Ücretli Öğretmenlik Şartları ve Gerekli Belgeler 2023

Değerli okurumuz, ücretli öğretmenlik hakkında hazırlanan en detaylı yazıya hoş geldiniz. başvuru aşamaları, maaşları, özlük hakları, başvuru için gerekli belgeler, atanmak isteyen ama atanamayan öğretmenlerin ücretli öğretmenlik yapması gelecekte avantaj sağlar mı ve daha merak edebileceğiniz "her şey" için okumaya devam ediniz.

Not: 2022-2023 2. Dönem ücretli öğretmenlik başvuruları başladı! Tüm detaylar sayfanın devamında. Okumaya devam ediniz.

Yazar : Uzm. Mahmut SUBAŞI (İK Uzmanı)

Yazının en çok merak edilen 9 soruyu cevaplamak istiyoruz. Bu vesileyle doğru yerde olduğunuzu hissedeceğinizi umuyoruz.

Soru-1: Kpss puanı almak şart mı?

Cevap: Ücretli öğretmenlik için kpss puanı şartı yoktur. 

Soru-2: Formasyon şartı var mı?

Cevap: Böyle bir şart yok fakat formasyonu olan kişi olmayan kişiye göre daha avantajlı olabilir.

Soru-3: Ön lisans mezunları öğretmenliğe başvurabilir mi?

Cevap: Evet başvuru yapabilir. İlgili birimlerce alanına en yakın branşlara yönlendirilmeye çalışılır.

Soru-4: Başvurular nereye yapılır?

Cevap: Başvurular e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Bazı ilçe müdürlükleri kendi başvuru ekranında da başvuru yapılmasını isteyebiliyor. Başvuru sayfası

Soru-5: İki farklı alanda diplomam var. Bu iki diplomamın alanları için iki ayrı başvuru yapabilir miyim?

Cevap: Evet e-devlet sistemi buna müsaade etmektedir. İki farklı alan için başvuru yapabilirsiniz.

Soru-7: İzmir'de ikamet ediyorum İstanbul'da veya başka bir ilde başvuru yapabilir miyim?

Cevap: Başvuru esnasında böyle bir engel bulunmuyor. Farklı iller için başvuru yapabilirsiniz.

Soru-8: Birden fazla başvuru kabul ediliyor mu?

Cevap: Evet birden fazla başvuru kabul edilebiliyor. Mesela matematik öğretmenliği için başvuru yapacak kişi 3 farklı ilçeye başvuru yapabilir. Tam olarak başvuru sayısı sınırını bilmiyoruz. Aynı zamanda farklı branşlar için, farklı iller için ve farklı ilçeler için de başvuru yapmanız mümkün.

Soru-9: Başvuru yaptım ama pişman oldum başvurumu iptal edebilir miyim?

Cevap: Evet sistem buna müsaade ediyor. Tercih işlemi bittikten sonra sayfanın altında yer alan tercihler alanında kırmızı renkli "Sil" butonunu kullanabilirsiniz.

Soru-10: Mezun olduğum üniversite veya önlisans programına göre hangi alanı tercih edeceğimi bilmiyorum ne yapmalıyım?

Cevap: Fikir vermesi amacıyla Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları Ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Çizelgeyi incelemenizi öneririz. Bu çizelgeyi sayfanın en altında paylaştık. Alanınızı yakın bölümleri görebilirsiniz. Ama illa bu alanlara başvuru yapacaksınız diye bir şart bulunmuyor önemli bir husus olduğu için altını çizdik. Genelde en çok alım sınıf öğretmenliği alanında yapılmaktadır. Diğer bütün detaylar için yazıyı okumaya lütfen devam ediniz. 

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK NEDİR?

Ücretli öğretmenlik ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında geçici bir süre için öğretmen ihtiyaçları karşılanmaktadır. Okullarda eğitim-öğretim yılına göre branşlar bazında öğretmen ihtiyaçları değişmektedir. Norm, branşlar bazında okullardaki öğretmen ihtiyacını nitelendiren bir kavramdır. Bir okulun Fen bilgisi normu 3 ise ve o okulda 2 kadrolu veya sözleşmeli öğretmen varsa okul 3.cü kişiyi sözleşmeli öğretmen olarak talep edebilir.

Bu öğretmenlik türü, İlçe Milli Müdürlüğünün o yılı kapsayan eğitim ve öğretim yılı için öğretmen ihtiyacını kapsayan atama türüdür.

