Atatürk’ün Doğum Tarihi, Ölüm Tarihi ve Yeri

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün ay ve yıl olarak hangi tarihte doğduğu ile ilgili net bir bilgi yoktur. Bunun nedeni Osmanlılarda bebekler doğduğunda doğum tarihlerinin resmi olarak kayıt edilmemesidir.

Bilinen tek gerçek Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında dünyaya geldiğidir.

Mustafa Kemal Atatürk Ne Zaman Doğdu?

Türkiye Cumhuriyetini bize armağan eden ve Milletimizin makus talihini değiştiren Yüce İnsan Atatürk 1881 yılında Selanik’te Koca Kasım Mahallesi’nde, Islahhane Caddesi’nde 3 katlı pembe bir evde doğmuştur. Doğduğu yerin bugünkü adresi Aya Dimitriya Mahallesi, Apostolu Pavlu Caddesi No: 75, Yunanistan’dır. Şu an müze olarak kullanılan ev 3 katlı ve 3 odalıdır.

Yüce Kurtarıcımız Hangi Okullardan Mezun Olmuştur?

İlköğrenimin tamamını ve ortaöğrenimin bir kısmını Selanik’te yapan Atatürk, Manastır Askeri Lisesi’nden mezun olmuştur. 1902’de Kara Harp Okulu’nu, 1905’te ise Harp Akademisi’ni bitirmiştir. 1913’te Sofya’da Ataşe Militerlik görevini yapmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Babası'nın İsmi ve Mesleği Nedir?

Babası Ali Rıza Efendi gümrük memurluğu ve kereste ticareti yaparak geçimini sağlıyordu. 5 kardeşi daha vardır, ancak bunlardan Makbule hariç kalan kardeşlerinin tümü küçük yaşlarda ölmüştür.

Ali Rıza Efendi Hangi Tarihte Vefat Etmiştir?

1888 yılında vefat etmiştir.

Gazi'nin Annesinin Adı Nedir?

Zübeyde Hanımdır. Aslen Karaman kökenli bir Türkmen ailesi olan Zübeyde Annemiz Selanik doğumludur. Ailesi 2. Mehmet zamanında Rumeliye göç etmiştir. Burada Selanik'e yerleştirilen Türkmen ailelerindendir.

Zübeyde Hanım Hangi Tarihte Vefat Etmiştir?

14 Ocak 1923 yılında 66 yaşında vefat etmiştir.

Atatürk’ün Ölüm Tarihi ve Yeri

Atatürk, resmi belgelere göre 10 Kasım 1938 yılında, İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda vefat ederek hakkın Rahmetine Yürümüştür. Ölümünün genel sebebinin siroz hastalığı olduğu söylenmektedir. 1938 yılının ilk aylarında görülen iştahsızlık ve halsizlik, ilerleyen aylarda şiddetlenmiş ve vücudunun farklı bölgelerinde kaşıntı ve burun kanamalarına neden olmuştur.

Ciddi karaciğer rahatsızlığı olan Atatürk’ün Yalova’da perhiz yapması önerilmiş ancak 1 Şubat 1938’de tedavisini yarım bırakıp Bursa’ya geçmiştir. Avrupa’dan doktor getirilmesi önerilerini reddeden Atatürk, kendisini Türk doktorlarına emanet etmek istemiştir. 6 Mart 1938 yılında Atatürk’e siroz teşhisi konmuştur. Bu tarihten sonra Mustafa Kemal’in alkolü ve yoğun çalışma temposunu kesin olarak bırakması ve dinlenmesi gerektiği söylenmiştir. Hastalığının giderek yayılması neticesinde Atatürk’ün karnında su toplanmış ve aralıklarla midesinden su alınmıştır.

16 Ekim’de ağır bir komaya giren Gazi'miz, komadan 21 Ekim’de çıkmıştır. Sağlık durumunun çok kötü olması nedeniyle 29 Ekim 1938’deki kutlamalara katılamadı. 1 Kasım’daki TBMM 5. Dönem 4. Yasama Yılı konuşmalarına da katılamayan Atatürk 10 Kasım 1938 tarihinde vefat etmiştir.

Sınavlarda Soru Sorulması Durumunda?

Sınavlarda soru sorulması durumunda sadece yıl olarak sorunun cevabı çıkacaktır. Tabi bu durum test sınavları için geçerlidir. Yani Ay ve Gün seçeneği zaten olmayacaktır. Bu durumda tereddütsüz bir şekilde 1881 yılını işaretleyiniz.

Ancak ölüm tarihi nettir ve 10 Kasım 1938 tarihini işaretlemeniz gereklidir.