Doğum Yardımı Parası Nereden Nasıl Alınır 2022

Doğum parası nereden alınır sorusuna cevap vermek için hazırlamış olduğumuz bu yazımız Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının açıklamalarına göre hazırlanmıştır. Doğum parası başvurusu nereye yapılır ve ne kadar ücret ödenecek sorusunun cevabını da ayrıntılı olarak bu yazımızda anlattık. 

Yazar : Uzm. Adem SUBAŞI (İK Uzmanı)

SIKÇA SORULAN SORULAR VE BAŞLIKLAR

Doğum Parası Nereden Alınır 2022?

Doğum parası yardımı nereden alınır sorusunun cevabı adım adım aşağıdaki gibidir:

  • İlk olarak yeni doğan bebeğinizin kimlik çıkarma işlemini tamamlayınız. (Yeni doğan bebeğin kimlik işlemleri için https://yeni-kimlik.com/yeni-dogan-ve-cocuklar-icin-yeni-kimlik-islemleri.html sayfasını ziyaret etmeniz gereklidir.) 
  • Doğum yardımı dilekçesini herhangi bir eksik bilgi olmadan doldurunuz. İmzanızı atmayı unutmayınız.
  • Doldurduğunuz dilekçeniz ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine yada Kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Hizmet Merkezlerine başvurunuzu yapınız. 
  • Dilekçenizi şahsen teslim edebileceğiniz gibi, PTT ile iadeli taahhütlü olarak yada kargo ile de gönderebilirsiniz. 
  • Yurt dışında yaşayan vatandaşlar Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla başvurularını yapabilir.

Not: Kamu kurumlarında çalışan personeller doğum parası için kendi kurumlarına başvuru yapacaktır. Alt başlıkta memur ve diğer kamu çalışanlarının yapması gerekenler anlatılmıştır.  

Not: Bu yazımız Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bütün annelere ödemiş olduğu yardım parasını anlatmaktadır. SSK'lı çalışan annelerin doğum izinlerinden dolayı iş göremezlik parasını nasıl alacağı konusunda en doğru bilgiyi öğrenmek için https://yeni-kimlik.com/sgk-ssk-dogum-parasi-basvuru-sorgulama.html sayfasını ziyaret etmeniz gereklidir. 

Çocuk Yardımı Nereden Alınır?

Çocuk yardımı hemen bir üst başlıkta anlattığımız doğum parası ile aynı paradır. Yukarıda belirttiğimiz kurumlara dilekçeniz ile başvurunuzu yapınız. 

Doğum Parası Başvuru Şartları Nelerdir?

Doğum parası başvuru şartları  aşağıdaki gibidir: 

T.C. Vatandaşı olan bütün anneler bu yardımdan yararlanabilir. Hiçbir sınırlama ve kısıtlama yoktur. Ayrıca Mavi Kart sahipleri de bu haktan yararlanabilir.

  • Doğum parası almak için başvuru yapmanız şarttır. Başvurmadığınız taktirde ödeme alamazsınız.
  • Ölü doğumlar için ödeme yapılmamaktadır.
  • Sadece T.C. vatandaşı olan anneler yararlanabilir. Yabancı uyruklu annelerin bu yardımı alma hakkı yoktur.
  • Kamu Personeli olan memur annelerin, memurların çalışmayan eşlerin, SSK'ya yada Bağkur'a tabi olarak çalışanları vs herkesin bu haktan yararlanma hakkı vardır.

NOT: Doğum yardımı için 15/05/2015 tarihinden sonra doğan bütün çocuklarınız için başvuru yapabilirsiniz. 

Memur Doğum Parası

Memurlar ve diğer kamu kurumu çalışanları (4B ve 4D Statüsünde görev yapanlar, Sürekli İşçiler, Hizmet alımı olarak görev yapanlar) bu haktan yararlanabilir. Ancak memurların doğum parası yardımı için kendi kurumlarının personel birimine yada maaş mutemetliği birimine başvurması gereklidir. 

2022 Doğum Yardımı Ne Kadar? 

Doğum yardımı ücreti aşağıdaki gibi ödenmeye devam etmektedir. Ücretlerde bir güncelleme gelmesi halinde bu sayfada gerekli güncelleme hemen yapılacaktır. 

Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ödemeye devam edeceği ücretler:

  • Birinci çocuk için 300 TL alabilir.
  • İkinci çocuk için 400 TL,
  • Üçüncü çocuk için 600 TL ödeme yapılmaktadır.

Açıklama : Örneğin bir annenin ilk kez bir bebeği oldu. Başvuru yapması halinde ilk çocuğu olduğu için 300 TL yardım alacaktır. Yine bir annenin daha önceden bir çocuğu vardı. Bu yıl bir çocuğu daha oldu. Bu durumda bu anne 400 TL yardım alacaktır. Eğer üçüncü çocuğu doğmuş ise 600 TL alır.

NOT: Örneğin 2. çocuk için 400 TL ödeniyor. Önceki yıllarda bir çocuğu olan ve daha sonra bu yıl yine bir çocuğu olan bir kişi sadece ikinci çocuğu için 400 TL alacaktır.

İkiz Çocuklara Doğum Yardımı

İkiz çocuğu olan anneye bu doğum parası birinci ve ikinci çocuğa ödeme şeklinde ödenir. Örnekler üzerinden gidecek olursak: İlk kez bebek sahibi olan bir annenin ikiz çocukları doğuyor. Bu durumda birinci bebek için 300 TL, İkinci çocuk için 400 TL şeklinde toplam 700 TL ödeme alacaktır. Yada daha önceden bir çocuğu olan kadın ikiz bebek doğurdu. Bu durumda da ikizlerden biri için 400 TL, ikincisi için 600 TL şeklinde toplam 1.000 TL alacaktır.

Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi

Doğum yardımı başvuru dilekçesini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığının Sitesinden indirmek için alta yer alan link tıklayınız.

https://ailevecalisma.gov.tr/medias/12001/do%C4%9Fum-yard%C4%B1m%C4%B1.pdf 

 Doğum Yardımı Dilekçesi Nasıl Doldurulur

  • Başvuru Yapan Kişinin T.C. Numarası ve Adı Soyadı : Öncelikle doğum yapan anneye doğum yardımı yapılır. Ancak başvuruyu annenin kocası yapabilir. Bu durumda kocanın bilgileri yazılır.
  • Yeni doğan çocuğun/çocukların T.C. kimlik numarası/numaraları*: Buraya yeni doğan çocuğunuz yada ikiz ise çocuklarınızın kimlik bilgilerini doldurunuz. Bu işlem için kimlik çıkarma işlemini yapmayı unutmayınız.
  • Adına başvuru yapılanın varsa diğer çocuklarının T.C. kimlik numaraları: Burası çok önemli. Annenin varsa muhakkak önceki çocuklarının kimlik bilgileri buraya yazılmalıdır. Bunu yazmamanız halinde 2. Ve 3. Çocuk için öngörülen yardım tutarını alamazsınız. Size 1. Çocuk parasını yatırırlar.

Doğum Parası Nereye Yatar

Doğum yardımı annenin üzerine yatmaktadır. Anne herhangi bir PTT şubesine kimliği ile başvurarak bu parayı çekebilir. Ancak PTT şubesine gitmeden önce paranın yatıp yatmadığını kontrol etmek için https://www.turkiye.gov.tr/acshb-dogum-yardimi-basvuru-sonucu-sorgulama sayfasından sorgulama yapmanız gereklidir. 

SSK'lılara ödenen süt parası hakkında bilgi almak için https://yeni-kimlik.com/sut-parasi-nasil-alinir-ne-kadar.html sayfasını muhakkak okumanız gereklidir. 

ÇOKLU DOĞUM YARDIMI NEDİR?

Aile Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından muhtaç ailelerin 0 - 24 ay arasında ki bütün çocuklarına her ay olmak üzere 150 TL parasal yardım yapılmaktadır. Bu ödeme sadece muhtaç ailelere yapılır. Ve başvuruları komisyon değerlendirir. 

Konu hakkında bilgi almak için muhakkak bu sayfadan bilgi alınız:  https://www.aile.gov.tr/sss/sosyal-yardimlar-genel-mudurlugu/coklu-dogum-yardimi/ 

KAYNAK : 

https://www.aile.gov.tr/sss/sosyal-yardimlar-genel-mudurlugu/dogum-yardimi/