Regl Tarihi Hesaplama, Adet Günü Hesaplama (12 Aylık)

Sevgili hanımlar adet tarihlerinizi en doğru ve pratik bir şekilde takip etmeniz için aşağıda yer alan "adet günü hesaplama" aracını sizler için hazırladık. Ayrıca makalemizde regl kanaması hakkında bilmeniz gereken bir çok husustan da bahsettik.  

Adet(Regl) Günü Hesaplama
Adet günü hesaplama aracı

  • Adet gecikmesi ne anlama gelir? Adet gecikmesi gebe kalmanın belirtisi olabilir mi?
  • Adet gününüzü iyi bilmelisiniz. Peki neden?
  • Adet kanaması nedir?
  • Adet günü nedir?
  • Adet günü nasıl hesaplanır? 
  • Adet kanaması en uzun ve en kısa kaç gündür?
  • Ergen genç kızlarda adet düzeni nasıldır?
  • Adet döneminde ped değiştirme sıklığı nasıl olmalıdır?

Adet Günü Hesaplamasını Nasıl 

Kıymetli hanımlar, yukarıda yer alan otomatik hesaplama aracımızı kullanarak önümüzdeki 12 aya ait regl tarihlerinizi hesaplayabilirsiniz. Ancak bu konuda bilmeniz gereken çok önemli bir kaç husus vardır:

  • Adet günü hesaplamanın en doğru yöntemi son 6 aya ait adet düzeninizi takip etmektir. Bu şekilde ilk aşamada adet kanamasının düzenli olup olmadığını, ikinci aşamada ise adet düzeninizi (kaç günde bir kanama olduğunu) öğreneceksiniz. 
  • Takibe başladıktan sonra adetinizin başladığı ilk günün tarihini bir kenara not edininiz. Adetin bittiği süreyi şimdilik bir yere kaydetmenize gerek yoktur. Adet günü hesaplaması için bize lazım değildir.
  • İlk adetinizden sonra ikinci adetinizin hangi tarihte olduğunu ve ikisi arasında kaç gün olduğunu bir kenara not edininiz. Benzer şekilde 3. sonrada 4. kanama dönemlerini takip ederek tarih aralıklarını tespit ediniz.
  • Bu tarihleri takip ederken adet döngünüzün düzenli olup olmadığını hesaplayınız. Yani iki adet tarihi arasında ki sürenin değişip değişmediğini takip ediniz. 
  • Kanama tarihleri arasındaki süre değişmiyorsa ve hep sabit ise adet döngünüz düzenlidir. Bu durumda iki adet tarihi arasında ki süre sizin döngünüzdür.  
  • Adet döngüsü her kadında farklıdır. İki kanama arasındaki süre 21 günden 35 güne kadar uzayabilir. 

DİKKAT : Adet döngüsünü bulurken ilk kanamanın başlangıcından bir sonraki kanamanın başlangıcına kadar olan süreyi sayınız. Yani gün sayımına adet kanamasının bitiminden başlamayınız. 

Adet Gecikmesi Ne Anlama Gelir? Yoksa Gebe miyim?

Yukarıda ki başlıkta belirttiğimiz gibi öncelikle adet düzeninizi belirleyin. Belirlediğiniz adet döngünüze aykırı olarak adet gecikmesi olabilir. Bunun altında çeşitli sebepler yatmaktadır. Adet geçikmesinin sebepleri aşağıdakilerden bir tanesi olabilir. 

  • Gebe kalmış olabilirsiniz. Yada dış gebelik olabilir. 

Not: Adet gecikmesi gebeliğin tek başına belirtisi asla olamaz. Gebelik için diğer belirtileri birlikte araştırmalısınız. 

  • Adet geçiren kişinin yaşına göre menopoz durumu da olabilir. 
  • Stres ve deprasyon hali adet gecikmesinin en çok görülen sebeplerindendir.
  • Rahimde oluşan kistler ve miyomlar,
  • Çeşitli hastalıklar,
  • Kansızlık
  • Kişinin kilo durumu bazen adet gecikmesine sebep olabilir.

Bir kadının yıl içinde bir kaç kez adet gecikmesi normaldir. Ancak adet gecikmesinin süreklilik arz eden bir hale gelmesi bir sorunun habercisi olabilir. 

Not: Normal gitmeyen durumlar elbette bir hastalığın habercisi olabilir. Ancak hemen deprasyona girerek hastalık psikolojisine girmek çok büyük hatadır. Her belirti bir hastalık habercisi olmaz. Bununla birlikte şüphe ettiğiniz noktada hekime başvurmak en doğru yöntemdir. 

