Ehliyetimi Kaybettim, Kayıp Ücreti ve Cezası

Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım, ehliyet kayıp ücreti ve kaybetme cezası 2023 yılında ne kadar sorularını açıkladığımız bu yazımız Nüfus Genel Müdürlüğünün kayıp ehliyet yenileme işlemlerine % 100 uyumlu olarak hazırlanmıştır. Bu yazımızda ayrıca kayıp ehliyet için gerekli belgeler, gazeteye ilan verme konusu gibi muhakkak bilmeniz gereken bütün soruların cevabını en güncel uygulamalara göre anlattık. 

Not: Sürücü belgesini kaybeden Vatandaşların yapmaları gereken her şeyi bu yazımızda A'dan Z'ye anlattık.  

SIKÇA SORULAN SORULAR VE YAZIMIZIN BAŞLIKLARI

Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım sorusunun cevabını adım adım alt başlıklarda anlattık. Her başlık ve her satırında ihtiyacınız olan bilgiler yer aldığından başka hiçbir yerdeki bilgiye ihtiyaç duymadan bu yazımız sizlere yeterli gelecektir. 

  • 1.adımda: Öncelikle kayıp ehliyet randevusu almanız gereklidir. 
  • 2.adımda: Ehliyet kayıp ücretini yatırmanız gereklidir. 
  • 3.adımda: Kayıp ehliyet için gerekli belgeleri tamamlayacaksınız. 
  • 4.adımda: Randevu saatinizde başvurunuzu yaptıktan sonra yeni sürücü belgenizin adresinize gelmesini bekleyeceksiniz. 
  • Gazeteye ilan ve emniyete bildirim konusunu açıklayacağız. 
  • Ehliyet kaybetme cezasını mevzuata uygun olarak açıklayacağız. 

Bu adımların tamamını aşağıda anlattık. 

Ehliyet Kayıp Ücreti 

Ehliyetimi kaybettim diyenlerin en çok takıldığı konu ücret konusudur. Bu başlığımızda ki hususları dikkatli okumanızı tavsiye ederim. 

İlk olarak ehliyet kayıp ücretini anlatmak istedim. Sürücü belgesini kaybedenlerin ödeyeceği ücret eski tip sürücü belgesini kaybetmeleri ile yeni tip (çipli olanı yani) belgeyi kaybetmeleri durumunda farklı ücret ödeyecektir. 

  • Eski Tip Sürücü belgesini kaybedenler:  Toplam 15 TL ücret ödeyecektir. 13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL ise Polis Vakfı Hizmet Bedeli
  • Yeni Çipli Sürücü Belgesini kaybedenler: Toplam 769 TL ücret ödeyecektir. 624 TL değerli kağıt bedeli. 145 TL Polis Vakfı Hizmet Bedelidir. 

Not: Kayıp ücretini yatırırken çok dikkatli olunuz ve yanlış ücreti yatırmayınız. Ücreti yatırırken eski mi yeni mi olduğunu siz kendiniz seçeceksiniz. 

Ehliyet Kayıp Ücretini Hangi Bankalara Yatıracaksınız?

Gelir İdaresi Başkanlığı her yıl anlaşmalı bankaları güncellemektedir. Polis Vakfı ücretinin başka bir hesaba yatırıldığını özellikle hatırlatmak isterim. Her iki ücreti alan bankalar listesi iki kurum tarafından yayınlanmıştır. Biz bu iki ücreti tahsil eden bankalar listesini yazmayı yeterli gördük.

  • Halk Bankası
  • Vakıflar Bankası 
  • Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası
  • PTT Şubeleri

Her iki ücreti tahsil eden başka banka şubeleri var. Ancak ortak banka olarak sadece bu bankaların şubelerine giderek yatırabilirsiniz.

Kayıp Ehliyet Ücretini İnternetten Nasıl Yatırırım?

Vakıf Bank, Ziraat Bank ve Halk Bankasının İnternet ve Mobil internet bankacılığından her iki ücreti aşağıdaki adımları takip ederek yatırabilirsiniz. 

  • Vakıf Bank İçin: Ödemeler – Kurumsal Ödemeler – Sürücü Belgesi Hizmet Bedeli seçeneklerini takip ediniz. Her iki ücreti aynı anda yatırabilirsiniz. 
  • Ziraat Bankası: Ödemeler – Vergiler ve Resmi Kurumlar –  Sürücü Belgesi Tahsilatı seçeneklerini takip ediniz. Her iki ücreti aynı anda yatırabilirsiniz.  
  • Halk Bank: Ödemeler – Kurum –Diğer Ödemeler– Sürücü Belgesi Tahsilatları seçeneklerini takip ediniz. Her iki ücreti bu bankada da yatırabilirsiniz. 

