En Kapsamlı Çeyiz Listesi | Resimli Gelin Çeyiz Seti
Her genç kızın hayatında en az bir kez karşılaştığı “çeyizin hazır mı, çeyiz düzdünüz mü, çeyizlik neler aldın?” gibi sorular hele bir de düğün arifesindeyseniz hal hatır sorulmadan önce ilk duyacağınız cümlelerdir. Özellikle annelerin gelin çeyizi konusundaki hassasiyetinin hepimiz farkındayız sanırım. Her anne gözünden bile sakındığı biricik kızının kuracağı yeni yuvasında kullanması için kendi maddi durumuna göre elinden geldiğince çeyiz hazırlıkları yapar. Dünden bugüne yapılan çeyiz hazırlıkları değişse de her genç kızın mutlaka az da olsa kenarda köşede biriktirdiği bir çeyizi vardır.
Çeyiz Listesi
Resmi daha büyük görmek için tıklayınız.
Peki, çeyiz nedir, kız çeyizinde neler olması gerekir, çeyiz masrafları ne kadardır? Gibi sorularınızın yanıtlarını bulacağınız bir araştırma yazısıyla yine karşınızdayız. Detaylı bir şekilde ele aldığımız gelin çeyizinde olması gerekenler konulu yazımızda birçok uzman görüşünü de alarak, annelere, kızlarına ve evlilik aşamasındaki gençlerimize rehber olacağını umuyoruz.
Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; kızını yeni evlendirmiş bir anne olarak kendi kişisel deneyimlerimin bu yazıyı kaleme almamda oldukça faydalı olduğunu söyleyebilirim.
Şimdi gelin bir genç kızın çeyizinde neler olmalı veya neler olamamalı gibi detayları hep birlikte inceleyelim.
Çeyiz Neleri Kapsar?
Çeyiz neleri kapsar sorusuna cevap vermeden önce önemli bir hatırlatmakta bulunmak istiyorum. Çeyizin asıl amacı mutlu bir beraberlik yürütecek olan çiftin en temel ev eşyalarına katkı sunmaktadır. Bu nedenle gereksiz ve şaşalı eşyalara büyük paralar ödemeye veya gösteriş amaçlı yapılacak olan masraflara hiç gerek yok.
Burada ki önemli nokta her iki tarafında kendi maddi imkânları ölçüsünde yeni evlenecek olan gençlere katkı sağlamak. Günümüzde her bütçeye uygun çeyiz hazırlık paketleri bulunuyor. Bu paketlerden birini kendi ekonomik durumunuza göre belirleyebilirsiniz.
Şimdi gelelim çeyizde bulunması gerekenlerin neler olduğunu öğrenmeye. Yazımızın devamında daha detaylı olarak yer vereceğim çeyiz listesi genel manada şunları kapsar:
- Mobilyalar: Ülkemizdeki birçok bölgede genel olarak erkek tarafının alması gereken eşyalardır. Sadece yatak odası mobilyası birçok bölgede kız tarafı tarafından alınmaktadır. Ancak bunu taraflar kendi aralarında anlaşarak da belirleyebilir.
- Beyaz Eşyalar: Buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi büyük beyaz eşyaları erkek tarafı alır. Bazı durumlarda sadece bulaşık makinesini kız tarafı getirebilir.
- Küçük ev aletleri: Elektrik süpürgesi, ütü, tost makinesi, çay ve kahve makinesi gibi genellikle mutfaklarda kullanılan tüm elektrikli küçük ev aletleri kız tarafının sorumluluğundadır.
- Halı ve Perdeler: Yine bölgesel olarak değişiklik gösterse de mutfak ve yatak odası halı ve perdesi kız tarafına, evin diğer alanları için kullanılacak halı ve perdeler erkek tarafına aittir.
- Tekstil Ürünleri: Yatak örtüleri, nevresimler, yorganlar, battaniyeler ve havlu gibi tekstil ürünlerinin hemen hemen hepsini kız tarafı karşılar. Erkek annelerinde bu konuda en azında bir yorgan ve battaniye vererek katkı sağladığı görülmektedir.
