Konut Kredisi Varken Tekrar Konut Kredisi Çekilebilir Mi?

Bu yazımızda çok önemli bir konu olan konut kredisi varken tekrar konut kredisi çekilir mi, ayrıca konut kredisi varken ihtiyaç kredisi çekilir mi sorularının cevabını 2021 yılında yürürlükte olan mevzuatlara göre açıklamak. Kredi çekme konusuna ilişkin detaylar Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte bahsedilmiştir. Ayrıca 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ile 5411 Sayılı Bankacılık Kanununda bankacılık işlemlerine dair bir çok husus açıklanmıştır. 

İki Konut Kredisi Çekebilir Miyim?

Aynı anda iki konut kredisi çekilmesini engelleyen hiçbir kanun maddesi yoktur. Çoğu banka konut kredisi başvurularını değerlendirirken ikinci kredide belli şartların sağlanması halinde müşterilerine hiçbir zorluk çıkarmamaktadır. Bankaların kendine has değerlendirme kriterleri vardır. Bunlardan biri de kredi notudur.

İki konut kredisi çekilebilmesi için en önemli husus: kredi notunun yüksek olmasının yanı sıra aylık gelirin iki krediyi de karşılayacak düzeyde olması, müşterilerin ikinci krediyi almalarını kolaylaştıran faktörlerdir.

Konut kredileri uzun vadeli krediler olduğu için kişiler daha sıkı denetlenmekte ve olası ödeme zorlukları önceden planlanmaktadır. Banka sicilinde sorun olmayan müşteriler ikinci konut kredi başvurularını yapabilirler.

Konut Kredisi Varken Tekrar Konut Kredisi Çekilir mi?

Konut kredisi taksiti ödeyenler bankaya ikinci bir konut kredisi için başvuru yaptıklarında kendilerine önceki borçları hatırlatılır. Kredi notu ve banka sicili sorgulamalarında olumsuz bir durum ortaya çıkmazsa başvuru detayları incelenir ve satın alınmak istenen eve bir ekspertiz gönderilir. Bankadan gelen ekspertiz konutu yerinde ziyaret ettikten sonra konutun değerini belirler ve bu değerin ortalama yüzde 80’i gibi bir değerde kredi verilmesini onaylar.

İkinci Konut Kredisi İçin Aylık Gelir Ne Kadar Olmalıdır?

İkinci konut kredisi başvurularında gelir durumu oldukça önemlidir.

Ödenmekte olan konut kredisi taksitlerinin yanı sıra ödenecek olan yeni konut kredisi taksitlerinin aksatılmayacağının garantisi bankaya verilmelidir. Toplam taksit tutarının aylık net maaşın yarısından fazla olmaması gerekir.

Aylık maaşın yarısı, iki taksit tutarından fazla ise, başvurunun diğer kriterleri de karşılandığı takdirde ikinci bir konut kredisi çekilebilir. Bazı müşteriler dilerse eski krediyi kapatıp yeni kredi de çekebilirler. Bu tamamen müşterinin kararına kalmış bir durumdur.

Aynı Anda İki Bankadan Konut Kredisi Çekilebilir Mi?

Aynı bankadan iki kez konut kredisi çekilebileceği gibi farklı bankalardan aynı anda da konut kredisi çekilebilir. Aylık maaşın yeterli olması ve ekonomik geçmişin temiz olması durumunda yapılan incelemeler sonucunda kredi başvuruları onaylanır. Aylık gelir kredi taksitlerini karşılayacak düzeyde değilse ipotek ettirilebilecek bir gayrimenkul olması, kredinin onaylanmasını sağlayabilir.

Konut Kredisi Varken İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Yasal olarak her iki kredinin verilmesinde hiç bir engel bulunmamaktadır. Ancak burada müşterilerin özellikle öğrenmek istediği konu şudur: bir müşterinin konut kredisi varken aynı anda ihtiyaç kredisi de çekebilir mi sorusu. 

Bir müşterinin üzerinde konut kredisi varken ihtiyaç kredisi de çekebilir. Yukarıda ifade ettiğimiz gibi müşterinin kredi notuna ve gelir durumuna bakılır. Bu sorunuza dair cevapları maddeler halinde şu şekilde açıkladık:

  • İkinci bir krediyi çekmenizde bir yasal engel yoktur. 
  • Bu kredilerin konut yada başka bir kredi türü olmasının önemi bulunmamaktadır. 
  • Bir müşteriye kredi verilirken ilk dikkat edilen husus müşterinin kredi notudur. 
  • İkinci husus ise müşterinin gelir ve gider durumudur. 
  • Gelir durumunda müşterinin daha öncesine ait ödemiş olduğu kredi tutarı da dikkate alınarak hesap yapılır. 

Konut Kredisi Neye Göre Hesaplanıyor?

Konut kredisi hesaplanırken müşterinin aşağıdaki hususlarına dikkat edilir:

  • Müşterinin düzenli olarak elde ettiği geliri,
  • Gelir durumu hesaplanırken eşinin geliri de bu hesaba dahil edilmektedir. 
  • Krediyi çekecek olan müşterinin aylık tahmini gideri,
  • Müşterinin mevcut birikimleri,
  • Müşterinin aylık olarak ödeyeceği kredi tutarı.
  • Kredinin ödenmemesi durumunda başvurulacak olan varlıklar
  • Müşterinin yaşına da bakılır. Çünkü hayat sigortası alınırken müşterinin yaşına bakılmaktadır. 

Konut kredileri anapara ve faiz olacak şekilde iki kısımdan oluşur. Diğer kredilerde KKDF ve BSMV vergileri varken konut kredilerinde bu vergiler yoktur. Ödeme planı çıkarılırken vade ve çekilecek tutara göre taksitler hesaplanır. Her ay eşit olacak şekilde ödeme yapmak, en sık kullanılan kredi ödeme şeklidir. Kredi tutarı, faiz oranı ve vadenin kesinleştirilmesiyle birlikte aylık taksit tutarı belirlenebilir.

Her banka konut kredisi için farklı faiz oranları belirlemiştir. Bu oranlara bakıldığında en uygun konut kredisi veren banka Ziraat Bankası’dır. %0,94 faiz oranları ile konut sahibi olmak isteyenlere kolaylık sağlayan banka, 120 ay vadeli seçeneklerle gayrimenkul sektörünü canlandırıyor.