Ziraat Bankasından sürücü belgesi ücreti ödemesi şu şekildedir: 

 

Kredi Kartı İle Kayıp Ehliyet Ücretini Yatırma

Yukarıda saydığım bu 3 bankada hesabı bulunmayan kişiler İnternetten Kredi Kartı ile her iki kurum için ayrı ayrı bu ücretleri yatırabilir.  Değerli kayıp ücretini Gelir İdaresi Başkanlığının resmi vergi tahsilatı sayfasından yapmanız gereklidir. 

https://ivd.gib.gov.tr/ 

Polis Vakfı Ücretini ise: 

Vakıf Bank, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Garanti Bankası ve Deniz Bankasının internet bankacılığından yapabilirsiniz. 3 banka için yukarıda anlattık. Diğer iki banka için sadece Polis Vakıf Ücreti adımları şu şekildedir: 

  • Garanti Bankası: Sadece vakıf ücretini bu ekrandan yatırabilirsiniz. Adımları: Ödemeler – Fatura Ödemeleri – Fatura Tipi + Kurum Tipi
  • Deniz Bank: Sadece vakıf ücretini bu ekrandan yatırabilirsiniz. Adımları: Fatura Ödemeleri – Diğer Kurum Ödemeleri –Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Ödemesi

İnternetten Kredi Kartı İle kayıp ücretlerini nasıl yapacağınızı dair adımları şu bölümden muhakkak inceleyiniz: 

https://yeni-kimlik.com/ehliyet-yenileme.html#internetten-ehliyet-ucreti-tahsilati 

Kayıp Ve Çalıntı Ehliyet İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kayıp ehliyet gerekli belgeler şu şekildedir:

  • 1- Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
  • 2- Sürücü Olur Sağlık Raporu
  • 3- 1 Adet Biyometrik fotoğraf
  • 4- Kart ücreti ödemeleri
  • 5- Kan grubu kartı ( Zorunlu değil)
  • 6- Dilekçe ve parmak izi ( Başvuru esnasında alınacak)

Nüfus Müdürlüğüne başvurduğunuz zaman muhakkak ehliyetimi kaybettim demenizi tavsiye ederim. 

Biyometrik Fotoğrafın Özellikleri Nasıl Olacak? 

Fotoğrafçıların tamamı biyometrik fotoğrafın özelliklerini artık bilmektedir. 1 adet fotoğraf yeterlidir. Ayrıca son 6 ay içinde çekildiğiniz fotoğraf olmak zorundadır. Biyometrik fotoğraf hakkında muhakkak bu sayfamızdan bilgi alınız: https://yeni-kimlik.com/yeni-kimlik-biyometrik-fotograf.html 

Sağlık Raporu Almak Zorunda Mıyım?

Evet, sağlık raporu almak zorundasınız.  

Ehliyetimi Yeni Çıkarmıştım, Yine de Sağlık Raporu Almak Zorunda Mıyım? 

 Sağlık raporu konusunda ehliyetimi kaybettim diyenlerin çok büyük tereddütleri vardır. Sağlık raporunu her durumda yeniden vermek zorundasınız. 

Ehliyet Sağlık Raporunu Nereden Alacağım?

Öncelikle e Devlet üzerinden Sürücü Raporu Beyan Formunu doldurmanız gereklidir. Bu formu doldurmak için e Devlet Sürücü Raporu Beyanı sayfasını ziyaret ediniz. Ardından bu sayfada Yeni Başvuru seçeneğine tıklayarak sizden istenen bütün bilgileri eksiksiz olarak doldurunuz. 

Yukarıda ki formu doldurduktan sonra Aile Hekimine, Devlet Hastaneleri yada Eğitim ve Araştırma Hastanelerine, Üniversite Hastanelerine yada  Özel Sağlık Kuruluşlarına başvurmanız gereklidir. 

Ehliyetimi Kaybettim Hükümsüzdür İlanı Vermek Zorunda Mıyım?

Hayır böyle bir zorunluluğunuz yok.  Gazeteye ilan verme konusu kişisel tercihinizdir. Mevzuatta bu konuya dair bir açıklama söz konusu değildir.

Ehliyet Kaybetme Cezası Ne Kadar?

Ehliyet kaybet cezası kesinlikle yoktur. Kaybetme durumunuzda sadece yeni belge çıkarmak için ücret ödersiniz. Bu ücretleri de üst başlıkta anlattık. 

Eski tip sürücü belgesini kaybedenler artık yeni tip belge alacağı için 13 + 2 toplam 15 TL ücret öderler. Yeni ehliyetini kaybedenler ise 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL Polis Vakıf Bedeli toplam 769 TL öderler. Ancak bu ücretler kayıp cezası değil, yeniden çıkarma ücretidir.  

Yeni Kartım Kaç Günde Çıkar?

Başvurunuzu yaptıktan sonra yaklaşık 1 hafta içinde elinize ulaşacaktır. Kargo süreci bazen spesifik durumlarda gecikebilir. 

Yeni Ehliyetim Çıkana Kadar Geçici Ehliyet Alabilir miyim?

Evet. Müracaatınızın ardından Nüfus Müdürlükleri size geçici ehliyet verir. Bu belgenin sadece 15 gün geçerliliği vardır. 

Kayıp Ehliyet Randevu 

Kayıp ehliyetinizi yeniden çıkarmak için muhakkak kayıp ehliyet randevusu almanız gereklidir. Resmi randevu sayfasının link hemen aşağıdadır:

https://randevu.nvi.gov.tr/

Özetle : Ehliyetimi kaybettim diyenler için  yürürlükte olan uygulamalara göre ehliyet kayıp ücreti ve kaybetme cezasını en doğru şekilde bu yazımızda açıkladık. Ayrıca yazımızda kayıp ehliyet yenileme işlemlerini adım adım anlattık. 

Nüfus Müdürlüğüne Başvuranların Okuması Gereken Diğer Yazılarımız: 

https://yeni-kimlik.com/nufus-cuzdani-yenileme-cikarma.html