Makale ve Yazı Yazarak Para Kazanma Rehberi

Bu makalemizde kendi mesleğim olan makale yada yazı yazarak para kazanma mesleğinden bahsetmek istiyorum. Bu yazımda bildiğim bütün detaylardan bahsedeceğim. Müşterileri nerede bulacağınızı, bir yazıyı nerede satacağınıza vergi ödemenizin gerekip gerekmediğine kadar her şey bu yazımda. 

Evden yazı yazarak internetten nasıl para kazanabilirim? Yazdığım yazıları nerede ve  nasıl satacağım? Nereden müşteri bulabilirim? Günde ve ayda ne kadar para kazanırım? Kazandığım paralar hangi hesabıma yatacak ve vergi ödemesi yapacak mıyım?

İÇİNDEKİLER:

NOT: Bu yazı oldukça uzun yazılmış bir yazıdır. Ancak bu makaleyi ben tam 15 yılın birikimi ile kaleme almış olup, sizlere yeni bir iş kolunu A'dan Z'ye tanıtmak istedim. Bu yazıyı sabırla okumanız halinde, bu iş alanında bilmeniz gereken bütün bilgileri öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu yazımda yazılı bilgilerin bir çoğu  başka kaynaklarda ya hiç bahsedilmemiş, veyahut eksik yada yanlış anlatılmıştır.   

MAKALE YAZARAK PARA KAZANMA

Makale yazarak para kazanma konusu için özetle şunu demek isterim: yaklaşık 16 senedir internet dünyasından ekmeğini kazanan bir kişi olarak bu sorunun cevabına evet diyorum. Ancak bir çok rakibin çıktığı bu zamanda bu alanda para kazanmak maalesef çok zor hale gelmiştir. Her şeye rağmen aşağıda bahsedeceğim hususlara dikkat etmeniz halinde kendi özel müşteri kitlenizi oluşturabilirsiniz. 

YAZI YAZARAK NASIL PARA KAZANABİLİRİM?

Yazı yazarak para kazanmak için web site sahiplerini hedef kitle olarak belirlemeniz gereklidir. 

  • Web siteleri sitelerinde yayınladıkları yazıların hepsini kendileri yazmaz. Bir çok içeriği bazı platformlarda yazarlarla buluşarak satın alırlar.
  • Hatta web sitelerinin yüzde 80'i mevcut içeriklerinin yüzde 70 kadarını hep dışarıdan satın alır.
  • Sizlerin birinci planda hedef kitleniz bu alan olmalıdır. (Alt başlıkta müşteriyi nereden bulacağınızı açıkladım)

İkinci planda ise tez, makale ve ödev yazarak para kazanabilirsiniz.

  • Bu alanı tercih etmeniz halinde hem bireysel olarak yaparak hem de kurumsallaşmış firmalar ile anlaşarak yazılar hazırlayabilirsiniz.  Özellikle Ülkemizde bu alanda geniş bir müşteri kitlesi oluşmuştur.
  • Yüksek Lisans Tezinden, Doktora Tezine kadar bir çok kişi çalışmalarını başkalarına yaptırmaktadır.
  • Hatta normal makaleden akademik makaleye kadar makale yazıp para kazanma imkanınız vardır. ( Bu piyasaya pek hakim değilim. Ancak böyle bir piyasasının olduğunu biliyorum. Fakat buradan gelecek olan kazancın helal olduğunu asla düşünmüyorum) 

İNTERNETTEN MAKALE YAZARAK PARA KAZANMA MESLEĞİ TAM OLARAK NEDİR?