- Mutfak Eşyaları: Mutfakta kullanılacak tencere, tabak, kaşık, plastik ürünler ve diğer tüm eşyalar da kız tarafının sorumluluğundadır.
- Diğer Alınacaklar: Banyo, salon aksesuarları ve dekoratif ürünler de gelin kızın getirmesi gereken eşyalar arasındadır.
Genel anlamda verdiğimiz bu çeyiz listesini görerek hemen gözünüz korkmasın. Çeyiz listesinde ki bu eşyaları her iki aile karşılıklı olarak konuşabilir ve nelerin alınacağına dair birlikte karar verilebilir. Böylece hem gereksiz eşyaların alınması önlenir hem de aynı eşyadan birden fazla olmasının önüne geçilebilir.
Gelin Çeyizinde Olması Gerekenler Nelerdir?
Gelin çeyizi, anneannelerimizin ve babaannelerimizin elemeği ve göz nuruyla yaptığı el işlemelerinden tutun yatak, yorgan gibi tekstil ürünleri, dekoratif eşyalar ve elektronik ürünler gibi birçok kalemden oluşmaktadır.
Günümüzdeki genç kuşaklar daha modern ve sade bir yaşam alanı tercih etse de eğer işlemeli, dantelli havlu ve çarşafları nostalji olsun diye kullanmak isterseniz aile büyüklerinizin de gönlünü kazanmış olursunuz. Bu karar tamamen size kalmış. Şimdi gelelim hep hayalini kurduğumuz o mutlu yuvada kullanmak istediğiniz çeyiz listesi nasıl hazırlanır ve çeyizde nelerin olması gerekir soruların cevaplarını öğrenmeye.
Çeyiz Eşyaları Listesi
Önce şunu bilmeniz gerekir ki; aşağıda dört başlık halinde vereceğimiz çeyiz listesindeki tüm eşyaları almak zorunda değilsiniz, bu nedenle kendinizi bu konuda mecbur hissetmeyin. Ve kaldı ki günümüzde bu eşyalar her iki tarafın ortaklaşa aldıkları eşyalardır.
Ancak çeyiz listesi hazırlamaya başladığınızda ilk önce, en gerekli olan parçaları yazmalısınız. Bunlar genellikle mutfak için gerekli olan eşyalar, elektronik eşyalar ve diğer tekstil ürünlerini kapsar. Buna dikkat eder ve vereceğimiz çeyiz listesinde ki ayrıntıları da incelerseniz, gayet mantıklı ve ekonomik bir liste hazırlayabilirsiniz.
Evlilik hazırlıklarınızda sizlere fikir olması için hazırladığımız çeyiz eşyaları listesi şu şekildedir:
Çeyizlik Mutfak Eşyaları Listesi:
- 12 kişilik yemek takımı
- 6 kişilik günlük yemek takımı
- Porselen kahvaltı takımı
- Çelik tencere takımı(Tam set)
- Tercihe göre granit, porselen, emaye veya teflon tencere takımı(3 tencere 1 tava olarak)
- 12 kişilik çatal bıçak ve servis takımı
- 6 kişilik günlük çatal bıçak takımı
- Üçlü küçük saklama tencere takımı(Çelik, emaye ve granit olabilir)
- Kapaklı tava seti
- Kızartma ve diğer kullanımlar için büyük boy tavalar
- En az iki adet saklama kabı (Plastik veya cam olabilir.)
- Çaydanlık ve cezve takımı
- Su bardağı, çay bardağı ve meşrubat bardakları( Bunları takım olarak alabileceğiniz gibi ayrı ayrı olarak alarak da kendiniz takım oluşturabilirsiniz.)
