İç Donanım Birimleri Nelerdir?
Bilgisayardaki fiziksel birimlerin her birine donanım denmektedir. Donanım, dış ve iç olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bilgisayarın dış kısmında bulunan ve gözle görülebilir parçaları dış donanımı oluştururken kasanın içinde kalan ve gözle görülmeyen kısımlar iç donanım birimlerini oluşturur.
İç Donanım Birimleri Nelerdir?
İç donanım birimleri şunlardır;
- Anakart (mainboard)
- Güç kaynağı
- İşlemci (CPU)
- Bellek (RAM)
- Sabit disk (harddisk)
- Ekran kartı (grafik kartı)
- Ses kartı
- Ethernet (ağ kartı)
- Disket sürücü
- CD – DVD sürücü
- Fan (soğutucular)
İç Donanım Birimleri Ne İşe Yarar?
Anakart (mainboard)
Üzerinde slotlar ve soketler yer alır. Bilgisayarın tüm parçaları anakartın üzerine takılır ya da kablolar aracılığıyla anakarta bağlanır. Parçalar arasındaki veri iletimi anakart üzerindeki yollarla sağlanır. Ana bellek, ekran kartı, ses kartı, sabit disk ve diğer tüm parçaların birbirleriyle olan iletişimleri anakart üzerinden gerçekleşir. Mainboard olmadan hiçbir sistem çalışmaz. Intel, Gigabyte, MSI ve Asus gibi anakart üreticileri vardır.
Güç kaynağı: Güç kaynağı olmadan diğer tüm parçalar işlevini yitirir. Çünkü güç kaynağı bilgisayara şebekeden gelen elektriği dağıtarak diğer tüm parçaların çalışmasını sağlar. Güç kaynakları bilgisayar donanımlarına göre değişebilir. Piyasada 50 W’dan 1800 W’a kadar çıkan güç kaynakları bulunmaktadır.
İşlemci (CPU)
İngilizcesi “Central Process Unit” olan CPU, “Merkezi İşlemci Bilimi” olarak dilimize çevrilmiştir. İşlemci, bilgisayarın beyni olarak kabul edilmektedir. Mantıksal ve matematiksel tüm işlemler işlemci tarafından yapılır. Donanımlar arasındaki ilişkiler işlemci tarafından düzenlenir. Klavyedeki tuşlara basmak, fareyi hareket ettirmek ya da diğer parçaları kullanmak gibi tüm işlemler işlemci tarafından kontrol edilir.
Yeni üretilen bilgisayarların çoğu çift çekirdekli işlemciler kullanmaktadır. Saniyede milyarlarca işlem yapabilen CPU’lar, bilgisayarın hızını etkileyen önemli parçalardandır.
Sıfır ya da ikinci el bilgisayar alırken işlemci ve anakarta dikkat edilmelidir. Bu iki bileşenin güçlü ve sağlam olması, bilgisayarın performansını ciddi derecede etkiler. Her işlemci her anakart ile uyumlu değildir. Toplama bilgisayar alırken işlemciyi destekleyen anakartlara bakmanız gerekir.
İlginizi Çekebilir -> https://yeni-kimlik.com/islemcinin-kacinci-nesil-oldugu-nasil-ogrenilir.html
Bellek (RAM)
Geçici bellek olarak bilinen RAM, “Random Access Memory” kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve “Rastgele Erişilebilir Bellek” anlamına gelmektedir. Geçici bellek denir çünkü elektrik kesildiğinde ya da bilgisayar kapatıldığında hafızadaki bilgiler sıfırlanır. Ayrıca komut ya da program işlenmesi bittiğinde bellekteki bilgiler silinir.
Sabit disk (hard disk)
HDD olarak bilinen hard disk, kalıcı bilgilerin saklandığı bölümdür. Dosya ve klasörlerin kalıcı olarak saklandığı, işletim sisteminin kurulduğu donanım birimi sabit disktir. Yazdığınız ya da yüklediğiniz tüm veriler, programlar, belgeler, müzikler, resimler ve dosyalar hard diskte kalıcı olarak depolanır. Elektrik kesilse dahi bu bilgiler kaybolmaz. 80 gb, 160 gb, 200 gb, 250 gb, 320 gb ve 500 gb gibi pek çok çeşidi vardır.
Ekran kartı (grafik kartı)
Bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan parçası ekran kartıdır. Bilgisayardaki görüntüyü işleyip monitöre ve diğer görüntü birimlerine aktarır. Harici PCI, PCI – Express, AGP, VLB ya da ISA veri yollarını kullanıp VGA, HDMI ve DVI türünde görüntü veren donanım birimleridir. Ekran kartı olmadan bilgisayardan görüntü alamazsınız.
Pek çok ekran kartı çeşidi vardır. Ancak şu an en iyi ekran kartı modellerini NVidia ve AMD üretmektedir.
Ses kartı
Dijital ses verilerini analog ses sinyallerine dönüştüren ses kartı, analog ses sinyallerini de dijital ses sinyallerine dönüştürmektedir. Ses kartı bu işlemleri milisaniyeler içinde gerçekleştirmektedir. Bilgisayardaki sesi mikrofona ve hoparlöre aktaran ses kartı sayesinde müzik dinleyebilir, film ve dizi izleyebilir ya da sesinizi kaydederek bilgisayardan dinleyebilirsiniz.
Ethernet (ağ kartı)
Bilgisayarları birbirine bağlamak, aralarındaki veri ve dosya transferini yapmak için geliştirilmiş iç donanım birimidir. Bilgisayarla ağ arasındaki haberleşmeyi sağlamaktadır.
Disket sürücü
Disketteki bilgileri okumaya ve diskete bilgi aktarmaya yarayan disket sürücüler bilgisayar kasası içine, kasanın ön kısmından çıkarılıp takılabilecek şekilde monte edilirler.
CD – DVD sürücü
CD – DVD writer olarak da bilinen CD / DVD okuyucular; CD ya da DVD’lerdeki müzik, film, resim ve program gibi bilgileri okumaya yarayan parçalardır.
Fan (soğutucular)
Bilgisayarı soğutmaya yarayan parçadır. Düzgün çalışmadıklarında ya da bakımları yapılmadığında bilgisayar çok fazla ısınabilir, bu da bilgisayarın performansını düşürebilir.