  • Web dünyasında yeni bir ekonomik piyasa var. Bu piyasanın önemli bir kısmını e ticaret oluştursa da, diğer bir kısmını da reklam gelirlerine ayrılan bütçeler oluşturmaktadır. 
  • Bu piyasanın küçük bir kısmının da web siteleri için hazırlanması gereken içerikler yani makalelerin oluşturduğunu ifade etmek isteriz. Her web sitesinin özgün olarak hazırlanmış makalelere ihtiyacı vardır. Ve bu piyasa bir şekilde diri tutulmak zorundadır. Haliyle dünyada sayıları milyonları bulun bu siteler ihtiyacı olan yazıları ya kendileri yazacak yada bir şekilde başkalarına yazdıracaktır. 
  • Bizlerin sizlere bahsetmek istediği yeni meslek budur aslında. İnternette yayın yapan ve ihtiyacı olan içerikleri yani yazıları kendileri hazırlayamayan site sahiplerine makale yazma mesleği. 
  • Bu mesleği yıllardır home ofis düzeninde yapan bir çok kişide var aslında. Ancak profesyonel olarak meslek olarak anılması son 3 4 yıldır olan bir durumdur. 

Bu yazıları kimler neden satın alıyor alt başlıklarda anlattık.  

WEB SİTELERİNE MAKALE YAZARAK NE KADAR PARA KAZANABİLİRİM?

  • Değerli arkadaşlar, makale yazarak geçiminize sağlayacak kadar gelirler elde edebilirsiniz. Ancak büyük paralar kazanmayı hayat etmeyiniz.
  • İnternet ortamında para kazanacağınız bir çok iş kolu mevcut. Bu iş kollarından en zahmetli olanı, ancak en garanti olanı yazı yazarak para kazanmaktır. 

Peki ne kadar kazanırsınız bundan biraz bahsedelim.

NORMAL BİR İŞYERİNDE ÇALIŞSANIZ NE KADAR MAAŞ ALIRSINIZ?

  • Herhangi bir işyerinde çalışan bir kişinin günlük çalışma saatleri sabah saat 08:00 – akşam 18:00 arasında 10 saattir.
  • Şuan için bir kişinin aylık maaşı ortalama 5.000 - 8.000 TL’dir. Ancak bu kişi için ödenen sigorta giderini de dahil ettiğimizde bir çalışanın işverene maliyeti 5.800 – 8.800 TL arasında değişmektedir.
  • Tabi bu rakamlar her insanda standart değildir.
  • Şimdi sizler bir işyerinde çalışsanız ne kadar maaş alacağınızı ve günlük çalışma saatinizin ne kadar olacağını hesap ediniz.

HOME OFİS EVDE MAKALE YAZI YAZARAK AYNI MAAŞI KAZANABİLİR MİSİNİZ?

Yukarıda yaptığımız mantıkta gitmek zorundayız. Günlük 10 saat düzenli bir şekilde çalışmak zorundasınız. Evinizin bir köşesini bu yeni işiniz için ayıracaksınız ve düzenli bir şekilde bu işin başında vakit geçireceksiniz.

  • İlk yapmanız gereken bir saatte ne kadar kelime yazı yazabildiğinizi hesap etmek. Yazılar bu piyasada 100 kelime üzerinden satılmaktadır.
  • Peki bir makalede 100 kelimenin ücreti ne kadar? 3 TL’den 20 TL ye kadar piyasası vardır. Ancak şuan ki piyasada hakim olan ücret 3 TL’dir.

Bir saatte 800 kelime yazdığınızı hesap edelim. Bu durumda bir saatinizin bedelinin 24  TL olduğunu görüyoruz. Tabi burada bir saatte kaç kelime yazdığınızı hesap etmek zorundasınız. Ayrıca bu yazılarınız için ne kadar bedeli biçeceğinizi belirlemek zorundasınız.

Bu durumda günlük kazancınızın 240 TL olduğunu hesap edeceksiniz. Tabi bu 10 saati aralıksız çalışamazsınız. Ayrıca sürekli müşteri bulmanızda zordur. Dolayısı ile biz gün içinde 12 saatinizi bu işe verdiğinizi ve 9 saatini aktif bu işte geçirdiğinizi hesap edelim. 

Bu hesap üzerinden gidersek aylık kazancınızın 5.000 TL olabilir. Ancak kendi kapasitenizi kendinizin ölçmesi gereklidir. Ayrıca müşteri bulma potansiyelinizi de ölçmeniz gereklidir. Ayrıca bu ücrete sigorta giderinizi ve duruma göre vergi ödemenizi de katmak zorundasınız. 