Hekim kontrollerinde radyasyon etkisi olan gereksiz tetkiklerden sakınmanızı tavsiye ederim. Ancak mamografiyi bunun dışında tutmak zorundayım. Çünkü belirli yaşın üzerinde olan kadınlarda meme kontrolü çok önemlidir. 

Adet Düzeni En Uzun ve En Kısa Kaç Gündür? 

Adet döngüsü en az 21 gün en uzun ise 35 gündür. Yani bir kadın en kısa 21 günde bir adet kanaması geçirir. En uzun süre ise 35 günde birdir. 

Ergenlerde Adet Düzeni Nasıl Olur? 

Henüz yeni ergen olmuş bir kızda adet düzeni hemen oturmayabilir. Bir kaç yıl içinde ergen kişinin adetleri düzene girmeye başlayacaktır. 

Adet Kanaması Kaç Gün Sürer?

Adet kanaması en az 2 gün, en uzun ise 7 gündür. Bu süreden az yada uzun sürebilir adet kanaması. Ancak bu süreler normal süreler olarak karşılandığı için daha az yada daha uzun süreler herhangi bir hastalığın habercisi olabilir. Bunun için hekim kontrolünün faydalı olacağı kanaatindeyiz. 

Adet kanamasının sadece 1 gün olması çok az adet olduğunun göstergesidir.  Benze şekilde 7 günden uzun sürmesini de hekimler normal karşılamaz. Ancak burada süreden ziyade kanamanın miktarı önemlidir. Ancak adet döneminde bunu ölçmek asla mümkün olmayacaktır. 

Adet Kanamasında Ped Değiştirme Sıklığı

Küçük ayrıntılar bazen hastaya ve hekime birşeyler söyleyebilir. Adet geçiren bir kadının günde 5 pedden fazla ped kullanması normal görülmemelidir. Tabi ped değiştiren kişi bir kaç damla kanamaya sebep ped değişikliği yapıyorsa anormal bir durum yoktur. Fakat pedlerde ki kan miktarı fazla ise ve günde 5'ten fazla ped kullanıyorsanız hekime danışmanızda yarar vardır.  

Adet Kanaması Nedir?

Bu yazımızda adet kanamasının ne olduğunu anlatmanın zaman kaybı olacağı kanaatindeyim. Ancak yinede kısaca adet kanamasının ne olduğuna değinmek isterim.
Adet kanaması tıp literatüründe regl olarak ifade edilir. Hekim kontrolüne gittiğinizde regl kavramını kullanmanızda yarar vardır. En son regl tarihim şu tarihtir, reglim gecikti, regl olmadım henüz gibi ifadeler kullanarak hekime rahatsızlığını anlatmak daha doğru olacaktır.

Adet kanaması, kadınlarda rahim içinde oluşan bir yapının kan ile vücuttan atılmasıdır. Ancak adet kanamasını sadece bu şekilde tanımlamak eksik olur. Her kadının vücudunda adet görmeye başlamasından itibaren gebe kalmasını sağlayacak bir yapı medyana gelmeye başlar. Oluşan bu yapı yumurtlama döneminde (ovulasyon) döllenmek için en müsait zamanına gelir. Eğer bir erkek spermi tarafından döllenirse ikinci kanama meydana gelmez. Herhangi bir gebelik süreci yaşanmaz ise eğer, bir sonra ki adet kanaması oluşur. Bu durum gebelik olana kadar sürekli bu şekilde devam eder.

  • Adet kanaması kadınlarda gebe kalmayı sağlayacak yapının kan ile vücuttan atılmasıdır.
  • Bu yapı gebelik meydana gelmez ise kanama ile atılır.
  • Kadınlarda her ay (adet ayını kastetmektedir) bu yapı oluşur ve adet döngüsü sürekli meydana gelir.
  • Adet kanaması gebeliğin olduğunun yada olmadığının kesin göstergesi değildir. Bu konudan aşağıda bahsedilecektir.

Adet Günü Nedir?

Adet döngüsünde adet gününü doğru tespit etmek çok önemlidir. Bu günün doğru tespit edilmesi özellikle gebe kalan bayanlarda çok önemlidir. Bunun sebebi hekim kontrolüne gittiğinizde size son adetinizin ilk adet gününü soracaklardır.

Adet günü adet kanamanızın ilk başladığı gündür.

Gebe kalan kadınların gebelik tarihi hesaplamasında son adetinin ilk adet günü hesaba katılmaktadır. Bunun sebebi bebeğin temel oluşum evresi erkek sperminin kadın yumurtasını döllemesi ile değil, ana rahminde döllenmeyi bekleyen yapının oluşmaya başlaması ile başlar.