12 Soruda KOSGEB REHBERİ - Nedir, Nasıl Başvurulur, Teşvik Nasıl Alınır?

Türkiye'nin yeni yatırımcılar için en büyük destekçisi hiç şüphesiz KOSGEB. Ancak maalesef bir çok yatırımcı yada girişimci bu kurumu tam olarak bilmediği gibi, söz konusu kuruluştan nasıl destek alınacağına dair internet dünyasında net bir bilgi mevcut değil. Bu konuda olan bilgiler dağınık ve eksik. 

Bu çalışmamız ile sizlere Türkiye'nin en kapsamlı KOSGEB REHBERİNİ hazırlamak istedik. Rehber yazımızın hemen altında yer alan yorumlar bölümlerden bir çok okuyucunun da destek olacağını umut ediyoruz. Ayrıca her türlü sorunuza buradan gerekli cevabı vermeye çalışacağımı da belirtmek isterim. 

KOSGEB nedir ve ne işe yarar?
KOSGEB’den kimler kredi çekebilir?
İlk Kez İş Kuracak Olan Şahıslar KOSGEB’den Kredi Çekebilir mi?
KOSGEB’e Başvurmanın ve Kredi Çekmenin Şartları Nelerdir?
KOSGEB Girişimcilik Kursuna Gitmek Zorunda mıyım?
Girişimcilik Kursuna Nasıl Başvururum?
KOSGEB’e nasıl başvururum?
KOSGEB Destekleri Nelerdir? Hangi Sektörler ve Kişiler Destelenmektedir?
En Güncel KOSGEB desteklerini nereden takip edebilirim?
KOSGEB Girişimcilik Destekleri Nedir?
KOSGEB Girişimci Desteği İçin Hangi Alanda Şirket Kurmanız Gereklidir?
KOSGEB’de verilen Kredinin Geri Ödemesi Nasıl Yapacaksınız?

Soru ve Cevaplarla KOSGEB Hakkında Her Şey

Küçük çapta da olsa bir şekilde kendi işini kurmak, pek çok kişinin hayalidir. Rekabetin üst düzeyde olduğu, çalışma koşullarının zorlaştığı, yeni ve yaratıcı işler için sermaye bulmanın bu kadar zor olduğu bir atmosferde ortalama bir çalışanın hayallerini gerçekleştirebilmesi pek de mümkün değildir. Bu, çoğu zaman kişisel birikimlerin ve çabaların yetersiz kaldığı bir durumdur. Böyle durumlarda işçi statüsünden çıkarak nihayetinde kendi işinin patronu olmak isteyen küçük girişimciler, ya banka kredilerine ya da eşe dosta sarılmak durumunda kalıyor.}

Her iki senaryo da pek çok kişinin yanaşmak istemediği bir durumdur. Özellikle de bankalardan yüksek faizler neticesinde alınan krediler, ne yazık ki iş yerlerinin kısa süre içinde batmasına yol açabiliyor. Çünkü bir iş yerinin kendisini toparlayıp oturması ve para kazanmaya başlaması için en az bir seneye ihtiyacı vardır.
İşyeri sahiplerinin bu süreçte yüksek faizli borçlarıyla debelenmesi, toparlanma şanslarını ortadan kaldırıyor. Bu tip durumlarda genelde geriye hayal kırıklığına uğramış bir küçük girişimci ve kırık bir kalpten başka bir şey kalmıyor. Bu noktada küçük girişimcinin deyim yerindeyse kurtarıcısı olan KOSGEB’e özel bir parantez açmak gerekiyor. Girişimci ruhunu harekete geçirmek, yaratıcı iş fikirlerine olanak sağlamak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla kurulan KOSGEB, kurulduğu ilk günden bugüne on binlerce kişinin hayallerine aracılık etmeyi başarmıştır.

Peki artısıyla eksisiyle KOSGEB tam olarak nedir, kapsamı, şartları nelerdir? KOSGEB ne düzeyde destek verir, hangi sektörler ve hangi kişiler görece daha avantajlıdır. Güncel KOSGEB destekleri nereden takip edilebilir ve geri ödeme koşulları ne şekildedir. KOSGEB desteği almak isteyen; ancak kafasında bu tip soruların cevapları tam anlamıyla oturmamış girişimciler; aradığınız tüm soruların yanıtlarını bu çok özel KOSGEB rehberinde bulabilirsiniz.