NOT: Değerli arkadaşlar, aklınıza gelen ilk soru şu: Bu kadar müşteriye nasıl ulaşabilirim diye. Şuan bu piyasada oldukça bir boşluk var. Ve en önemlisi nitelikli yazar yok. Şuan piyasada satılan makaleler niteliksiz yazılardır. Bu yazarlar arasından sıyrılabilirseniz eğer kendi piyasanızı oluşturabilirsiniz.

BİR YAZARIN GELİRİNİ AŞAĞIDAKİ HUSUSLAR BELİRLEMEKTEDİR

  • En önemli kriter pazarlamadır. Açıkçası bir yazar yetenekli olmasa dahi kendini iyi pazarlayabiliyorsa eğer kaliteli bir yazardan daha çok kazanabilir. Örneğin sattığınız bir makalenin 100 kelimesini 6 TL gibi bir rakama satacak bir pazar bulduğunuzda normal piyasadan yüzde 100 fazla kazanabilirsiniz.
  • Kişinin yazarlık yeteneği ve bilgi birikimi : Özellikle bir saatte kaç kelimelik bir yazı ortaya koyduğunuz çok önemlidir. Bu yazınızın kalitesi de çok önemlidir.

Ayrıca aşağıdaki hususlarda önemlidir.

  • Makalelerin satıldığı platformlarda aktif olması
  • Yazarın referansları.

Kıymetli arkadaşlar, bu rakamlar moralinizi bozmuş olabilir. Ancak ben sizin kapasitenizi ölçemem. Bunu oturun bir bilgisayarın karşısına ve bir saatte kaç kelime yazdığınızı bir ölçün.

Ayda 15 bin TL’ye yakın gelir eden kişilerden söz ediliyor bu piyasada. Ancak ben ayda 4 bin TL ye yakın gelir elde eden arkadaşlar biliyorum. Bununla birlikte, ek gelir olarak ayda 300 400 TL gibi rakamlarda kalan kişilerin yanında hiç para kazanamayan kişiler dahi mevcuttur.

MAKALE YAZILARINI KİMLER SATIN ALIYOR VE NEDEN SATIN ALIYOR?

Bu başlıktaki sorumuzun sebebi aslında şu: yazdığınız makale yazılarını kime satacaksınız ve bu yazıları satın alan kişiler neden bu yazıları satın alıyor.
Bu yazıları internet dünyasında yayın yapan bütün web siteleri satın almaktadır. Web sitelerinin tamamı sitelerinde özgün yazı yayınlamak zorundadır.

  • Kurumsal şirketlerin web siteleri,
  • E ticaret yapan web siteleri,
  • Küçük yada büyük bütün işyerlerinin web siteleri,
  • Normal web siteleri
  • Blog siteleri vs. tamamı.

Örneğin SARAR şirketi kendi web sitesi için içerik üretmek zorundadır. Google arama sonuçlarında çıkabilmek için web sitelerinde yeni ve özgün makaleler yayınlamak zorundadır. Tabi bunun gibi kurumsal şirketler makale ihtiyaçlarını kurumsal ajanslardan karşılamaktadır.

Ancak bu ajansların da bu makaleleri normal ucuz yazarlara yazdırıp, ardından bu yazılarda küçük düzeltmeler yaptıktan sonra yüksek fiyatlara sattıklarını belirtmek isterim. Bu tip iş süreçlerinin içinden bir kişi olarak söylüyorum bunu.

ÖZETLE: Web dünyasında yer alan bütün ama bütün web siteleri sürekli olarak yeni ve güncel makalelere ihtiyaç duymaktadır. Ve bir şekilde bu ihtiyacını gidermek zorundadır. Örneğin gazeteler kendi yazarlarını çalıştırmaktadır. Fakat bunun dışında yer alan siteler bu taleplerini dışarıdan astın alarak karşılamaktadır.

Diğer detaylarını aşağıdaki başlıklarda bahsedeceğim.

İNTERNET SİTELERİ İÇİN YAZDIĞINIZ BU YAZILARIN ÜCRETLERİ NE KADAR?

Ücretleri belirleyen temel husus şuan için arz talep meselesi. Aynı zamanda bu tip makaleleri sipariş veren site sahiplerinin kazanç oranları bu tip içerikler için ayırdıkları bütçeyi belirlemektedir. 

