Ölüm İzni Kaç Gün 2022
Sosyal Güvenlik ve İnsan Kaynakları Uzmanımız Adem SUBAŞI'nın ölüm izni konusunda hazırlamış olduğu bu makalemiz kamu ve özel sektör için bütün bütün çalışanlar için yasal bir hak olan cenaze izni konusunda bilmeniz gereken bütün soruların cevabını yürürlükte olan güncel mevzuatlara göre aşağıda anlatmıştır. Özellikle kayın peder ölüm izni kaç gün ve 1. derece ölüm izni kaç gün gibi kafaları karıştıran bir çok konuda sizler için gerekli olan bütün açıklamalar aşağıda yer almaktadır.
Ölüm İzni Kaç Gün 2022
Ölüm izni kaç gün sorunuzun cevabı memurlarda, sözleşmeli memurlarda ve özel sektör çalışanlarında aşağıda ki gibidir:
- Özel Sektör Çalışanlarında 3 (üç) gündür.
- Memurlarda 7 (yedi) gün,
- Sözleşmeli Memurlarda (4B'lerde ve 45/A'larda yani) 7 (yedi) gün
- Kamuda çalışan 4D Sürekli İşçilerde toplu sözleşme kuralları geçerlidir.
Özel Sektör Ölüm İzni
- Özel sektör çalışanları 4857 Sayılı İş Kanununa tabidir ve bu kanuna göre cenaze izin hakkı 3 gündür. (Kaynak: 4857 Sayılı Kanun Ek Madde 2)
- İzin başlangıç tarihi vefatın gerçekleştiği tarihten itibaren başlar. Bu sürenin başlangıcı için defin ruhsatındaki tarih esas alınır.
Soru : Özel Sektör çalışanlarında vefat izni hangi yakınlarının ölümünde verilir?
Cevap : Özel Sektör çalışanları eşinin, çocuklarının, kardeşinin, kendi anne yada babasının vefatında bu izni kullanabilir. Eşinin kardeşi, anne yada babasının vefatında bu hakkı yoktur.
Memurlarda Ölüm İzni
Memurlarda ölüm izni 7 (yedi) gündür. Bu süre defin ruhsatında yazılı olan tarihten itibaren başlar. Örneğin Haziran Ayının 15'inde vefat eden bir kişinin ölüm izin hakkı Haziran'ın 15'inden itibaren başlamaktadır.
- Haziran 15 : 1 gün
- Haziran 16 : 2. gün
- Haziran 17 : 3 . gün
- Haziran 18 : 4. gün
- Haziran 19 : 5. gün
- Haziran 20 : 6. gün
- Haziran 21: 7. gün
- Haziran 22 : İş başı yapmak zorunda olduğunuz tarihtir.
Soru : Memurlara cenaze izni hangi yakınlarının ölümünde verilir?
Cevap : Memurun eşinin, çocuklarının, kardeşinin, kendi anne yada babasının, eşinin kardeşinin, eşinin anne yada babasının vefatında 7 gün boyunca cenaze izni verilir. Dedenizin, ninenizi, amcanızın, dayınızın vs. vefatında bu izin hakkınız yoktur.
Not: Eşinizin kardeşi, anne yada babasının vefatında da bu izni alabilirsiniz.
Sözleşmeli Memurlarda (4B ve 45A'lı) Cenaze İzni
Kamu kurumlarında 4B sözleşmeli ve 45A sözleşmeli çalışanlarda cenaze izni 7 (yedi) gündür. Sözleşmeli olarak çalışan memurun eşinin, çocuklarının, anne yada babasının, eşinin anne yada babasının ve eşinin kardeşinin vefatında 7 gün izin alabilir.
Yani 4B sözleşmeli memurların hakları kadrolu olanlarla tamamen aynıdır.
Sürekli İşçilerde Vefat İzni Kaç Gün?
