Devlet Bankaları Hangileridir 2022 En Güncel Liste
Türkiye'de faaliyet gösteren Devlet Bankaları içinde en bilinen bankalar Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank gelmektedir. Ancak kamuya ait bankalar sadece bu 3 banka ile sınırlı değil. Bu 3 bankanın dışında 7 Devlet Bankası daha vardır (toplam 10 kamu bankası).
Devlete ait bankalar 2022 yılı itibariyle;
- T.C. Ziraat Bankası
- T.C. Ziraat Katılım Bankası
- T.C. Vakıfbank
- T.C. Vakıf Katılım Bankası
- T.C. Halk Bankası
- T.C. İller Bankası (Kamusal Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları)
- T.C. Türk Eximbank (Kamusal Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları)
- T.C. Türkiye Kalkınma Bankası (Kamusal Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları)
- T.C. Birleşik Fon Bankası (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna Devredilen Bankalar)
Kredi Çekeceğiniz Devlet Bankaları Hangileridir?
Yukarıda toplamda 7 banka saydık. Kredi çekmek istediğiniz zaman bu bankalardan sadece 3 tanesinden kredi çekebilirsiniz. Kredi çekeceğiniz Kamu Bankaları şunlardır:
- Ziraat Bank
- Halk Bank
- Vakıf Bank
Türkiye’deki Kamu Mevduat Bankaları
Kamu mevduat bankaları Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank olmak üzere 3 tanedir. Bu bankalar devlet ait bankalar olup mevduat bankası kapsamında hizmet vermektedirler. Devlet destekli banka olarak nitelendirilen kamu mevduat bankaları, özel bankalar gibi kişilere ya da kurumlara değil devlete ait bankalardır.
Ziraat Bankası
En bilinen devlet bankalarından bir tanesi Ziraat Bankası’dır. Ülkemizde ilk kurulan banka olan Ziraat Bankası, 1863 yılından bu yana hizmet vermektedir. Özel bankalara göre daha düşük oranlarda faiz imkanı sunan Ziraat Bankası, devlet bankaları içinde en çok tercih edilen bankadır.
Halk Bankası Devletin mi?
Evet. Halk Bankası Kamu bankasıdır. 1933’te kurulan Halk Bankası, açıldığı dönemde daha çok sanayiye ve ticaret alanlarına destek vermek amacıyla faaliyete başladı. Daha sonra ihtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi ve diğer kredi türlerinde uygun faiz oranları ile müşterilerin ihtiyaçlarına çözüm üretmeye başladı.
Vakıfbank Devlet Bankası mı?
Türkiye Vakıflar Bankası olarak da bilinen Vakıfbank’ı 1954’te Adnan Menderes kurmuştur. Avusturya, Almanya, Kıbrıs, Amerika, Bahreyn ve Irak dahil olmak üzere yurtdışında toplam 6 ülkede şubesi vardır. Vakıfbank bir Devlet Bankasıdır.
Kamu Katılım Bankaları
Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası kamu tarafından desteklenen katılım bankalarıdır. Faizsizlik prensipleri doğrultusunda çalışan katılım bankaları tasarruf sahiplerinden fon toplar ve bu fonu ticaret ve sanayide değerlendirirler. Elde ettikleri karı ya da zararı tasarruf sahipleri ile paylaşırlar.
Ziraat Katılım Bankası
2015 yılında 675 milyon TL sermaye ile kurulan Ziraat Katılım Bankası’nda ilk hesap açan kişi Recep Tayyip Erdoğan’dır. Ziraat Katılım Bankası’nın ülke genelinde 45 şubesi bulunmaktadır.
Vakıf Katılım Bankası
2015 yılında 805 milyon TL sermaye ile kurulan Vakıf Katılım Bankası, anonim bir şirkettir. Bankanın yüzde 99’luk sermayesi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, kalan yüzde 1’lik sermaye eşit olarak Bayezid Han-ı Sani Vakfı, Mahmud Han-ı Evvel Bin Mustafa Han Vakfı ve Murad Paşa bin Abdusselam Vakfı’na aittir.
Kalkınma ve Yatırım Bankaları
Kamu mevduat bankaları olarak da bilinen kalkınma ve yatırım bankaları Türk Eximbank, İller Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası’dır. Bu bankalar hem resmi kuruluşların hem de özel kuruluşların yatırımları için finansman olarak görev yaparlar. Diğer bankaların aksine mevduat fonu kabul etmezler.
Türk Eximbank
Türkiye İhracat Kredi Bankası olarak da bilinen Türk Eximbank, 1987 yılında kurulmuştur. İhracatı geliştirmek amacıyla kurulan Eximbank; ihracatçılara, imalatçılara, yurt dışında çalışmalar yürüten müteahhit ve girişimcilere kredi, nakit, sigorta ve garanti programları sağlamaktadır.
İller Bankası
1933 yılında kurulan ve İlbank olarak da bilinen İller Bankası, 15 milyon TL sermaye ile hizmete başladı. İl özel idarelerine ve belediyelere fon ve kredi sağlayan İller Bankası; bankacılık ve finans, mühendislik ve danışmanlık konularında faaliyet göstermektedir.
Türkiye Kalkınma Bankası
1975 yılında kurulan, Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası olarak da bilinen Türkiye Kalkınma Bankası; sanayi, turizm, eğitim, enerji ve sağlık gibi sektörlerde hizmet veren işletmelere finansman sağlamaktadır.
Fona Devredilen Bankalar (TMSF Bankaları)
TMSF bankaları Birleşik Fon Bankası ve Adabank’tır. Yolsuzlukları önlemek amacıyla kurulan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), tasarruf sahiplerinin haklarını koruyabilmek için, yolsuzluk yaptıkları tespit edilen bankaları fona dahil etmektedir. Fona aktarılan bankalar kamuya bağlı olarak faaliyetlerine devam ederler.
En İyi Devlet Bankası Hangisi?
Devlet bankaları içinde kredi faiz oranlarına göre dönem dönem bazı bankalar daha avantajlı kampanyalar sunmaktadırlar. Ancak piyasa koşulları devamlı değiştiği için, bir dönem avantajlı olan seçenekler başka bir zaman dezavantajlı olabilmektedir. Bunun en iyi örneğini konut kredisi gibi uzun vadeli kredilerde görebiliriz.
Garanti Devlet Bankası mı?
Garanti devlet bankası mı şeklinde sürekli sorular bizlere yöneltiliyor. Hayır Garanti Bankası özel sektör bankasıdır. Bu bankanın ismi Garanti BBVA olarak geçmektedir. 1946 senesinde Ankara'da kurulmuştur. Türkiye'nin en büyük ikinci özel sektör bankası olarak bilinmektedir.
Kaynakça:
https://www.tbb.org.tr/modules/banka-bilgileri/banka_sube_bilgileri.asp