  • Web siteleri için üretilen makaleler 100 kelime üzerinden fiyatlandırılmaktadır. Örneğin 700 kelimelik bir makale kaleme alınmış. Bu makalenin her 100 kelimesine bir bedel biçilerek fiyat belirlenir. 
  • Piyasada şuan 3 TL'den 20 TL'ye kadar makale yazım ücretleri vardır. 

Tabi 3 TL ile 20 TL arasında çok bariz bir fark olduğu aşikar. Ancak 100 kelimesi 20 TL olan bir makale açıkçası çok özel sektörler için teknik olarak yazılan makalelerdir. Örneğin, Diş Polikliniği olan bir diş hekimi kendisine ait bir yazıları bu şekilde uçuk fiyattan yazdırabilir. 

Şuan piyasada hakim olan fiyat  3 TL - 4 TL arasındaki fiyatlardır. Yazarların yaklaşık yüzde 80'i 3 TL ye yazmaktadır. 

NOT: Bu piyasanın şekillendiği iki platform vardır. WMARACI ve R10 forum siteleri. Her iki sitenin makale alımı - satışı bölümünden piyasayı görebilirsiniz. Ancak kendi piyasasını oluşturanlar için buradaki piyasanın bence pek de önemi yok. Yani kendi kurumsal müşterilerini oluşturan bir yazar burası ile zaman kaybetmemelidir. Fakat henüz müşterisi yoksa buradan müşteri edinebilir.  

WEB SİTELERİ İÇİN YAZDIĞINIZ MAKALELERİ NEREDE SATABİLİRSİNİZ?

Bu makaleler genellikle wmaracı ve R10 gibi platformlarda satılmaktadır. Profesyonel şirketler makale ihtiyaçlarını çok büyük oranda ajanslardan karşılamaktadır.
Web siteleri için üretilen makalelerin satıldığı pazarlar aşağıdaki gibidir:

  • Kurumsal olmayan web siteleri genellikle R10 ve WMARACI denilen iki büyük platformdan yazı satın almaktadır.
  • Bu iki site forum sitesidir. Yazarlar ile web site sahipleri bu iki platformdan birbirlerini bulmakta ve pazarlık yapmaktadır.
  • Hususi makale satmak üzerine kurulmuş web siteleri de artık piyasaya çıkmıştır. Bu sitelere zaten R10 üzerinden de ulaşabilirsiniz. 

NASIL MÜŞTERİ BULACAKSINIZ VE YAZINIZI NASIL SATACAKSINIZ?

Değerli arkadaşlar yukarıda iki platformdan söz etmiştim. R10 ve WMARACI. Bu iki forum sitesi Türkiye’de web dünyasının buluştuğu iki forum sitesidir. Belki sizlere tuhaf gelecek ama; Ülkemizde yayın yapan web sitelerinin en az yüzde 85’i bu iki platforma muhakkak uğramaktadır. 

Normal işyerlerinin sitelerini bu rakama dahil etmiyorum. Örneğin SARAR şirketi yada ilinizde bir işyerine ait web sitesi sahipleri bu iki platforma girmez. Ancak bilgi vermek amacıyla kurulan sitelerin sahipleri kimi zaman akşama kadar bu forumlarda gezinmektedir.

Neden peki?

Çünkü siteleri için yatırım yapmaktadırlar. Ve bu iki siteden makale ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Ancak bu iki siteye de üye olmak zorundasınız. Şuan için piyasanın lideri olan R10 yeni üyelik kabul etmiyor. WMARACI ise kimlik bilgilerinizi alarak üyelik kabul ediyor. Ayrıntısını aşağıda anlatacağım.

NOT: Makale satmak için bu iki site sadece aracı forum sitesidir. Bunların dışında makale satmak için 10’larca site mevcut. Ancak durduk yere bunların reklamını yapmak istemiyorum. Yukarıda bahsettiğim forum sitelerinde hemen hemen hepsinin reklamı yada ilanı mevcut zaten.

WMARACI VE R10 FORUM SİTELERİ NEDİR? 

