Kadın Girişimcilere Verilen Devlet Destekleri Nelerdir?
Kadın Girişimci Destekleri
Kadın girişimci destekleri çeşitli kuruluşlar tarafından verilmektedir. Kadınların iş hayatına kazandırılması ve kadın girişimcilerin istihdam edilmesi amacıyla verilen destekler hibe, faizsiz kredi ve düşük faizli kredi şeklindedir.
Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar
Hem kamu kuruluşları hem de özel kuruluşlar kadın girişimciler için maddi destek sağlamaktadır. Bu kurum ve kuruluşlar şunlardır;
- KOSGEB
- TKDK
- Kadın Girişimciler Derneği
- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı
- Bankalar
Maddi destek almak için gerekli şartları karşılayan kadınlar kendi işlerini kurabilirler. Sosyal Yardımlaşma Vakfı ev hanımlarına 15 bin TL’lik faizsiz kredi imkanı verir. Bu kredi ilk 2 yılı geri ödemesiz, sonraki 6 yıl içinse faizsiz geri ödeme şeklinde alınabilir.
Kadın Girişimciler Derneği (KAGiDER), kadınların aktif olarak iş hayatında görev alması için kadın girişimcileri desteklemektedir. Bu konuda eğitimler veren, kadınları teşvik eden ve finansal kaynak sunan KAGİDER’den daha fazla bilgi almak için 0212 266 82 61 numaralı telefon aranabilir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği
KOSGEB ülkemizde hem kadın hem de erkek girişimcilere hibe ya da düşük faizli kredi desteği vermektedir. Bu bağlamda iş yeri kurulması amacıyla alınacak 50 bin TL’ye kadarki yatırımlar için hibe alınabilirken, 300 bin TL’ye kadarki yatırımlarda düşük faizli kredi alınabilir. KOSGEB’den destek alarak büyük işletmeler kurulabilir. Bunun için öncelikle girişimcilik belgesi almaya kazanmak gereklidir. Girişimcilik belgesi, belli eğitimlerden sonra verilen ve girişimcinin iş kurmaya yeterli olduğunu gösteren bir belgedir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Şartları
KOSGEB’in kadın girişimcilere verdiği destekten yararlanabilmek için aşağıdaki şartlara sahip olmak gereklidir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 18 yaşından küçük olmamak
- Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı’na kaydolmak
- İnternetten ya da KOSGEB’e direk giderek başvuru yapmak
Şartlara uyan kadın girişimcilere 50 bin TL’ye kadar hibe desteği verilir. Araç gereç, makine ya da mobilya gibi ihtiyaçlar için de 100 bin TL, %0 faizli kredi verilir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği İçin Gerekli Belgeler
KOSGEB kadın girişimci desteği başvurusu yapmak isteyen kadınlar ilk olarak KOSGEB’in ya da KOSGEB’le anlaşmalı olan kurumların açtığı Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı’na katılmalıdırlar. Kadın girişimciler bulundukları illerde ya da başka bir ilde, eğitim tarihleri içinde programa girmelidirler. Bu programdan aldıkları sertifikaların yanı sıra aşağıdaki belgeleri de başvuru sırasında hazırlamalıdırlar:
- Kimlik
- KOSGEB’in internet sitesinden doldurulacak taahhütname
- Hangi sektörde faaliyet göstereceklerse ona ait bir iş planı
KOSGEB Kadın Girişimci Destek Programına Nasıl Başvuru Yapılır?
Yatırımcılar KOSGEB desteğinden faydalanmak için kosgeb.gov.tr adresine ya da turkiye.gov.tr adresinden KOSGEB’e ulaşarak “Girişimcilik Destek Programı Yeni Girişimci Desteği Başvurusu” kısmına gelmeli ve sayfadaki yönlendirmeleri takip etmelidirler.
Çiftçilikle Uğraşan Kadın Girişimcilere Verilen Destekler
TKDK’nın kontrolü altında gerçekleştirilen IPARD programı ile ilgili olarak, tarımla uğraşan kadınlara yüzde 70 hibe desteği sağlanır. Kırmızı ve beyaz et imalatı, süt imalatı, kanatlı hayvan imalatı, arıcılık ve arı ürünleri üretimi/işlemesi ve paketlemesi, mantar imalatı, örtü altı ve üstü bitki imalatı gibi alanlarda faaliyet göstermek isteyen ancak yeterli sermayesi olmayan kadınlara, IPARD şartlarını karşılamaları halinde TKDK tarafından hibe desteği sağlanır.
Çiftçilikle uğraşan kadın girişicimlerin hibe desteğinden faydalanma şartları nelerdir?
Yüzde 70 hibe desteğinden yararlanmak için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekir;
- Tarım alanında faaliyet göstermek
- Hangi alan için başvuru yapılıyorsa o alana ait Tarım Meslek Lisesi, Teknik Lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora diploması
- 65 yaşını geçmemiş olmak
Kadın Girişimcilere Kredi Veren Bankalar
Gerek kamu bankaları gerekse özel bankalar kadın girişimcileri desteklemek amacıyla düşük faizli krediler vermektedirler. Bu bankalar; Garanti Bankası, QNB Finansbank, TEB, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Denizbank, Vakıfbank, İş Bankası, Halkbank ve ABank’tır.
Mikro Kredi İle Evde Üretim Desteği
Türkiye Grameen Mikrofinans Prorgramı, faizsiz geri ödemek koşuluyla ev kadınlarına 5000 TL’ye kadar kredi vermektedir. Hiçbir kar amacı gütmeyen kurum, TİSVA (Türkiye İsrafı Önleme Vakfı) tarafından kurulmuştur. Sadece kadınlara destek veren TGMP’nin toplam 91 şubesi bulunmaktadır. TGMP’nin verdiği mikro krediden faydalanmak için;
- Yapılacak iş için akrabalardan oluşmayan minimum 5 kadından oluşan bir grup kurulur.
- TGMP şubelerinden birine gidilir ve başvuru yapılır.
- Başvuru onaylanırsa TİSVA bünyesinde gerçekleştirilen 3 günlük eğitim tamamlanır.
- Eğitim tamamlandıktan sonra 5 bin TL’ye kadar mikro kredi alınır.
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın Kadınlara Verdiği Destekler
1986’da kurulan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, kadınlar için finansal destek veren bir kurumdur. Yeni iş kuran kadınlar “Maya Mikro Ekonomik Destek” programı sayesinde küçük krediler alabiliyor ve kendi işlerini kurabiliyor. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı iletişim numarası 0212 292 26 72’dir.