Boy Kilo Endeksi Hesaplama Kadın ve Erkekler İçin

Boy kilo endeksi hesaplama kadın ve erkeklerde farklı farklı olup, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre hesaplama aracımız hemen aşağıda yer almaktadır. 

Türkiye'de Boy Kilo İndeksinde Dünya Sağlık Örgütünün kabul ettiği değerler kullanılır. Hesaplama aracımız bu değerler dikkate alınarak hazırlanmıştır. 

BOY KİLO ENDEKSİ HESAPLAMA 

VÜCUT KİTLE İNDEKSİ HESAPLAMA HESAPLAMA
Vücut kitle endeksi hesaplama

Boy Kilo Endeksi ve Vücut Kitle Endeksi Nedir?

Boy kilo yada vücut kitle endeksi, yetişkin kadın ve erkeklerde boy ve kilolar baz alınarak tahmini yağ oranını gösteren bir ölçüdür.

  • Yetişkin bireylerde kullanılır. Kadın ve erkekler ayrı ayrı olarak değerlendirilir.
  • Çıkan sonuç sağlığınız açısından önemli bir değeri ifade eder. Özellikle diyet uygulamalarında ve obezite tedavisinde kullanılan bir değerdir.
  • Bu değeri hesap ederek ideal kilonuzu hesap edebilirsiniz.

Soru : Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ile Body Mass Index (BMI) arasında ki benzerlik nedir?

Her iki değer aynı hesabı ifade etmektedir. İki değerde Dünya Sağlık Örgütünün kabul ettiği ölçüler ve standartlar kabul edilerek hazırlanmıştır. 

Dünya Sağlık Örgütüne Göre Boy Kilo (Vücut Kitle) Endeksi Nedir?

Boy Kilo (Vücut Kitle) Endeksi sonuçlarına göre obezite hesaplaması yapılır. Dünya Sağlık Örgütünün kabul etmiş olduğu referans aralığı Ülkemizde de kabul gören ve Sağlık Bakanlığının kabul ettiği referans aralığıdır. Bu kapsamda kabul edilen değerler aşağıda ki gibidir.

  • Obez Olanlar : Vücut Kitle İndeksi 30 üzerinde olanlar (40’a kadar)
  • Morbiz Obez Olanlar : 40 üzerinde çıkanlar (50’ye kadar)
  • Süper Obez Olanlar : Vücut Kitle İndeksi 50 üzerinde çıkanlar içindir.

Yukarıda yer alan hesaplama aracımızdan çıkacak sonucun 30 üzerinde çıkması durumunda bir Uzman Hekime başvurmanızda yarar vardır. Ayrıca yukarıda yer alan değerleri kendi başınıza yorumlamayınız. Bu değerleri sadece ve sadece hekiminiz yada diyetisyen yorumlayabilir. 

Boy Kilo Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Dünya Sağlık Örgütünün ve Sağlık Bakanlığının kabul ettiği verilere göre vücut kitle endeksi, kilonun boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde edilir. Çıkan sonuç bireyin VKİ (Vücut Kitle İndeksini) verir.

  • Formül : Kişinin Kilosu / Boy Uzunluğunun Karesi = VKİ
  • Öncelikle kişinin boy uzunluğunun karesini alırız. Ardından kişinin kilosunu boy uzunluğunun karesine böleriz.

Örnek : Kilosu 76 olan kişinin boyu ise 173’dür. Bu kişinin VKİ nedir?

76 / 173  x  173 = 0,002539

Bu kişinin vücut kitle indeksi 25,4’dür.

Boy Kilo Endeksi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Boy kilo endeksi ile vücut kilo ekdeksi aynı kavramları ifade etmektedir. Dolayısı ile her iki hesaplama da aynı sonucu verecektir. 

Boy Kilo Vücut Kitle İndeksi Tablosu 

Vücut Kitle İndeksi Tablosu
Boy Kilo Endeks Hesaplama

Boy Kilo Vücut Kitle Endeksine Göre Zayıf Kabul Edilenler

Vücut Kitle İndeksi 0 – 18,4 arasında olanlar zayıf kabul edilir. Bu kişilerin değerlerini hemen alt başlıkta anlaracağımız normal değere getirmesi gerekir. Zayıf değerinde çıkan kişilerin diyet konusunda uzman görüşüne başvurması yararlı olabilir. Bununla birlikte beslenme konusunda daha dikkatli olmasında yarar vardır.

