Adres Değişikliği ve Misafir İkametgah 2022

adres değişikliği

İkamet değiştirme işlemlerini 2022 yılı mevzuatlarına göre anlattığımız bu yazımızda adres değişikliği cezasının ne kadar olduğu ve bildirim süresine kadar çok önemli hususları, ayrıca misafir ikametgah işlemlerine dair bütün detayları Uzmanımız Adem SUBAŞI Hocamız en doğru şekilde bu yazımızda cevaplamıştır. 

Adres Değişikliği Bildirim Süresi 

adres değişikliği yasal süresi

Adres değişikliği bildirim süresi 20 iş günüdür (Kaynak : Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesi). Bu süreyi hesaplarken hafta sonu tatil günlerini ve resmi tatilleri saymamanız gereklidir. 

Adres Değişikliği Kaç Gün İçinde Bildirilmeli?

Yeni ikametinize taşındıktan sonra 20 iş günü içinde bildirim yapmanız gereklidir. Hafta sonları bu süreye dahil edildiğinde bildirim süresi en az 28 gün olmaktadır. 

Adres Değişikliği Cezası 2022

  • Adres değişikliği cezası geç bildirimler için 128 TL'dir. 
  • Adres değişikliği bildirim süresi yukarıda da ifade ettiğimiz gibi 20 iş günüdür. Bu süreyi aşmanız durumunda 128 TL idari para cezası ödemeniz gerekir. 

Yanlış Adres Beyanı Cezası Ne Kadar?

Sahte bir adrese ikametinizi taşımanız halinde yanlış adres beyanı cezası olarak 2673 TL idari para cezası kesilir. Bu işlemi genellikle okul kaydı için yapmaktadırlar ve yasal değildir. 

MİSAFİR İKAMETGAH

Mevzuatlarda direk misafir ikametgah tanımı yoktur. Ancak uygulamada bir kişi yada bir ailenin başka bir kişi yada aile yanına taşınma ve ikametini o kişinin adresi olarak gösterme hakkı vardır. Bu işlemler şu şekilde yapılmaktadır: 

  • Misafir adres taşıma işleminde adresinizi taşımak istediğiniz adreste başka bir kişi yada ailenin oturma durumu söz konusudur. 
  • MERNİS sorgusunda o adres dolu konut yada oturan kaydı bulunan adres olarak tanımlanır. 
  • Bu adrese ikamet taşıma işlemi için adresinizi taşımak istediğiniz kişinin onayı gereklidir. Ve o kişi ile birlikte direk Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapmanız gereklidir. O kişi Nüfus Müdürlüğünde adresinizi oraya taşımanıza onay verdiğine dair imza atacaktır. 

Bunun dışında dolu gözüken bir ikamet adresine adres taşıma işleminizde olabilir. Bu adreste normalde kimse oturmamaktadır, ancak sistem üzerinde başka bir kişinin adresi gözükür. 

  • Oturan kaydı bulunan bir adres taşıma işleminde şu belgelerden bir tanesi sizden talep edilebilir:  O adrese tahsis edilmiş elektrik, su, doğalgaz, sabit telefon, sabit internet aboneliklerden birine sözleşme ve o aboneliklere ait fatura talep edilir. 

Misafir İkametgah İle Okul Kaydı

Çocuğunuzu istediğiniz bir okula kaydetmek için ibraz edeceğiniz adreste gerçekten ikamet etmesi gereklidir. Okul kayıt işleminde misafir ikametgah ile okul kaydı yapılabilmektedir. Ancak sizin ve çocuğunuzun gerçekten bu adreste bulunmanız şarttır.

Her ne kadar misafir olarak kaydınız yapılmış olsa da okul yönetimi ve Nüfus Müdürlüğü personeli gerçekten bu adreste bulunup bulunmadığınızı kontrol etmekle mükelleftir.   

İlginizi Çekebilir : https://yeni-kimlik.com/cocugum-hangi-okula-kayitli-meb-kayit-sorgulama.html 

İkametgah Nasıl Değiştirilir?

İkametgah nasıl değiştirilir konusunda üç seçeneğiniz bulunmadır.

  • 1- e Devlet şifreniz ile (E- İmza yada Mobil İmza gereklidir.)
  • 2- e Devlet şifreniz ile SMS yöntemini kullanarak
  • 3- Nüfus Müdürlüklerine giderek bu işlemi yapabilirsiniz.  

E Devlet Üzerinden İkametgah Nasıl Değiştirilir?

E-Devlet Adres Değişikliği Yapmak için: https://www.turkiye.gov.tr/adres-degisikligi-bildirimi

adres değişikliği sms

SMS ile ( yani telefonunuza gelecek olan kodu sisteme girmek sureti ile) ikamet değiştirmek için ibraz edeceğiniz adreste daha önceden hiç kimsenin oturmuyor olması gereklidir. Misafir ikamet işlemlerini bunun için SMS ile yapamazsınız. Kısaca e Devlet üzerinden bildireceğiniz adresin tamamen boş olması gereklidir. 

Adres Değişikliği Randevu

Adres değişikliği randevusu almak için https://randevu.nvi.gov.tr/ adresini ziyaret etmeniz gereklidir.  Nüfus Müdürlüğünden alınacak randevu konusunda lütfen https://yeni-kimlik.com/yeni-kimlik-online-randevu.html sayfasını ziyaret ediniz. 

İkametgah Değişikliği İçin Gerekli Belgeler 

İkamet değişikliği için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir: 

  • Boş bir adrese taşınmanız durumunda: herhangi bir belge vermenize gerek yok. Sadece beyanınız yeterlidir. 
  • Taşınacağınız adres sistemde dolu gözüküyorsa eğer: Bu durumda elektrik, doğalgaz yada su gibi fatura ibraz etmeniz gereklidir. Yada abonelik sözleşmesi gereklidir. 
  • Dolu bir adreste ikametgah değişikliği için gerekli belgeler: Taşındığınız adreste oturan bir aile ferdi ile başvuru yapmanız gereklidir. Birlikte oturacağınız ev sahibinin gelememesi durumunda apartman yöneticisi yada muhtarın yazılı beyanını da verebilirsiniz. 

Sonuç: Adres değişikliği bildirim süresi yukarıda da ifade ettiğimiz gibi 20 iş günüdür. Bu süreye tatil günleri dahil değildir. 20 iş gününü geçmeniz halinde adres değişikliği cezası ödemek zorunda kalırsınız. Misafir ikametgah ile okul kaydı yaptırılan değişiklik usulsüz bir değişikliktir. Gerçekten oturulmayan bir adreste oturmuş gibi gösterilmesi usule aykırıdır. İkamet nasıl değiştirilir konusunda sizlere göstereceğim en kolay yol e Devlet şifresi üzerinden SMS ile bu işlemi yapmaktır. Aksi durumda adres değişikliği randevusunu alarak bizzat gitmek zorundasınız.