Yukarıda sürekli sizlere bu iki forum sitesinden bahsettim. Bu iki forum sitesi webmasterların ve piyasa ile ilgilenen herkesin buluşma noktası. R10'un aylık ziyaret hacmi 3 milyon üzeri ziyaret, WMARACI'nın ise 2 buçuk milyon civarı (kaynak : similarweb). Tabi kanaatime göre piyasanın ağır topları R10 da. 

Örneğin bu forum sitelerinde 100 milyardan 1 Trilyona kadar dahi web siteleri alınıp satılabiliyor. Bu rakamın alt limitleri de var tabi. 100 TL gibi. Piyasa serbest. Buralar sadece forum sitesi. İlanı verip müşteri bekleniyor. Anlaşmalar ise karşılıklı. Arada R10 yada WMARACI yok. 

Tabi bu sitelerden R10 üyelik kabul etmiyor artık. Sadece referanslı üyelik almaktadır. WMARACI ise şuan için durumu nasıl bende bilmiyorum. Çünkü 2 sene önce aldığım üyeliğim köşede duruyor. Üye olurken kimlik ibrazı zorunlu. Sebebi piyasada dönen alışverişte güvenliği sağlamak. Bu durum güvenli midir derseniz yorum yapmam. Ancak ben ibraz ettim. Bir sorunda yaşamadım. Karar sizin. Ben buradan sizlere bir yönlendirme yapmak istemem. Siz bakıp araştırın derim sadece. 

Tabi bu iki forum sitesinin sizi ilgilendiren kısmı şu: yazdığınız makaleleri buralarda satabilirsiniz. 

Üye olduktan sonra forumun ilgili bölümünde ilan açmanız gerekli. Yada makale almak istiyorum diyen kişilerin ilanına cevap yazarak da müşteri bulabilirsiniz. 

Bu Forum Sitelerinde Müşteriler Sizi Nasıl Tercih Eder

Kıymetli arkadaşlar, aslında sizlere tanıttığım bu mesleğin can alıcı noktası burası. Bu iki forum sitesinde dönen bir piyasanın varlığından bahsettim.  Site sahipleri yazar ararken aşağıdaki kriterlere bakar:

  • 1- Forum sitesindeki ticaret puanınıza,
  • 2- Ticaret puanınıza bağlı olarak hakkınızda yapılan diğer müşterilerinizin yorumlarına,
  • 3- Daha önceki referans yazılarınıza. 

WMARACI ve R10 da Ticaret Puanı

Bu iki forum sitesinde başka bir kişi ile aranızda para alışverişi olan bir ticaret gerçekleştiği zaman dilerseniz karşılıklı olumlu yada olumsuz puan bildiriminde bulunabilirsiniz. Buradaki puanlarınız sürekli sayfanızda gözükür. Ve diğer müşteriler ile aranızda bir belirleyici unsur olur. 

Site sahipleri yazı satın alırken yüzde 99 oranında puanı yüksek ve referansı yüksek olan yazarları tercih ederler. İlk olarak bu piyasaya giren kişilerin kendilerini kanıtlamaları maharetlerine kalmış açıkçası.  

WMARACI, R10 yada Başka Platformda Sattığınız Yazıların Parasını Nasıl Alıyorsunuz?

Yukarıda da açıklamıştım. Bu iki forum sitesi sadece ilanların yayınlanıp, aynı pazarı paylaşan insanların buluştuğu bir nokta. Alışveriş yaptığınız kişiyle anlaşmanıza bağlıdır para gönderme konusu. 

Yazınızı sattığınız kişi ile aranızdaki güven duygusuna bağlı. Ya siz önce yazıyı gönderirsiniz sonra karşıdaki parayı hesabınıza atar, yada önce para gelir sonra yazıyı atarsınız. 

HANGİ KONULARDA YAZILAR YAZMANIZ GEREKLİDİR?

Bu alanda bir sınırlama olmadığını ifade etmek isterim. Web dünyasında yer alan her alanda yazılara ihtiyaç vardır. Bu konuda tercihiniz bilgi birikiminizin olduğu saha olması gerektiği kanaatindeyim. 