  • Ücretli öğretmenler kadrolu değildir.
  • İşe alımlar eskiden senelik iken artık dönemlik olarak yapılabiliyor. (Mesela 2022-2023 1.Dönem, 2022-2023 II. Dönem gibi) Ama çok önemli bir hususu paylaşmamız gerekiyor. Turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-devlet başvurusu esnasında "İlgili tercihimin ikinci dönemde de geçerli sayılmasını istiyorum." seçerseniz her iki dönem için de başvuru yapmış olursunuz.
  • İşe alımları (başvurular) önce e-devletten yapılır. Uygun görünenler alanlarına uygun branşlara yönlendirilir.
  • Maaşlar, kadrolu meslektaşlarına göre düşüktür, özlük hakları geniş değildir.

Öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı veya çeşitli nedenlerden dolayı örneğin öğretmenin izin, rapor, geçici görevlendirme gibi durumlar da ders verme görevini yerine getirememesi halinde eğitim ve öğretim devam etmesi için açıktan atanarak ücret ile ders verilmesi hizmeti olarak da vekil öğretmen tanımı yapılmaktadır.

Öncelikle açık kadroların belirlenmesi için okullar kendi bünyesinde ki eksikliği İl ve İlçe Eğitim Müdürlüklerine bildirirler. Burada toplanan kadroda ki açık kontenjanlara göre ders saatine göre ücret karşılığı sözleşme imzalanmak şartıyla bu görev verilmektedir.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK İÇİN NEREYE BAŞVURMALIYIM?

E-devlet üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvurular artık bu şekilde alınıyor. Ama bazı ilçe milli eğitim müdürlükleri hem devlet üzerinden hem de kendi sistemlerinden de ekstra başvuru talep edebiliyor. Bu nedenle başvuru yapmak istediğiniz ilçenin duyurularını mutlaka takip ediniz. Direk okullara yapacağınız başvurular geçersiz olduğu gibi, yasal anlamda kabul edilmesi de mümkün değildir. Ancak okul müdürünün ismini bildirdiği kişilerin ücretli öğretmen olarak atanması mümkündür.

Başvuru yapan kişinin formasyonun olması, Köy okullarında çalışmayı istemesi bir avantaj olarak ele alınır. 

1- Öncelikle altta verilen linke tıklayarak başvuru sayfasına geçiş yapınız.

https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-ucretli-ogretmenlik-basvurusu

İşlem Basamakları:

  • Formasyon varsa işaretleyiniz.
  • Köy okulunda çalışmak istiyorsanız işaretleyiniz.
  • Kpss sınavına girdiyseniz, puanınız otomatik olarak ekranda görünür, ilerleyiniz,
  • Mezuniyet bilgilerinizi giriniz,
  • Branş seçiniz,
  • Bilgilerin tamamını onaylayıp, başvurunuzu tamamlayınız.

BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?

Ücretli öğretmenlik başvurularının artık e-devlet üzerinden yapıldığını yukarıda belirttik. Burada bilmeniz gereken en önemli başvuru ekranı henüz 2022-2023 eğitim öğretim yılı ikinci dönem için henüz açık olmayabilir. E-devlet sistemine giriş yaparak kendiniz kontrol edebilirsiniz. Hem başvuru tarihlerini hem de başvuru sonuçlarını edevlet sisteminden takip etmeniz gereklidir. 

Başvuruları e-devlet web sitesinden online olarak takip etmeniz gereklidir. 

Başvuru süresi boş olacak kontenjana ve başvuru yapanın alanına göre şekillenerek oluşturulmaktadır. Müdürlükler öğretmen ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra başvuru alımı sonlanmaktadır. İhtiyaç tamamlandıktan bir süre sonra daha başvuru alarak ilerde oluşabilecek eksikliği gidermek için yedek kontenjan ayırmaktadırlar.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

4 yıllık Üniversite mezunu (lisans), 2 yıllık Üniversite mezunu (ön lisans) ve emekli olmuş olan öğretmenler bu görevi yapabilmektedir. Lise düzeyinde veya daha aşağısında eğitim alan kişiler ücretli öğretmen olmak  için başvuru yapamaz.