KOSGEB Nedir ve Ne İşe Yarar?

KOSGEB esasen 1990 senesinden bu yana küçük girişimcilere hizmet veren devlet destekli bir kuruluş olmasına rağmen bugün bu alanda yoğun bir bilgi kirliliği söz konusu. KOSGEB olarak kısaltılmış olan kuruluşun tam adı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı şeklinde ifade edilebilir. Bir işte başarılı olmak adına öncelikli yaratıcı ve doğru fikirlere, iyi planlanmış detaylara ve teknik beceriye ihtiyaç vardır. Fakat elinizde bu işi gerçekleştirecek yeterli bir sermaye yoksa, bu niteliklerin hiçbir değeri yoktur. Sermaye bir işe koyulmak adına, küçük ya da büyük her türden girişimci için olmazsa olmaz ön koşuldur.

KOSGEB tam da bu noktada devreye giren bir aracı kuruluştur. Sağladığı kolaylıklar ve motivasyonla beraber işletmecileri yüreklendirir, maddi açıdan destekler. Tabi KOSGEB her önüne gelen küçük ya da orta ölçekli işletmelere maddi destek sunmuyor. Bu konuda talep çok fazla olmasına rağmen destek almayı hak edenlerin sayısı sınırlı. KOSGEB’in belirlemiş olduğu kriterleri karşılıyorsanız bu desteği almak kesinlikle mucize değil. Önemli olan doğru kurgulanmış bir projeyle başvurmak ve sürecin tüm aşamalarında kararlı olmak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren KOSGEB, temel olarak kobiler arasındaki rekabet düzeyini arttırmayı amaçlamaktadır.

Bugün itibariyle KOSGEB üzerinden destek almak için herhangi bir işletme sahibi olmanız gerekiyor. Yani sembolik de olsa bir şekilde işletmenizi açmanız ve resmi olarak bu işletme üzerinden başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Resmi anlamda bir işletmeye kayıtlı olmadan KOSGEB desteği alma şansınız bulunmuyor. KOSGEB hem erkek hem de kadın girişimcilere hibe desteği vermektedir. Hibe desteğinin yanında geri ödemeli kredi desteği gibi cazip bir opsiyon da sunmaktadır.

KOSGEB’den Kimler Kredi Çekebilir?

KOSGEB kendi resmi sayfasında hibe ve kredilerin kimlere ne şekilde vereceğine dair bütün kriterleri açıklamış durumda. Bu kriterler belli dönemlerde küçük küçük değişikliklere uğrasa da genel anlamda aynı düzeyde diyebiliriz. Her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve 18 yaşının üzerinde olmak KOSGEB’den kredi çekebilmenin en ön koşuludur. KOSGEB ; kiralama bedeli, fuar ve benzeri tanıtım gezileri, reklam masrafları, personel ücretleri ya da makine kiralama gibi ihtiyaçlar için destek sunabilir. Öte yandan girişimciler “uygulamalı girişimcilik eğitimi” almak durumundadır.

Yasa dışı suç örgütlerine üye olan kişiler, diğer bütün şartları karşılasa dahi bu destekleri alamaz. Eğitimi tamamlayan bireyler bir şekilde kendi işletmelerini kurmalıdır. KOSGEB’e ait büyük veri tabanına kendi adını kayıt ettirmelidir. En son bölümde ise KOSGEB’e sunulmak üzere iş planı ve programını kapsayan etkili bir proje dosyası hazırlanılmalıdır. Devlet memurlarının herhangi bir şekilde ticari girişimde bulunmaları mümkün olmayacağı için bu özel krediden faydalanma şansları yoktur. Eğer memur başvuru sonrasında hemen istifasını vermişse, KOSGEB’den faydalanma hakkın sahip olabilir.

İlk Kez İş Kuracak Olan Şahıslar KOSGEB’den Kredi Çekebilir mi?

Devlet destekli girişimcilik desteği olan KOSGEB, stratejik olarak 18-30 yaş arasında, ilk işini kurmak isteyen genç girişimcilere daha fazla destek sunuyor. Geri ödemesiz 50 bin TL, 100 bin TL’ye kadar da faizsiz kredi verebilen KOSGEB, ilk işini kuran gençlere pek açıdan destek sunuyor. 2 sene önce yapılan vergi değişikliğine göre KOSGEB aracılığıyla ilk işini kuran genç girişimcilere 3 yıl boyunca vergi muafiyeti getirildi.

