HTS Kayıt Raporu Nasıl Alınır? Hangi Durumlarda Alınabilir?

hts kaydı

HTS kaydı nedir? Bu kayıt ne işe yarar ve hangi amaçla kullanılır? Bu kaydı nereden ve nasıl alırım? Yasal mevzuat dayanağı nedir?

HTS KAYDI NEDİR?

Bu kayıt dijital suçlarda kullanılan bir kayıt türüdür. Şahısların telefon kayıtları ya da diğer iletişim araçlarıyla yapmış oldukları bütün iletişim bilgilerine dair raporlar içerir. Sadece telefon kayıtlarının değil şahsa ait diğer teknolojik cihazların da arama ve iletişim kayıtlarını da içerir. Ancak özellikle şahısların telefon kayıtlarının incelenmesi ve raporlanması sürecini içerir. 

HTS Kaydı şahsa ait telefondan hangi tarih ve hangi saatte kiminle iletişim kurulduğu, kim tarafından arandığı, ayrıca hangi numaraları aradığına kadar ayrıntılı rapor dökümüdür. Görüşme saatini ve dakikasını vs hepsini içerir. Ayrıca görüşme olmamış olsa dahi gelen yada giden çağrıları da kapsamaktadır. 

HTS KAYDI RAPORUNU ALMANIN YASAL DAYANAĞI NEDİR?

CMK'nın 135. maddesi ile Anayasamızın 22. Maddesi bu kaydın yasal dayanağını teşkil eder. 

CMK'nın 135.  maddesi özetle: "Herhangi bir suçtan dolayı yapılan kovuşturma ve soruşturma da o suçun işlenip işlenmediğine dair somut delillerin araştırılması için şüphelilerin tespit edilmesi ve başka delillerin araştırılması için telefon ve iletişim bilgilerinin incelenmesi için mahkeme kararı çıkarılması gerektiğinden, ayrıca gecikme yaşanacak durumlarda direk Cumhuriyet Savcısının kararıyla şüphelilerin  iletişi bilgilerinin dinlenmesi yada sinyal bilgilerinin takip edilmesi gerektiğinden bahseder." 

Bu maddeden bu raporun elde edilmesinde yetkili merciin  Mahkemeler ve Savcılar olduğunu anlıyoruz. Cumhuriyet savcıları şüpheli durumlarda mahkemeden karar çıkartılarak herhangi bir şahsa dair iletişim bilgileri takip altına alınır. 

HTS KAYDI NEREDEN ALINIR? 

Bu kayıt operatör şirketler üzerinden alınmaktadır. Ayrıca internet ortamında yapılan suçlara dair bilgilere yine internet hizmetini sunan şirket üzerinden ulaşılır. Ancak bu raporun alınabilmesi için mahkeme kararı gereklidir. 

HTS KAYDINI KİMLER ALABİLİR?

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bu kayda sadece mahkeme kararı ile erişilebilir. Ve bu kayda dair incelemeyi sadece Savcılar ve Mahkemeler yapar. Dolayısı ile sizler herhangi bir şahsın iletişim kayıtlarına istediğiniz zaman ulaşamazsınız. Ayrıca sizi arayan kişilerin kimler olduğuna dair araştırma yapmak istediğinizde de Savcılığa şikayet de bulunmak zorundasınız. Bu konuda bir adım atacaksınız eğer bir avukattan destek almanızı tavsiye ederim. 

HUKUKİ SÜREÇLERDE HTS KAYDI DELİL OLARAK KABUL EDİLİR Mİ?

Açıkçası bu konuyu avukatınız daha iyi vakıftır. Bu kayıtlar elbette hukuki bir süreç için istenilmektedir. Ancak tek başına yeterli bir delil sayılmaz. İletişim bilgilerinden elde edilecek olan kayıtlara destek olacak başka somut deliller de gereklidir.  Dolayısıyla bu kayıtların mahkeme ya da hukuki süreçlerde delil olup olmaması teknik bir boyut olup avukatınız ile görüşmeniz gereken bir durumdur. Bu konuda gerek bu sitede ve gerekse başka İnternet ortamında herhangi bir bilgi edinmeniz tamamen gereksiz bir araştırma olacaktır.  