- Süzgeç, kevgir, hamur yoğurma kabı, kaşıklık vb. plastik tüm eşyalar
- Baharat seti ve diğer saklama aparatları
- Tahta kaşıklar, nihale, çırpıcı, kesme tahtası
- Kek pasta aparatları (kek kalıbı ve pasta servis takımları)
- Sürahiler, tuzluk, biberlik vb. eşyalar
- Tepsi takımları
- Borcam ve güveç takımı
Çeyizlik Elektronik Eşyalar Listesi
Genellikle kız tarafının aldığı ve küçük ev aletleri olarak bilinen çeyizlik elektronik eşyalar şunlardır:
- Elektrik süpürgesi
- Ütü
- Saç kurutma makinesi
- Tost makinesi
- Elektrikli çay ve kahve makinesi
- Mutfak robotu
- Blender
- Katı meyve sıkacağı
- Mikser takımı
- Ekmek kızartma makinesi
- Portakal sıkacağı
- Semaver
- Su ısıtıcıs(kettel)
- Fritöz
Çeyizlik Tekstil Ürünleri Listesi
İsteğe bağlı olarak kullanabileceğiniz el emeği dantel ve işlemlerin dışında satın alacağınız çeyizlik ev tekstil ürünleri şunlardır:
- Mutfak halısı ve perdesi
- Yatak odası halısı ve perdesi
- Nevresim takımları en az 4 adet
- Pike takımları
- Battaniyeler
- İsteğe bağlı olarak uyku seti
- Günlük ve misafirlik olarak masa örtüleri
- Amerikan servisi (runer ve sofra takımı vb.)
- Bornoz takımı ve hamam takımı
- Yorgan ve yastıklar
- Banyo paspas seti
- El ve banyo havluları
- Mutfak önlüğü, mutfak örtüsü ve havlusu
Çeyizlik Diğer Eşyalar Listesi
Yukarıda saydığımız çeyiz listesinin dışında yine tercihe göre diğer çeyizlik eşyalar şunlardır:
- Ütü masası
- Dış kapı için paspas
- Banyo için sabunluk, çöp kovası, fırça ve temizlik bezleri
- Evin farklı köşelerinde kullanılmak üzere dekoratif ürünler
- Çamaşır sepeti, çamaşır ipi, çamaşır mandalı, yer silme kovası ve çamaşır kurutma askısı
- Ayakkabı dolabı
- Eşyalarınızı kaldıracağınız farklı boyutlarda ki hurçlar
Çeyiz Hazırlıklarında Dikkat Edilecekler!
Evlilik çağına gelmiş veya çeyiz hazırlığı yapan sevgili gelin adayları; yazımın bu bölümünde şu önemli hatırlatmayı yapma lüzumu hissettim. Yukarıda detaylı bir şekilde verdiğim çeyiz listesi bir eve lazım olan tüm eşyaları kapsamaktadır. Alınacak bu eşyaları öncelik sırasına göre belirlemeli, ekonomik şartlarınızı iyi değerlendirmeli ve oturacağınız evin metrekaresini de göz önüne alarak bir liste hazırlamalısınız.
Bu şekilde yaptığınız takdir de hem gereksiz eşyaları almaktan kurtulur hem de her iki aile büyüklerini de büyük masraflar yapmasını önleyerek onlara bir nebzede olsa katkı sağlamış olursunuz. Bir yuva kurayım derken her iki aileyi borç batağına sürüklemenin bir manası ve mantığı yoktur. Burada size düşen biraz anlayış olacaktır.
Ayrıca bazı durumlarda yapılan çeyiz hazırlıklarını gelin ve damat daha sonra ödemek üzere taksitlendiriyor. Ancak yeni evlenmiş gençlerin bu kadar büyük bir borcun altına girmesi evliliklerinin ilk aylarında başlayabilecek ekonomik sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Bu durumda birçok yeni evli çift arasında gereksiz tartışmalar ve sürtüşmeler yaşanmakta bu da evlilik birliğinin bozulmasına neden olmaktadır.
Böyle durumlarda alınacak en akıllıca karar çiftin objektif olarak gelir ve gider dengelerini belirlemeleri ve ondan sonra gerekli eşyaların alınmasına karar vermeleri olacaktır. Atalarımız ne güze söylemiş; “Ayağını yorganına göre uzat” diye.