Yeni bir iş kurulduğu zaman ilk yıllar, ayakta kalabilmek adına oldukça önemlidir. Bu kritik aşamada vergi yükünü azaltarak en azından işletmelerin varlığını sürdürebilmeleri yolunda önemli bir destek sunmuş oluyor. Elbette KOSGEB’te önemli olan sunulan projenin tutarlılığı ve içeriğidir. 30 yaşından küçük, 18 yaşından büyük yeni girişimcilerin kredi çekmelerinin önünde herhangi bir engel yoktur. Vergi konusundaki ayrıcalıklar da bu yaşlarda KOSGEB üzerinden alınan destekleri daha da cazip hale getiriyor.

KOSGEB’e Başvurmanın ve Kredi Çekmenin Şartları Nelerdir?

KOSGEB 2018 yılı itibariyle destek ve hibe koşullarını güncelledi. Resmi siteleri üzerinden bu koşullara detaylı şekilde ulaşmak mümkün. KOSGEB’in kapıları ne yazık ki herkese açık değildir. Bu nedenle her ne kadar cazip gelse de bizleri bekleyen zorlu koşullar söz konusudur. Kimileri basit bir projeyle KOSGEB üzerinden destek alabilmenin çok kolay olduğunu düşünüyor; ancak bu konuda kurumun ince eleyip sık dokuduğunu belirtmek gerekiyor. Bu koşulları incelemeden, detaylı şekilde analiz etmeden sahaya inmeyin, zamanınızı ve enerjinizi boşuna tüketmiş olursunuz.

Öncelikle KOSGEB’İn başlı başına bir banka olmadığını, sadece bankalar aracılığıyla size destek sunduğunu hatırlatalım. Bankaların size vermiş olduğu kredilerin faiz kısımlarını devlet üstleniyor. Diğer taraftan size verilen geri ödemesiz hibeler, tümüyle devlet tarafından karşılanıyor. KOSGEB’den faydalanmak adına 32 saat süren eğitim kurslarına dahil olmak gerekiyor. Bu kurslar tüm illerimizde mevcuttur ve sene boyunca 4 defa açılmaktadır. Bu kurslar eşzamanlı olarak açılmaz, yani bütün illerin KOSGEB kurs zamanları birbirinden farklı zamanlarda açılabilir. Bunu web siteleri üzerinden ilanlar ve duyurular kısmından rahatlıkla takip edebilirsiniz. Kursu bir şekilde başarıyla atlatan adaylar hibe programlarına dahil edilir. Bu nokta oldukça kritik bir aşamadır.

Yaklaşık olarak 30 sayfaya tekabül eden kapsamlı ve etkili bir proje dosyası hazırlamanız gerekiyor. Burada üretime dayalı olan ve başka personelleri de devreye sokan projelerin daha olumlu sonuçlar elde ettiğini söyleyebiliriz. Son dönemlerde genç girişimciler ve ev hanımlarının projelerine daha olumlu yaklaşılıyor. Hibe başvurusunda bulunduktan sonra işletmenizi açmanız ve kobi beyannamenizi doldurmanız gerekiyor. Öte yandan sisteme ait veri tabanına kaydınızı yaptırmalısınız.

KOSGEB Girişimcilik Kursuna Gitmek Zorunda mıyım?

Girişimcilik destek programı konusunda eğitimlerini tamamlayan adaylar başarılı bir şekilde sertifikalarını almaya hak kazanır. Kurulun onay vermesi durumunda 90 gün zaman zarfı içinde girişimciler işletmelerini açabilmektedir. Girişimcilik sertifikası kredi ve hibeler için ön koşullardan bir tanesidir. Vakıf ve üniversiteler de uygulamalı girişimcilik sertifikasını verme yetkisine sahiptirler. Geçmişte bu dersler 72 saat sürüyordu ancak yapılan son düzenlemeyle beraber derslerin süresi 32 saate düşürüldü. Kursun kendi içeriği 4 temel modülden oluşmaktadır.

Girişimcilik Kursuna Nasıl Başvururum?

