GSS Borç Sorgulama Telefon Numarası Kaç?

İnternet Üzerinden ve Telefonla GSS Borç Sorgulama

GSS (Genel Sağlık Sigortası) borç sorgula işlemini  e-Devlet üzerinden  ya da telefon açarak yapabilirsiniz. Bu yazımızda Gss borç sorgulama işlemi telefonla nasıl yapılıyor konusunu inceleyeceğiz.

Telefonla GSS Prim Borcu Sorgulama

Genel Sağlık Sigortası prim borcunuz hakkında bilgi sahibi olmak için telefonla ALO 170 iletişim hattını arayabilirsiniz. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi’nin numarası olan ALO 170 hattı ile GSS borçlarınızla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu numara aynı zamanda GSS borç sorgulama telefonla iletişim hattıdır.

E-Devlet GSS Prim Borcu Sorgulama

  • E-Devlet sistemine giriş yapın.
  • Kurumlar sekmesine gelin.
  • S harfine tıklayın.
  • Sayfayı aşağı kaydırarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nu seçin.
  • Sigortacılık Uygulamaları bölümünde sayfayı aşağı kaydırın ve “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” yazan yere tıklayın.

Karşınıza gelen ekranda kişisel bilgilerinizi, genel sağlık sigortanızın statüsünü, başlangıç ve bitiş tarihlerini, hala devam edip etmediğini, prim borç tutarınızı, ne kadar borcunuzun tahsil edildiğini ve kalan prim borcu miktarınızı görebilirsiniz. Eğer gelir seviyesi testi yaptırmamışsanız primlerinizin hangi seviyeden hesaplandığını da görebilirsiniz.

Aynı yere, e-Devlet’in ana sayfasında (turkiye.gov.tr) iken arama çubuğuna “GSS borç” yazarak ya da https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu bağlantı adresine tıklayarak da ulaşabilirsiniz.

E-Devlet’ten yaptığınız sorgulamalarda borcunuzun hangi döneme / dönemlere ait olduğunu, gün sayısını, son ödeme tarihlerini, aylık tahakkuk tutarlarını, tahsil edilen borcun asıl miktarını, tahsil edilen gecikme zammını, tahsil edilen toplam borç miktarını, kalan borcun asıl miktarını, kalan borca uygulanan gecikme zammı oranını ve kalan toplam borç miktarını öğrenebilirsiniz.

 

GSS Borç Online Tahsilat Nasıl Yapılır?

Genel Sağlık Sigortası borçlarınızı anlaşmalı bankaların internet şubelerini kullanarak, ATM’lerden ya da şubelere giderek ödeyebilirsiniz. Taksit yapılıp yapılamayacağını bankaların müşteri hizmetlerini arayarak öğrenebilirsiniz.

GSS Borcu Nedir?

GSS olarak bilinen Genel Sağlık Sigortası, bireylerin sağlık durumlarını korumak amacıyla oluşturulan, olası sağlık sorunlarında ortaya çıkan masrafların karşılanmasına yarayan sigortadır. Genel Sağlık Sigortası 2012’den beri uygulanmaktadır. Eskiden SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi farklı sosyal güvenlik kuruluşları vardı ve vatandaşlar sadece kayıtlı olduğu kurumun verdiği sağlık hizmetlerinden yararlanıyordu. Ancak Genel Sağlık Sigortası’nın uygulanmaya başlanmasıyla birlikte herkes eşit olarak sağlık hizmetlerinden faydalanmaya başlamıştır.

Genel Sağlık Sigortası ile birlikte tüm vatandaşlar bu sisteme dahil edildi. Çalışanların sigorta primlerini işverenleri, çalışmayan kişilerin sigorta primlerini ise bireyler kendileri ödemektedir.

Kimlere GSS Borcu Çıkmaktadır?

  • Çalışmıyorsanız, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı değilseniz
  • Bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler (anne, baba, eş ya da çocuklar) üstünden sağlık güvenceniz yoksa
  • SGK’dan emekli maaşı almıyorsanız GSS primlerini ödemek zorundasınız demektir.

Genel Sağlık Sigortası isteğe bağlı değil, yapılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Yukarıda saydığımız şartları taşıyorsanız gelir testi yaptırmalı ve her ay sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için ödemeniz gereken prim miktarını öğrenmelisiniz. Gelir testi yaptırmak da mecburidir, aksi halde ödemeniz gereken prim miktarı en yüksek seviyeden hesaplanır. Bu miktar aylık en fazla 486,96 TL olarak belirlenmiştir. Bu nedenle saydığımız yaşları geçtiyseniz ve hala gelir testi yaptırmadıysanız, sisteme kayıtlı yüksek miktarda borcunuz olabilir.

Genel Sağlık Sigortası’ndan Nasıl Yararlanılır?

Gelir testi sonucunda;

  • Aylık geliriniz brüt asgari ücretin 3’te 1’inden azsa (2029 TL / 3 = 676 TL) GSS primi ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
  • Kişi başı aylık geliriniz 676 TL ile 2029 TL arasında ise asgari ücretin üçte birinin %12’si kadar prim ödersiniz. Bu miktar 81 TL’ye tekabül etmektedir. Her ay 81 TL ödeyerek devlet hastanelerinde muayene olabilir ve tedavi görebilirsiniz.
  • Aylık geliriniz 2029 TL ile asgari ücretin iki katı arasında ise her ay 243 TL ödemeniz gerekir. Her ay 243 TL ödeyerek devlet hastanelerinde muayene olabilir ve tedavi görebilirsiniz.

GSS Borcunu Sildirmek Mümkün Müdür?

GSS borçlarının silinmesi günümüz şartlarında ve mevcut yasalara göre mümkün değildir. 18 Mayıs 2018’de 7143 sayılı Torba Kanununun yedinci maddesinde bir düzenleme yapılmış ve bu Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Kanunda yapılan değişikliğe göre 31 Aralık 2018’e kadar (sonradan bu tarih 28 Şubat 2019’a kadar uzatıldı) birikmiş borçların ödenmesi halinde GSS primlerine gelen zamlar ve faizler alınmadı.

GSS borcu sildirmek isteyenler, yeni bir yasal düzenleme çıkmadıkça bu isteklerini herhangi bir dilekçeyle ya da SGK’ya başvuruda bulunarak gerçekleştiremezler. Prim borçları ödenmediği takdirde her ay gecikme zammı eklenmekte ve borç artmaktadır. Aylık primleri ödemeniz mümkün değilse gelir testi yaptırmanız gerekir.

Sonuç olarak yaptığınız aramalarda GSS tescil bilgilerinizi öğrenebilir, GSS prim borçlarınızın detaylı bir dökümünü alabilir ve GSS borçlarınızı kredi kartınızla ödeyebilirsiniz.