E Devlet Şifresi Başkasının Eline Geçerse Ne Olur?

E Devlet şifresi başkasının eline geçerse yada çalınırsa ne olur? Böyle bir durumda yapmanız gereken adımlar nelerdir? Mevcut şifrenizi nasıl değiştirebilirsiniz? Şifrenizi çalan kişinin şifreniz ile hangi işlemleri yaptığını nasıl öğrenebilirsiniz? Şifrenizi çalan kişiyi nereye şikayet edeceksiniz?

E DEVLET ŞİFRESİ BAŞKASININ ELİNE GEÇERSE NE OLUR?

Bu şifre sadece size özeldir ve yasal olarak bu şifreyi korumak sizin kendi mesuliyetinizdedir. Böyle bir durumda ilk yapmanız gereken hiç zaman kaybetmeden şifrenizi değiştirmektir. 

Şifrenizi alan bir kişi e Devlet kapısında yapılan bütün işlemlerde sizin adınıza işlem yapabilir yada size ait özel bilgileri edinebilir. Örneğin: 

  • Adli sicil kaydınızı görebilir,
  • İkamet adresinizi öğrenebilir,
  • Nüfus kayıt bilgilerinizi görebilir,
  • Soy kütüğünüzü görebilir,
  • Üniversite eğitim bilgilerinizi görebilir, 
  • Vergi ve trafik borçlarınızı görebilir vs.

Kısaca şifreniz başka bir kişinin eline geçtiğinde size ait olan bir çok bilginizi şifreyi alan kişi öğrenebilir. Ayrıca e Devlet şifresi ile yapılan bütün işlemleri sizin adınıza yapabilir. 

Şifrenizin başka bir kişinin eline geçtiğinden şüphe ediyorsanız eğer hiç zaman kaybetmeden turkiye.gov.tr adresini ziyaret ederek şifrenizi hemen yenilemeniz gereklidir. Ayrıca sistem her 3 ayda bir şifrenizi yenilemeniz gerektiğini size tavsiye eder.  

E DEVLET ŞİFRESİNİN BAŞKASININ ELİNE GEÇTİĞİNİ NASIL ANLARIM?

Bunu öğrenmenin en kolay yolu yine e Devlet şifreniz ile kendi sayfanıza girerek geçmiş dönemde yapılan bütün girişleri kontrol etmektir. Bu işlem için aşağıdaki adımları takip ediniz: 

  • 1. Adım: Şifreniz ile sayfanıza girdikten sonra isminizin yazdığı yere gelerek "Güvenlik ve Ayarlar" menüsüne tıklayınız. 

 

  • 2. Adım: Daha sonra aşağıdaki resimde gözüken Kullanıcı Geçmişi menüsüne tıklayınız. Burada hangi tarihte ve hangi IP ile sayfanıza girdiğiniz yazılıdır. IP numarasının ne olduğu konusunda bilginiz olmayabilir. Bu numara girdiğiniz bilgisayar yada telefonun internet ortamındaki numarasıdır. Her cihazdan farklı bir IP numarası ile giriş yaparsınız.   

 

E DEVLET ŞİFRESİ ÇALINIRSA NE OLUR?

Yukarıda kısaca bahsetmiştik. Ancak bu başlıkta bu sorunun cevabını biraz daha açmak isteriz. 

Şifrenizi ele geçiren bir kişi özel hayatınıza dair bir çok gizli bilginize erişebilir. E Devlet şifreniz ile yapılabilen bir çok işlemi yapabilir. CİMER'e sizin adınıza sahte bir başvuru yapabilir. 

E DEVLET ŞİFRESİNİ BAŞKASINA VEREBİLİR MİYİM?

Hayır. Bu şifre sadece ama sadece size aittir. Hiçbir özel yada kamu kurumu bu şifreyi sizden asla ama asla isteyemez. İstemesi durumunda suç işlemiş demektir. 

Dolayısı ile sizlerde asla bu şifreyi başkası ile paylaşmayınız. 

E DEVLETE GİRDİĞİNİZ BİLGİSAYARIN GÜVENLİĞİNDEN EMİN OLMANIZ GEREKLİDİR?

Bu sayfaya gireceğiniz bilgisayarın güvenli bir bilgisayar olması çok önemlidir. Örneğin internet kafelerden yapılan girişler güvenil olmayabilir. O bilgisayarlara her türlü virüs programı yüklenmiş olabilir. 

Sayfanız üzerinden herhangi bir döküm alacaksanız eğer bunu mobil telefonunuzdan yapınız. Öncelikle telefonunuza kaydettiğiniz çıktıyı e posta gibi değişik biçimde bilgisayara göndererek çıktı almanızı tavsiye ederim. 

Özellikle internet kafelerde çıktı almam gerektiği zaman bunu yapıyorum ben.

E DEVLET ŞİFREM ÇALINIRSA NE YAPAYIM?

  • Hiç zaman kaybetmeden hemen şifrenizi yine internet üzerinden girerek yenileyebilirsiniz. 
  • İnternet üzerinden yenileme yapabilmeniz için daha önceden telefon numaranızı kaydetmiş olmanız gereklidir. 
  • Telefon numaranıza gelecek olan bir kod vasıtası ile yenileme yapacaksınız. 
  • Şifrenizi yeniledikten sonra hiç zaman kaybetmeden yukarıda anlattığım Güvenlik Ayarları adımlarını takip ederek son aylara ait giriş kayıtlarını kontrol ediniz. 
  • Şüpheli bir giriş tespit etmeniz halinde hiç zaman kaybetmeden e Devlet çağrı merkezi ile iletişime geçiniz. 

E DEVLET ÇAĞRI MERKEZİ NUMARASI KAÇ?

160 çağrı numarası ile hemen iletişime geçiniz. 

  • Bu numarayı aradıktan sonra şüphelendiğiniz tarihlere ait giriş kayıtlarını sorunuz. 
  • Bu tarihlerde yapılan işlemlerin neler olduğunu sorunuz.
  • Gerekirse bu işlemler için suç duyurusunda bulununuz.