Kamu Kurumlarında işçi statüsünde çalışanlara 4D işçiler de denilir. Bu işçiler özel sektörde çalışan SSK'lılar gibi İş Kanununa tabidir. İş Kanunu kapsamın da işçilerin ölüm izin hakları 3 gündür. Ancak bu statüde görev yapanların görev yaptıkları kurumlarla sendikaları arasında yapılan toplu iş sözleşmesi gereği daha uzun süreli izin verilebilir.
Örneğin : Sağlık Bakanlığında çalışan 4D işçilerinin cenaze izni 5 gündür.
1. Derece Ölüm İzni Kaç Gün
Yukarıda tek tek bütün çalışan sınıfları için cenaze iznini tek tek sıraladık. Bu başlıkta tekrar etmek gerekirse :
- Özel Sektör Çalışanlarında 3 (üç) gündür.
- Memurlarda 7 (yedi) gün,
- Sözleşmeli Memurlarda (4B'lerde ve 45/A'larda yani) 7 (yedi) gün
- Kamuda çalışan 4D Sürekli İşçilerde toplu sözleşme kuralları geçerlidir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Ölüm İzni Mazeret İzni Hakkında Düşürülür mü?
Hayır düşürülmez. Bu sizlerin yasal zorunluluk olan izinlerinizdir.
Kayın Peder ve Kayın Valide Ölüm İzni Kaç Gün?
Kamuda çalışan memurlarda kayın peder ve kayın validenin ölümün de 7 gün izin hakkınız vardır. Özel sektör çalışanlarında kayın peder ve kayın validenin ölümünde izin hakkı yoktur.
Ölüm İznimi Daha İleri Bir Tarihten İtibaren Başlatabilir miyim?
Hayır başlatamaz. Diyelim ki bu kişi ölüm haberini ayın 17 sinde öğrenerek cenaze yerine hareket etti. Bu durumda bu kişi ayın 17'si, 18'i, 19'u, 20'si ve 21'inde izinli olacaktır.
Ölüm İznini Nasıl Alırım?
Birinci derece yakınınızın vefatı halinde bu hakkınızdan yararlanmak için defin ruhsatının nüshasını dilekçeniz ile kurumunuza vermek zorundasınız. Usul olarak izninizi başlattığınız gün defin ruhsatını izninizi başlattığınız gün ibraz etmeniz gereklidir.
Ancak cenaze süreçlerini takip ettiğiniz için amirinizin inisiyatifinde olarak dönüşünüzde de verebilirsiniz. Ancak bu durum için kurum amirinizin kabul etmesi gerekir. Çünkü usul yönünden izninizi başlatacağınız gün defin ruhsatını ibraz etmeniz şarttır. Ayrıca her ne kadar bir çok kamu kurumunda istenmiş olmasa da nüfus kayıt örneği de ibraz etmeniz şarttır.
Çünkü usul yönünden vefat eden kişinin sizin birinci derece de yakınınız olduğunu kanıtlamanız şarttır. Ancak bir çok kamu kurumu bu durumu es geçmektedir.
Dedemin, Ninemin, Amcamın, Halamın, Teyzemin ve Dayımın Vefatında Ölüm İzni Alabilir miyim?
Hayır alamazsınız. Kanun koyucu sadece anne, baba, eş, çocuklar, kardeşler ile eşinin anne ve babası, ve eşinin kardeşleri için bu hakkı vermiştir. Dolayısı ile:
Ölüm Tarihi Hafta Sonuna yada Resmi Tatile Geldi Ne Yapmam Lazım?
Öncelikle bu hakkınız memurlarda ve 4B sözleşmeli çalışanlarda 7 gün, 4D ve özel sektör çalışanlarında ise 3 gündür. Bu hakkınızı vefat tarihinin olduğu günden itibaren kullanacaksınız.
Dolayısı ile resmi tatile yada hafta sonuna denk gelen tarihleriniz için yapacak bir şey yok. Gününüz kaldı ise eğer, ilk iş gününden itibaren kalan günlerinizi kullanabilirsiniz.