HTS KAYDI NASIL ALINIR? 

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi Mahkeme kararı gereklidir. 

HTS KAYDI KAÇ GÜNDE ÇIKAR? 

Bu rapor mahkeme süreci işledikten sonra ortalama  10  gün ile 30 gün içerisinde çıkar. 

HTS RAPORUNDA KAÇ YILLIK RAPORA ULAŞILABİLİR?

Bu raporun operatör şirketlerinden alınması gerektiğini yukarıda ifade etmiştik daha doğrusu mahkeme kararı ile operatör şirketlerinden bu rapor talep edilmektedir. Operatör şirketlerinin resmi olarak 5 yıl süreyle verilerini tutma zorunluluğu vardır. Dolayısıyla mahkeme kararına da bağlı olarak geriye dönük 5 yıllık kayıtlara ulaşılabilir. Elbette burada mahkemenin vereceği karar da önemlidir. Yani hakim geriye dönük 1 yıllık ya da 2 yıllık kayıtları da talep edebilir. Ancak her durumda geriye dönük maksimum 5 yıllık verilere ulaşılabilecektir.

Ancak burada şunu vurgulamak zorundayız. Zaman aşımı süreci diye bir durum söz konusu değildir,  Yani herhangi bir şirketin geriye dönük çok daha uzun süreye dair kayıtları varsa bu verileri de mahkeme kararı ile ulaşılabilir. Ancak teknik anlamda herhangi bir operatör şirketinin geriye dönük 5 yıllık kayıtları tuttuğunu ifade etmek isteriz.

Bu kayda dair operatör şirketinin dışında başka bir şirketten veri talep edildiğinde bu şirketin geriye dönük kayıt altına alınan bütün verilerine mahkeme kararıyla el konulabilir ya da bilgi talep edilebilir.

KENDİME AİT TELEFON NUMARASININ HTS RAPORUNU NASIL ALIRIM?

Kendi adınıza kayıtlı bir hat için talep etmeniz gereklidir. Bunun için operatör şirketinize başvurunuzu yapmanız gereklidir. Ayrıca online işlemlerden de bu verilere ulaşabilirsiniz. Ancak operatör şirketlerin vereceği bilgiler sınırlı bilgi olabilir. Gizli numaralardan gelen çağrıların kime ait olduğunu göstermeyecektir. Ayrıca geriye dönük kayıtlarda süre sınırlaması da olacaktır. Bu sebepten dolayı mahkeme sürecini işletebilirsiniz. 

Sahip olduğunuz operatör şirketten talep etmeniz halinde size ait gizli tutulmamış bilgileri size sunacaktır. Size gelen aramaların kime ait olduğunu öğrenmek için karşı tarafın numarasını gizlememesi gereklidir. Aksi durumda mahkeme kararı gereklidir. Bununla birlikte aşağıda anlatacağımız yöntemler alacağınız rapor sizin için yeterli olacaktır. 

TÜRK TELEKOM TELEFON ARAMA KAYIT RAPORU

Online işlemleri kullanarak çok rahatlıkla istediğiniz rapora ulaşabilirsiniz. Öncelikle operatör şirketinin kurumsal web sitesinden online işlemlere kayıt olmanız gereklidir. İnternet şifrenize ulaşmak için arama bölümüne *952#  yazıp arama tuşuna basmanız yeterlidir. 

VODAFONE ARAMA KAYITLARINA NASIL ULAŞIRIM?

Online işlemleri kullanmanız gereklidir. İnternet şifresi için "s" yazarak 7000'e mesaj atınız. Gelen şifre ile birlikte kurumsal web sitesi üzerinden online işlemlere giriniz. 

TURKCELL ARAMA KAYIT RAPORU

İnternet şifrenizi edinmek için cep telefonunuzdan “sifre” yazıp “2222” ye mesaj atınız. Gelen şifre ile birlikte kurumsal web sitelerine girerek online işlemler sayfasına girmeniz gereklidir.