Boy Kilo Vücut Kitle Endeksi Normal Kabul Edilenler

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre VKİ 18,5 – 24,9 arasında çıkan kişiler kilo açısından normal değerlendirilir. Bu kişilerin kiloları açısından sağlıklı olduğu değerlendirilir.

Vücut Kitle İndeksine Göre Fazla Kilolu Olanlar

VKİ 25 – 29,9 arasında çıkan kişiler fazla kilolu kabul edilir. Bu değerde çıka kişilerin değerleri obezite sınırına yaklaştıkça daha bir dikkatli olmaları ve gerek duyulursa uzman yardımına başvurmaları gerekebilir. Değeri fazla kilolu olarak çıkan kişilerin değerleri obezite sınırına yakın değilse eğer kendileride fazla kilolarından kurtulabilir.

Boy Kilo Vücut Kitle Endeksine Göre Obezler – Şişman Kabul Edilenler

Vücut Kitle İndeksi 30 ve üzerinde çıkanlar şişman sınıfına girmektedir ve Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre bu kişiler obez kabul edilmektedir. Ancak obez olanlarda kendi içinde 3 sınıfa ayrılır.
Bu sınıfta yer alan kişiler artık obezite olarak hasta kabul edilmektedir. Obezite hastalığın kendisi olmakla birlikte obezitenin getirdiği kalp ve damar hastalıkları, diyabet, kronik hastalıklar, hipertansiyon gibi bir çok hastalık ortaya çıkar.

  • Obez Olanlar : Vücut Kitle İndeksi 30 üzerinde olanlar (40’a kadar)
  • Morbiz Obez Olanlar : 40 üzerinde çıkanlar (50’ye kadar)
  • Süper Obez Olanlar : Vücut Kitle İndeksi 50 üzerinde çıkanlar içindir.

Obezite Nedir?

  • Obeziteyi kilo olarak tarif etmek yanlış olur. Vücutta aşırı derece de yağlanmanın oluşmasıdır.
  • Obeziteyi ölçmek için Vücut Kitle İndeksi kullanılır. Çıkan sonuç obezitenin derecesini gösterir. Obez, Morbiz Obez, Süper Obez.

Vücut Kitle İndeksi ile Obezitenin Değerlendirilmesi

Obezitenin değerlendirilmesinde sadece Vücut Kitle İndeksinin baz alınması yanlış sonuçlara sebep verebilir. Burada bu analizi kullanan kişinin çıkan sonuçlarının sınırda olması durumunda uzman görüşüne başvurmasında yarar bulunmaktadır. Bu kapsamda hastanın;

  • Yağ oranı,
  • Vücut tipi,
  • Yağ ve kas dokusu,
  • Bel çevresinin analizi,
  • Metabolizmanın hızını,
  • Detaylı vücut analizini de değerlendirir.

Vücut Kitle İndeksinde Yağ Dokunuzun Nerede Toplandığı Önemlidir

Vücut Kitle İndeksinde çıkan sonuç bizlere tam bir netice vermeyebilir. Zira sonuçları normal çıkan bir kişinin yağ oranı göbek bölgesinde fazla olabilir. Bu durumda sonuçları risk derecesinde gözükmeyen bir kişinin bu durumu göz ardı etmemesi gereklidir. Obezitenin değerlendirilmesin de vücudun göbek bölgesi ile kalça bölgesi hekim tarafından ayrıca analiz edilmelidir.

Bel Çevresinde Vücut Kitle İndeksi

Vücut kitle indeksleri bel çevresi için sağlıklı sonuç vermez. Bu durumu ilk aşamada siz kendiniz değerlendirebilirsiniz.
Erkeklerde bel çevresi 94 cm - 102 cm arasında olanlar risk grubuna girmeye başlamış demektir. 102 cm ‘den daha geniş bir bele sahip olanlar ise yüksel risk grubunda yer alırlar.

Kadınlarda ise bel çevresi 80 cm – 88 cm arasında olanlar risk grubundadır. 88 cm’i geçenler ise yüksek risk grubuna girmişlerdir.