Yukarıda da söz ettiğimiz üzere KOSGEB üzerinden destek alabilmek adına eğitim, geçmeniz gereken bir prosedür. KOSGEB bunu bir formalite ya da rutin bir prosedür olarak tanımlamıyor. Bu yüzden de bunu zorunlu ve önemli bir araç olarak görüyor. Eğer üniversite kapsamında girişimcilik eğitimi aldıysanız kurum bunu kabul edebiliyor; ancak daha önce yaşamınızda hiç bu tür bir eğitim almadıysanız, girişimcilik kursuna KOSGEB kapsamında gitmek zorundasınız. Girişimcilik kursunun her ilde ayrı tarihlerde yapıldığını belirtmiştik. Bu tarihleri kurum ana sayfası üzerinden takip edebilirsiniz. Eğitimlere talep çok olduğu için mülakatlar söz konusudur. Kurs toplamda 4 günde sürüyor ve devam zorunluluğu bulunuyor. Bir sonraki aşamaya geçebilmeniz için 4 gün boyunca derslere dahil olmanız çok önemli.

KOSGEB’e Nasıl Başvururum?

KOSGEB’E başvuru süreçleri biraz uzun ve karışık aşamalardan oluşabiliyor. Gerekli desteği almak adına bütün adımları başarıyla geçmek gerekiyor. İlk kez hayatınızda KOSGEB üzerinden destek alacaksanız yapmanız gereken ilk iş KOSGEB’in resmi sitesine girmek ve giriş sekmesine tıklamak. Zaten daha önceden bir kaydınız varsa kullanıcı adınızı ve şifrenizi bu alana girmeniz ve güncel durumunuzu kontrol etmeniz yeterli. Fakat ilk kez başvuruda bulunacaksanız yapmanız gereken şey, sol üst menüde yer alan İlk Başvuru sekmesine tıklamaktır. Burada yeni girişimci ve işletmeci girişi diye iki seçenek bulunuyor. Siz veri tabanına kendinizi ilk kez kayıt ettireceğiniz için Yeni Girişimci Girişi bölüme tıklamanız gerekiyor.

Burada karşınıza onlarca soru çıkacaktır. Bütün bilgilerinizi istisnasız şekilde sisteme girmeniz gerekiyor. Mail adresinize kullanıcı adınız ve şifreniz hemen ulaştırılacaktır. Kısa bir süre sonra KOSGEB yetkilileri ön başvurunuzu değerlendirecektir. KOSGEB uzmanı herhangi bir eksiklik yoksa başvurunuzu onaylıyor. Bu onaylama sürecine kadar KOSGEB binasına şahsen gitmenize hiç gerek yoktur. Onayla beraber başvuru formu ve gerekli belgeleri imzanızla beraber KOSGEB hizmet binasına götürüyorsunuz. Bu sayede işletmenizin resmi kaydını yapmaya hak kazanıyorsunuz.

KOSGEB Destekleri Nelerdir? Hangi Sektörler ve Kişiler Desteklenmektedir?

KOSGEB’in tek bir standart destek biçimi yok, toplamda 12 ayrı destek formuna sahip. Bunların her birinin koşulları da kapsamı da birbirinden farklı olabiliyor. Biz bu başlık altında söz konusu destekler arasında en popüler olanlarına değinelim. Herkesin bildiği ve rağbet gösterdiği desteklerin başında Yeni Girişimci Desteği geliyor.

Diğer destek türleri arasında Genel Destek Programı, İşbirliği Güç Birliği Destek Programı, Kobi Destek Programı, AR-GE İnovasyon Desteği sıralanabilir. Kendi işiniz için en uygun destek formatına ilgi göstermeli, koşullarını detaylı şekilde araştırmalısınız.

KOSGEB’in destek verdiği sektörler arasında Madencilik, İmalat, İnşaat, Elektrik Dağıtımı, Konaklama, Bilgi İletişim, Kültür ve Sanat İçerikleri, Spor, Perakende, Ulaştırma ve Depolama en başta sayılabilir.

En Güncel KOSGEB Desteklerini Nereden Takip Edebilirim?

KOSGEB’in resmi sayfası gün içinde on binlerce trafik alan, oldukça popüler bir site. Pek çok girişimci sene boyunca duyuruları takip etmek ya da başvurularını gerçekleştirmek adına siteyi ziyaret edebiliyor. Sizler de KOSGEB desteklerini güncel şekilde takip edebilmek adına KOSGEB’in resmi sitesini tercih edebilirsiniz. Bazı haber siteleri ve portallar da KOSGEB destek ilanlarını sitelerinde sıklıkla güncelliyor.

