Alkol Vücuttan Kaç Günde Çıkar?
Dinen ve bilimsel olarak alkol vücuttan kaç günde çıkar yada tamamen vücuttan atılır? Dinen alkolün vücuttan atılma süresi 40 gün müdür? Alkol aldıktan sonra kaç gün sonra oruç tutabilirim yada namaz kılabilirim? Kan tahlili sonuçlarına göre alkolün vücuttan çıkma süresi kaç gündür yada kan testinde gözükür mü? Vücuttan atılma süresini hızlandırmak için ne yapmamız gerekir?
Bilimsel Olarak Alkol Vücuttan Kaç Gün Sonra Çıkar?
Vücuda ve akla verdiği zararları saymakla bitmeyen ve insanı yavaş yavaş zehirleyen alkol alındıktan sonra 1 saat içinde maksimum seviyede etkisini gösterir.
Örneğin bir kişi bu tarz içeceklerden birini içti. Etkisi ilk dakikalarda hemen etkisini göstermeyecektir. İçen kişinin alışkanlık derecesine göre etki seviyesi değişir. Ancak bilimsel olarak maksimum seviyesinin 1 saat sonra başladığını ifade edilmektedir.
Alkol Ne Zaman Sarhoş Etmeye Başlar?
Yukarıda ki başlıkta da ifade ettiğimiz gibi her insanın etkilenme derecesi ve süresi farklıdır. Ömründe bu zehirli içeceği daha önce kullanmamış bir kişinin etkilenme derecesi diğer insanlara göre elbette daha çabuk olacaktır. 10 Dakika içinde dahi akli melekelerinde sarsılma başlayabilir.
Burada zehir kelimesini özellikle vurguladım. Çünkü bu içecek insanı yavaş yavaş zehirleyen ve akli melekelerini yavaş yavaş elinden alan bir zehir türüdür.
Alkolün Vücuttan Atılma Süresi Kaç Saat yada Gündür?
Bilimsel analiz sonuçlarına göre 8 ila 12 saat içinde bu içeceğin vücuttan atıldığı ifade edilmektedir. Ancak uzmanlar bu sürenin insanlarda sabit olmayacağını, insanın yaşı, cinsiyeti, metabolizma hızı gibi değişken etkenlere bağlı olarak bu sürenin değişeceğini ifade etmektedir.
Dinen Alkol Vücuttan Kaç Günde Çıkar?
Dini kaynaklarda bu sürenin 10 gün yada 40 gün olacağına dair araştırmalar söz konusudur.
- Nesai, Eşribe, 43 'de yer alan bir Hadisi Şerifte “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.” hükmü yer almaktadır. ( Kaynak Sorularla İslamiyet Sitesi, "Bedenin haram gıdalardan temizlenmesi ne kadar sürer?" başlıklı yazıdır.)
- Yine Müslüm, Selam, 125'de yer alan başka bir Hadisi Şerifte: “Kim bir arrafa/müneccim, kâhin, falcı gibi kehanette bulunan kimseye gidip ondan (öğrenmek kastıyla) bir şey sorsa 40 gece namazı kabul edilmez.” hükmü yer almaktadır.
Alkol Alan Bir Kişinin 40 Gün Boyunca Namazı Kabul Olmaz Mı?
Sorularla İslamiyet sitesinde yer alan makaleye göre 40 gün boyunca kabul olmama konusunu sevabının tam olamayacağı şeklinde yorumlanmıştır. Dolayısı ile bir kişi bu içeceği tükettikten sonra 40 gün boyunca sevabını alamayacağı yada sevabın daha az olacağı ancak 40 gün olarak ifade edilen bu süre zarfı içinde namazlarını kaza etmesine gerek olmadığı kanaatine varılmıştır.
Ancak burada dikkat etmeniz gereken diğer bir husus sarhoşken kılmadığınız namazlarınızı muhakkak kaza ediniz. Hatta sarhoşken kıldığınız namazlarınızı dahi kaza ediniz.
Diyanete Göre Sarhoşken Oruç ve Namaz İbadeti Yapılır ?
Diyanet sitesi bu konuya dair açıklamasını direk Kuran-ı Kerimde yer alan bir Ayeti Kerime ile yapmıştır. Nisa Suresi 43. Ayette bu konuda şu hüküm getirilmiştir:
“Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın.” buyurulmuştur.
- Diyanetin açıklamasına göre ibadetin ve duanın şuur işi olduğu,
- Bütün ibadetlerde müslümanın şuurunun yerinde olması gerektiği ve büluğ çağına ermesinin şart koşulduğu,
- Büluğ çağına ermenin diğer bir hikmetinin ise akıllı olma konusunda bir gereklilik olduğu açıklamaları yapılmıştır.
Diyanetin bu açıklamalarından sarhoş olan bir kişinin sarhoşluğu üzerinden gidene kadar bu ibadetleri yerine getiremeyeceği manasını çıkarıyoruz.
Diyanetin sorulara cevap verdiği sitede alkol ve sarhoşlukla ibadet konularda benim araştırmalarıma göre sadece "Sarhoş iken namaz kılınır mı?" sorusunun açıklaması yapılmıştır. Bu sorunun cevabında oruç ve diğer ibadetler içinde genel açıklama yapılmış ve sarhoşken yapılan ibadetin geçersiz olacağı ifade edilmiştir.
Kan Tahlilinde Alkol Çıkar mı?
Alkol testi genellikle trafik denetimlerinde yapılmaktadır. Trafik denetimlerin de trafik polislerimiz bütün sürücülere nefes yada solunum testi yaptırabilir. Bununla birlikte trafik kazalarında kazaya karışan taraflar alkol testi için bir sağlık kuruluşuna sevk edilebilir.
Alkolün vücuda girdikten sonra belirli bir süre vucutta etkisini gösterir. Dolayısı ile kan tahlilinde bu sonuç gözükecektir.