Başlıca aranan şartlar ise şunlardır:

  • T.C vatandaşı veya KKTC vatandaşı olmak
  • Kamu haklarından mahrum bulunmamak
  • 18 yaşından küçük olmamak
  • Anayasa ile belirtilen belli suçlar hakkın da yükümlü bulunmamak, Türk Ceza Kanunu 53.üncü maddesinde ki kapsam dahilinde olmamak
  • Öğretmenlik görevine engel olacak sağlık sorunu taşımamak
  • Başvuru yapacak erkek bireyler için askerliğini yapmış, tecil ettirmiş veya muaf olmak
  • Yurtdışında mezun olan kişiler için denkliğini yurt içinde ki kurumlarca yapmış olmak
  • Sosyal güvenlik kuruluna bağlı kurumda çalışmamak şartları aranmaktadır.

Ücretli Öğretmenlik İçin Gerekli Belgeler

  • Diploma/Mezuniyet Belgesi/Çıkış Belgesinin aslı ve fotokopisi  
  • Son bir ay içerisinde alınmış işe girişe engel olmadığına dair sağlık raporu
  • Sabıka Kaydı    
  • İkametgah İl Muhabiri                  
  • Nüfus cüzdanının fotokopisi.
  • 2 adet Vesikalık Fotoğraf
  • Formasyon Belgesi fotokopisi  (Varsa)
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Belgesi.(Varsa)
  • Emeklilik kimlik kartı fotokopisi (Emekli ise)

Başvuracak kişiler de özel olarak da şu şartların sağlanması gerekmektedir:

  • Eğitim Fakültesi, Mesleki Eğitim Fakültesi, Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Dil ve Tarih ve Coğrafya Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nun aşağıda alfabetik sıraya göre adları sayılan alanlarından mezun olanların başvuruları alınmaktadır.
  • Eğitim Fakültelerinin Okul Öncesi Öğretmenliği alanı mezunlarının ihtiyacı karşılayamaması durumunda görevlendirilmek üzere, Ev Ekonomisi Yüksek Okulu, Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nun sadece Çocuk Gelişimi bölümü mezunlarının başvuruları da alınmaktadır.

ÜCRETLİ ÖĞRETMEN MAAŞLARI NE KADAR?

Maaşlar girilen ders saatine göre hesaplanır. Sabit maaş yoktur bir haftada 30 ders saatine girebilmektedirler. Kimi aylar 4 hafta sürmekteyken kimi aylar 5. haftaya uzayabilmektedir. Öğretmenler bu noktada ortalama ayda 120 ders saati derse girmektedir. Kimi aylarda ise 130 saate girebilmektedir. Diğer bir husus ise ücretli öğretmenler tatillerde ek ders ücreti alamamaktadır. Ayrıca yarıyıl tatilinde maaş alamazlar. Normal bir ayda veil öğretmenin toplam girdiği ders saati sayısını aylık olarak 120 saat kabul edersek alacağı maaş: 

2023 Yılı Ocak ayında 120 saat derse giren bir ücretli öğretmen 7519 TL maaş alacaktır. (62 TL Ders saati ücretidir)

Yatırılacak sigorta pirim gün sayısı: 16 Gündür. Sigorta 30 gün olarak yatırılmamaktadır. 120 saat/ 8'e bölünmektedir(Toplam ders saati günlük çalışma saatine bölünmektedir).

Ücretli öğretmenlik yapacak kişi eğer gelecekte atanırsa çalıştığı süreleri hizmet puanı hesaplamasında işletebilir. Puan hesaplamasında sigortalı olarak çalışılan gün sayısı kadar puan verilir. Gelecekte ilk atama yoluyla doğu hizmeti yapan öğretmen adayları için bu puanlar az da olsa avantaj sağlayabilir. 

Maaş hesaplaması için şu siteyi kullanabilirsiniz: http://www.ozkansoft.com/eduhep.php

Ücretli öğretmenlik de ücretlendirme ise evli, bekar, çocuklu, çocuksuz eşi çalışan veya çalışmayan gibi durumlar dahilinde değişiklik göstermektedir. Bu sebeplerden dolayı ek ders veren kişiler arasında ücret konusunda farklılık göstermektedir. Eğitim ve öğretim kurumlarında yaklaşık olarak bir yıl içersin de 100 binin üzerinde bu görevi yerine getiren kişi bulunmaktadır.

 

Bunları da inceleyiniz:

Kadrolu öğretmen maaşları ne kadar?

Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları Ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Çizelge