İaşe Bedeli Nedir?

Bu yazımızda iaşe bedeli nedir sorusunun cevabını anlattık. Cezaevi iaşe bedeli, askerlik iaşe bedeli ve askerlik tecil yol parası konusunda bilmeniz gereken hususları en doğru şekilde bu yazımızda sizler için açıkladık. 

İaşe Bedeli Nedir?

Kamu kurumlarında görevli personellere, askerlik vazifesini yapan kişilere yada herhangi bir sebeple kamu görevi alan kişilere vazifeli oldukları süre için yapılan yiyecek, içecek ve barınma yardımına iaşe bedeli denir. Kısaca İaşe bedeli ise yemek ve yol parası olarak düşünülebilir.

Askerlik İaşe Bedeli Nedir?

Zorunlu askerlik görevini yapanlar için : Günlük yeme ve içme ihtiyaçlarının karşılanması için iaşe bedeli verilmektedir. Bu miktar devlet tarafından karşılıksız olarak ödenir. Halk arasında yol parası olarak geçen iaşe bedeli; hem kişinin evinden birliğe gidene kadarki sürede hem askerlik hizmetini yaptığı süre boyunca hem de terhis olduktan sonra evine dönerken kendisine verilen yemek parasını ifade eder. Devlet, günlük olarak hesaplama yapar ve askerin alabileceği maksimum iaşe bedelini belirler.

İaşe Nedir?

İaşe kelimesi “bakıp besleme, yedirip içirme” anlamlarına gelmektedir. 

İaşe Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Devlet, iaşe bedellerini düzenli olarak açıklamaktadır. Gidilecek birliğin bulunulan yere uzaklığına bağlı olarak ne kadar ödeme alınacağı farklılık gösterebilir. Mesafeye göre 2021 iaşe bedelleri şu şekilde hesaplanmıştır;

  • 0 km – 600 km arası: 20 TL (1 günlük)
  • 601 km – 1200 km arası: 40 TL (2 günlük)
  • 1201 km – 1800 km arası: 60 TL (3 günlük)

Örnek bir hesaplama yapacak olursak; birliğinin evine uzaklığı 3 gün süren bir asker, birliğine gidene kadarki sürede 20 TL + 20 TL + 20 TL = 60 TL iaşe bedeli alır. Bu parayı devlet bankalarından ya da PTT Matik’lerden kartsız işlem yaparak alabilir.

Askerin güvenli bir şekilde birliğine teslim olması amacıyla verilen iaşe ve yol paraları mesafeye göre değişir. Birliği belli olanlar belediyeler yoluyla otobüs fiyatlarını öğrenip ne kadar yol parası alacaklarını öğrenebilirler. Örnek verecek olursak İstanbul’da yaşayan bir kişi Ankara’da askerlik yapacaksa İstanbul Ankara arası bilet fiyatı ortalama 70 TL’dir. Bu durumda bu kişiye 20 TL + 70 TL = 90 TL ödeme yapılır.

PTT Asker Yol Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Eski sistemde askerlik yol paraları ve iaşe ödemeleri askerlik şubelerinden yapılıyordu. Ancak çok fazla yoğunluk ve karışıklık olması sebebiyle bu ödemeler devlet bankalarından ve PTT aracılığıyla yapılmaya başlandı. Asker yol parası sorgulamaları e-Devlet’ten ya da ATM’ler üzerinden yapılamamaktadır. PTT Matik’lerin kartsız işlem bölümüne girerek T. C. kimlik numarası ile sorgulama yapılabilir.

Asker Yol Parası Hangi İllere Verilir?

Askerler genellikle yaşadıkları yerden uzaktaki illere gönderilirler. Günlük iaşe bedeli üzerinden yapılan hesaplamaya gidilen ilin otobüs bileti ya da uçak bileti fiyatı da eklenir. Eğer gidilen yerde havalimanı varsa birliğe uçakla da gidilebilir.

Doğu illerinde hizmet yapacak kişiler için durum biraz farklıdır. Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Siirt, Şırnak ve Van illerinden birine gidecek askerlere yol ve yemek parası nakit olarak verilmez. Bu illerdeki güvenlik sorunları sebebiyle kişiler birliklerine direk teslim edilmezler. Uçaktan ya da otobüsten indiklerinde öncelikle KTM denen yerlerde toplanırlar. Bir süre burada bekletildikten sonra konvoy halinde topluca birliğe gönderilirler.

Terhis Yol Parası Ne Zaman Yatar?

Askere giden ve askerden dönen kişilerin yol paraları Milli Savunma Bakanlığı tarafından ödenir. Yol paraları PTT şubelerine yatar ve bu birimlerden çekilir. Eğer yukarıda saydığımız illerden birinde askerlik yapılmışsa ödeme nakit olarak alınmaz. Bunun yerine devlet uçak biletini alır ve askerlik süresi dolan kişiyi evine teslim eder.

Terhis olanlara yol parasının ne zaman yatırılacağı ile net bir tarih vermek mümkün değil. Genellikle terhis olmadan önce bu tutarlar askerin maaş hesabına otomatik olarak yatırılır. Eğer asker izin hakkı kullanmışsa dönüş ücreti için para ödenmez.

Bedelli Askerlik Yol Parası Ne Zaman Ödenecek?

Bedelli askerlik hizmeti yapacak olanların da yol paralarını devlet ödemektedir. Askere giden kişi doğu hizmeti yapacaksa nakit ödeme almaz. Bunun yerine askeri birliğine yukarıda saydığımız şekilde teslim edilir. Doğu hizmeti yapmayacak olan bedelli askerlere ise görev yerlerinin belli olmasından ve evraklarının tamamlanmasından hemen sonra yol parası yatmaktadır. Sevk tarihi belli olduğu anda para da otomatik olarak yatırılmaktadır.

Sonuç olarak askere giden her vatandaşa, yol ve yemek parası adı altında iaşe bedeli verilmektedir. Bu bedel günlük olarak hesaplanmakta ve devlet tarafından karşılıksız olarak ödenmektedir.