KOSGEB Girişimcilik Destekleri Nedir?

Orta ve küçük işletmelerin en büyük dostu olan KOSGEB her sene hibe ve kredi oranlarını kademe kademe arttırıyor. 2018 itibariyle başvuru rekorunun kırıldığı destek türlerinin başında Girişimcilik Destekleri geliyor. Bu destek türünden 50 bin Türk Lirası geri dönüşümsüz destek almak mümkündür. Gençlerin ve ev hanımlarının yoğun ilgi gösterdiği bu destek türünde oldukça yaratıcı ve öncü projeler oluşturulmaktadır. Ayrıca KOSGEB bu destek kapsamında hibe dışında 100 bin Türk Lirası kredi sunuyor. Son 1 senede şirket açılışı kapanışı yapmamış, 18 yaşını dolduran her TC vatandaşı bu desteğe başvurabilir. Daha doğru bir ifadeyle yaşamında ilk kez kendi işini kuracak olan kişilere olanak tanınıyor.
Ücretsiz girişimcilik temel kursundan sonra İŞKUR ile internet üzerinden bağlantıya geçmeniz ve gerekli başvuruları yapmanız gerekiyor. Başvurunuz başarılı olması durumunda bağlı olduğunuz KOSGEB idaresi tarafından kuruma çağrılırsınız. Bu noktada bazı küçük mülakat süreçleriyle de karşı karşıya kalabilirsiniz. Kendinize ait bir sermaye ile işinizi kurup, söz konusu süreçteki masrafları faturalandırmanız gerekiyor. KOSGEB, iş planınızı onaylarsa gerekli ödemeleri gerçekleştirecektir. Bu ödemeler onaydan çok kısa bir zaman sonra hemen hesabınıza yatmaktadır.

KOSGEB Girişimci Desteği İçin Hangi Alanda Şirket Kurmanız Gereklidir?

KOSGEB A’dan Z’ye akla gelebilecek her türlü sektöre destek sunmaktadır. Bugüne kadarki referansları bunun en açık göstergesidir. Fakat elbette bütün sektörlerin bu anlamda eşit şansı bulunmuyor. Bazı sektörler ve şirket tipleri biraz daha avantajlı, bu gerçeği göz ardı etmemek gerekiyor. Özellikle üretime doğrudan katkı sunan, yeni bir soluk katan, özgün ve orijinal fikirler daha şanslı görülüyor. İşin içeriği kadar birden fazla personeli çalışma hayatına katmayı da önemsemelisiniz.

KOSGEB’de Verilen Kredinin Geri Ödemesini Nasıl Yapacaksınız?

KOSGEB’i diğer destek fonlarından ayıran en önemli özelliği krediye dair geri ödeme kolaylıkları haricinde belli ölçüde karşılıksız destek sunabilmesidir. KOSGEB’in yayınladığı her destek türünün farklı bir mevzuatı vardır. Bu yüzden söz konusu desteğe dair imza atmadan önce burada yer alan maddeleri çok dikkatli okumanızda fayda vardır. KOSGEB sizi faiz yüküyle uğraştırmayan bir destek sunar. Bu kredileri anlaşmalı bankalar aracılığıyla hesaplarınıza ulaştırır. Dilediğiniz herhangi bir anlaşmalı bankaya giderek söz konusu krediyi tahsis edebilirsiniz. İlgili banka size ait bir muhasebe hesabı başlatır. Geri ödemeyi de yine aynı hesaba yapmanız istenir.

Sanıldığı gibi bu ödemeler KOSGEB il ya da ilçe binaları tarafından yapılmaz. Bankalar arasında bazı detay farkları olabilmektedir, kimi bankalarla çalışmak bu açıdan daha avantajlı olabilir. Kredi tahsisinin yapılacağı hesap numarasını kurumunuzdan öğrenmeniz mümkündür. Dilerseniz şahsen dilerseniz de mobil bankacılık üzerinden taksitli bir şekilde ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu ödemelerin toplam vadesi 36 aydır. İlk 12 ay sizden herhangi bir ödeme talebi söz konusu olmaz. Bu, kendinizi toparlamanız için size verilmiş oldukça rahatlatıcı bir süre diyebiliriz. Destek sonrası 13. ayla beraber ilk ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.