Çeyiz Ne Zaman Hazırlanmalı?
Gelin çeyizi, eski dönemlerde kız çocuğu doğduktan hemen sonra başlasa da günümüz modern yaşamında bu gelenek pek uygulanmıyor. Yaşam şartlarının ve mekanlarının değişmesinden ötürü çeyiz hazırlıkları evlilik kararı verilmesiyle birlikte başlamakta. Ancak çalışan bir genç kız evlilik çağına yaklaştıysa modası geçmeyecek birçok çeyizlik eşyayı daha önceden de alabiliyor.
Hangisi daha mantıklıdır diye soracak olursanız? Benim kişisel kanaatim, evlilik kararının verilmesinden sonra çeyiz hazırlıklarının yapılması. Bunun nedeni tüketim çağında yaşadığımız günümüzde hem tekstil ürünlerinin hem de elektronik ürünlerin sürekli değişiyor olması.
Eğer evlilik çok geç gerçekleşecekse bu tür ürünlerin kullanım alanları ve işlevleri değişeceği için yıllar öncesinden almanın bir anlamı bulunmuyor. Daha çok yöresel dantel, örtü, tülbent, çetik vb. ürünlerini evlilik öncesinde hazırlayabilirsiniz.
Ancak hemen hatırlatmak isterim ki; bu çeyiz hazırlıkları oldukça yüksek miktarlara mal olabiliyor ve toplu olarak almak birçok ailenin bütçesini aşabilir. Bu nedenle çeyiz eşyası almak yerine düzenli olarak çeyiz parası biriktirebilirsiniz. Böylece çeyiz hazırlıkları aşamasında maddi olarak zorlanmaz ve o günün şartlarındaki en iyi çeyizlik ürünleri alabilirsiniz.
Çeyiz Masrafları Ne Kadar Tutar?
Çeyiz masrafları, alacağınız ürün gruplarına ve tercih edeceğiniz markalara göre farklı olacaktır. Bu nedenle çeyiz masrafları için net bir rakam belirtmek oldukça güç. Ancak ortalama bir çeyiz hazırlığı için günümüzde 20 bin lira ile 50 bin lira arasında bir bütçenizin olması gerekiyor.
Eğer nakit olarak bu kadar bir bütçeniz yoksa son yılarda oldukça yaygınlaşan ve çeyiz eşyaları satan firmaların yaptığı kampanyaları takip edebilirsiniz. Bu firmalar özellikle kış aylarında daha cazip ve ekonomik ürünler satışa sunuyor. Özellikle çeyiz seti olarak hazırladıkları ürünler hem çok ekonomik ve hem de birçok ihtiyacınızı karşılayacak derecede hazırlanmış. Kişisel tavsiyem bu markaların yaptıkları kampanyaları takip ederek taksitli satış avantajlarından yararlanmanız olacaktır.
Çeyiz Nedir?
Çeyiz kültürünün Selçuklular zamanında başladığı ve Osmanlı döneminde yaygınlaşarak günümüze kadar geldiği biliniyor. Türk gelenek ve göreneklerinde oldukça büyük bir öneme sahip kız çeyizi, eski zamanlarda at arabaları ve develer üzerinde taşınarak özel bir törenle yerleştirilirdi. O dönemde tek gelir kaynağının erkek olmasından dolayı kız çocuğu dünyaya getiren bir anne çocuğunun doğumundan itibaren çeyiz hazırlıkları içine girer ve evlenecek yaşa gelene kadar birikim yapardı.
Böylece evlenecek olan çiftlerin birçok ihtiyacı önceden hazırlanmış olurdu. Yapılan bu birikimler yöresel motifler taşıdığı için bölgeden bölgeye değişiklik gösterirdi. Hatta her genç kızın mutlaka bir çeyiz sandığı bulunurdu ve bu sandıklar yine yöresel özelliklerde tasarlanırdı. İşte evlilik öncesi yapılan tüm bu hazırlıklar çeyiz olarak adlandırılmaktadır.