlık Bakanlığının açıklaması : 

https://www.saglik.gov.tr/TR,3497/surucu-belgesi-icin-istenilen-saglik-raporuna-iliskin-basin-aciklamasi-10022016.html 

Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar

  • Aile hekimlerinde herhangi bir ücret alınmaz. Kesinlikle ücretsizdir.
  • Özel Hastanelerde bu ücret semtine göre değişmektedir.  250 TL ile 750 TL arasında değişmektedir. 

Yenileme İçin Sağlık Raporu Şartı Var Mı?

Sağlık raporu almanız şarttır. Bu konuda hiçbir istisna söz konusu değildir. Yeni belge almak için sağlık raporu almak zorundasınız. 

Almanız gereken sağlık raporunda ağır araç sürücüleri için farklı hafif araç sürücüleri için ise farklı süreler belirlenmiş.

Sağlık raporunu Aile Hekimlerinizden ve Özel Sağlık Kurumlarından alabilirsiniz.

  • M, A1, A2,A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri için 10 yıl;
  • C1, C1E, CE, C, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir. 

Nüfus Müdürlüğüne Başvuracak Kişilerin Yapabileceği Diğer İşlemler:

https://yeni-kimlik.com/nufus-cuzdani-yenileme-cikarma.html 

https://yeni-kimlik.com/yeni-kimlik-biyometrik-fotograf.html 

https://yeni-kimlik.com/pasaport-cikarma-basvuru-gerekli-evraklar.html