Örneğin, bu sahada bir lise talebesinin dahi kalkıp tıp konularında yazılar kaleme alması ve sonra bu yazıların satın alınıp yayınlanmasına şahit oldum. Buna benzer durumlar beni ziyadesiyle güldürmektedir. 

VERGİ OLAYI NASIL OLUYOR?

Web dünyasında kendi içinde ciddi bir ekonomik düzen oluşması neticesinde vergi takiplerinin de başladığını ve Maliye Bakanlığının bu işten para kazanan kişilerin home ofis düzenin de şirket kurmalarını istediğini de ayrıca ifade edelim.

Home ofis düzeninde makale yazarak gerçekten para kazanabilirsiniz. Ancak bu parayı vergilendirmek zorundasınız. Artık Maliye Bakanlığı hesaplarınızda dönen paraları sürekli takibe almış durumdadır. 

Kıymetli arkadaşlar açıkçası yazım o kadar çook uzun oldu ki, ben dahi yazmaktan sıkıldığım için bu başlıktan kısaca bahsedip geçeceğim. Şuan Devletimiz sanal alem de dönen paraların vergilendirmesinin peşine düşmüş durumdadır. Özellikle web sitelerinin adsense dedikleri gelirlerinin vergilerinin ödenmesini istemektedir. 

Örneğin bu site dahi her ne kadar kazanç amaçlı kurulmayıp fazla bir kazancı olmadığı halde şahıs şirketi olarak gelirlerinin tamamını vergilendirmektedir. 

Makale yazarlığının gelirlerine gelecek olursak eğer, bu konuda inanın bir fikrim yok. Yani Devletimiz yarın kalkıp da bu gelirler neyi nesi, var mı gelir vergisi derse bilemem. Ama zaten bu alanda fazla bir gelirin de olmadığını belirtelim. 

Bu konuyu en yakın bir mali müşavire yani işin uzmanına danışmanız da yarar var. Aramızda bir çok uzman arkadaş var yazar arkadaşlarımdan. Ama maalesef mali müşavir yok. Bu konuyu da araştırmak sizlere kalmış. 

Herkese iyi çalışmalar ve hayırlı bereketli ve helal kazançlar dilerim.  

X VE Y KUŞAĞININ MAKALE YAZARAK PARA KAZANMASI KONUSUNDAKİ ANKETİMİZİN SONUÇLARI

Akademik bir makale çalışmamda 250 denek üzerinde yüzyüze yada internet ortamında yaptığımız anket çalışmasının bazı sonuçlarını bu yazımızın konusu olduğu için sizlerle paylaşmak istedik.

Bu anket çalışmamı X ve Y kuşağının yeni girişimcilik modeli ve internet girişimciliği üzerine hazırladığım akademik makale çalışmamda kullanmaktayım. Dolayısı ile bütün detaylarından burada bahsedemeyeceğim. Ancak söz konusu bu çalışmamın sonuçlarını hakem heyetinden geçtikten sonra buradan sizlerle de paylaşacağım.

Bu ankette Instagram Fenomenliği, Youtuber olmak, Web sitesi açmak, Blog açmak, Frelancer olarak çalışmak, Makale yazarlığı yapmak gibi en çok bilinen 10 yöntem listeledik ve kullanıcılara “Para kazanma ihtimalinizin en yüksek olduğu yöntem hangisidir?” diye soru sorduk.

Gelen cevaplar arasında yüzde 45,60 oranında kullanıcıların en çok makale yazarlığından para kazanma yöntemine oyladığını gördük.  Ayrıca bu anketimize katılan bir çok kişinin makale yazarlığından para kazandığını da ifade etmek isteriz.

Makale Yazarlarının yüzde 35’inin tam zamanlı olarak ve sadece makale yazarlığı yaptığını ve yeterli düzeyde para kazandığı anlaşılmıştır. Yüzde 15’inin ise ek iş olarak yaptığını ve iyi bir ek gelir ettiğini, yüzde 30’unun ise ek gelir olarak yapıp çok az para kazandığını belirtelim. Anketin daha fazla detayından sizlere bahsedemeyeceğim.