Askerlik Yoklaması Nedir, Yoklamaya Tabi Ne Demek?
Askerlik yoklaması nedir konusunu işlediğimiz bu makalemizde yoklamaya tabi ne demek, bakaya nedir ve askerlik kaçağı nedir gibi soruların cevabını en doğru şekilde bu yazımızda sizlere anlattık. Makalemiz 2021 yılı için yürürlükte olan mevzuatlara, 28 Ocak 2021 tarihinde yapılan değişikliklere ve Askeralma Kanununa tamamen uygun olarak kaleme alınmıştır. Ayrıca bu makalemizde yoklama kaçağı ve cezası konusunda bilmeniz gereken bütün soruların cevabını da en doğru şekilde anlattık.
Askerlik Yoklaması Nedir?
20 yaşını dolduran ve Türk vatandaşı olan her erkeğin sağlık, eğitim gibi durumlarının incelenmek suretiyle askerliğe uygun olup olmadıkların belirlenmesi işlemine Askerlik Yoklaması denir.
"Yoklama kaçağı" olanların bedelli askerlik hakkından yararlanma hakkı yoktur.
YOKLAMAYA TABİ NE DEMEK?
E Devlet sistemi üzerinden yoklama durumunuzu kontrol etmek zorundasınız. E Devlet sayfanızda "yoklamaya tabi" ifadesi çıkıyorsa eğer bu işlemi yapmak zorundasınız. Aksi durumda yoklama kaçağı durumuna düşersiniz.
Tecil ettirmek isteyenler e Devlet sistemi üzerinden erteleme işlemini yapabilir. Yada yoklama işlemini yaparak askere gitmek için bekleyebilir.
YOKLAMA KAÇAĞI NEDİR?
Yoklama kaçağı 20 yaşını doldurmuş bireylerin kanunda belirtilen süre içerisinde askerlik yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir. Bu işlemi yaptırmamanız durumunda yoklama kaçağı durumuna düşersiniz. Bireylerin askerlik hizmeti dolayısı ile uymadıkları kurallarda askerlik kanunları uygulanır ve yargılamaları askeri mahkemelerde gerçekleştirilir.
Yoklama işlemi yaptırmanız askere gideceğiniz manasına gelmez. Bu işlemi yaparak Devletimize askerlik durumunuz hakkında bilgi veriyorsunuz. Eğitim, sağlık gibi özel durumlardan dolayı askere hangi tarihte gideceğinize dair bilgi verme işlemi gibi bir durumdur alsında.
E DEVLET ASAL YOKLAMA BAŞVURUSU
Yoklama işlemini yaptırmak için Askerlik Şubesine gitmenize gerek yok. Bu işlemi e Devlet üzerinden yaptırmak zorundasınız. Hemen aşağıda yer alan sayfayı ziyaret ediniz.
E Devlet ASAL Yoklama Başvuru Sayfası
BAKAYA NEDİR?
Bakaya askere gitmesi zorunlu hale gelen kişilerin yani tecil süresi dolan yahut, tecil için geçerli nedeni bulunmayan ve 20 yaşını doldurmuş olan kişilerin birliklerine kendilerine tanınan sürede sevk işlemlerini yaptırmamaları yahut sevk işlemi yaptırmış olsalar dahi süresinde birliklerine teslim olarak askerlik hizmetine başlamamaları sonucunda işlenen suça bakaya denilmektedir.
BAKAYA VE YOKLAMA KAÇAĞI CEZALARI NASIL BELİRLENİR?
Bakaya ve yoklama kaçağı kişilere uygulanan ceza idari para cezasıdır. Cezanın miktarı ne kadar süredir kaçak olunduğuna, birliğine zorla teslim edildiğine yahut kendi iradesi ile gelip teslim olup olmamasına göre farklı miktarlarda ceza uygulanmaktadır. Birliğe kendiliğinden teslim olmak verilen ceza miktarında hafifletici sebep olarak düzenlenmiştir.
- 4 aydır yoklama kaçağı olan kişilerin kendiliğinden birliklerine teslim olmaları durumunda ödeyecekleri ceza miktarı 296 Türk Lirası iken,
- Yakalanma yahut zorla getirilme durumunda ödemeleri gereken idari para cezasın bedeli 1.187 Türk Lirası olacaktır.
YOKLAMA KAÇAĞI VE BAKAYA PARA CEZASINI ÖDEMEZSEM NE OLUR?
Yoklama kaçağı ve bakaya para cezası idari para cezası niteliğinde olduğu için ödenmemesi durumunda hapis cezasına çevrilemez yalnızca icra yoluna gidilebilir. Yoklama kaçağı ve bakaya para cezası ödememeniz durumunda hapse girmezsiniz fakat icralık olabilirsiniz.
YOKLAMA KAÇAĞI VE BAKAYA CEZASINA NASIL İTİRAZ EDERİM?
Yoklama kaçağı ve bakaya durumlarında idari para cezalarını il ve ilçelerin idari kurulları tarafından verilmektedir. Haksız yere bir ceza aldığınız düşünmeniz durumunda cezanın size tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde bulunduğunuz ildeki İdari Para Cezaları İtiraz Komisyonuna başvuru yapabilirsiniz.
- Bu komisyondan da olumlu bir cevap alamamanız durumunda bulunduğunuz yerdeki İdare mahkemesine idari para cezasının iptali sebebi ile dava açabilirsiniz.
- İdari mahkemede dava açma süreniz 30 gün olup, İdari para cezaları itiraz komisyonunda gelen olumsuz cevabın tarafınıza bildirildiği tarihten itibaren başlamaktadır. Bu işlemlerde izlemeniz gereken sıra ve süreler son derece önemli olup, hak düşürücü niteliktedir.
- İdari para cezalarına karşı doğrudan İdare mahkemesinde dava açmanız mümkün olmayıp, süreleri kaçırmanız durumunda başvurabileceğiniz herhangi bir yasal yol bulunmamaktadır.
YOKLAMA KAÇAĞI VE BAKAYA CEZASINI NEREYE YATIRACAĞIM?
Yoklama kaçağı ve bakaya durumunda verilen para cezaları nereye yatırılır sorusu pek çok kişi tarafından yöneltilmektedir. Bu para cezalarını adliyelerin içerisinde bulunan ve para cezalarını tahsil eden veznelerden ödemeniz mümkün olduğu gibi vergi dairelerinden de yatırabilirsiniz.
YOKLAMA KAÇAĞI SORGULAMASINI NASIL YAPARIM?
Bu işlemi e devlet sistemi üzerinden kolaylıkla sorgulayabilirsiniz. Ziyaret etmeniz gereken sayfayı üst başlıklarda görebilirsiniz.
YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI AFFEDİLEBİLİR Mİ?
Bu ceza ödenmediği durumda faiziyle birlikte katlanmaya devam ediyor. 2020 yılı için yoklama kaçağı ve bakayalar için herhangi bir af söz konusu olmayıp, ilerleyen dönemlerde bu konu ile ilgi bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağı da belli değildir.