Kredi Kartı Aidatı Ücreti Almayan Bankalar Listesi

Bu yazımızda çok önemli bir husus olan kredi kartına aidat almayan bankalar konusunu anlattık. Kredi Kartlarının bir çoğu müşterilerinden kullanım bedeli karşılığında aidat almaktadır. Ancak doğru adımları atarak ve aşağıda sıraladığımız hususlara dikkat ederek sizlerde aidat ödemekten kurtulabilirsiniz. 

 

Kredi Kartı Aidatı Almayan Bankalar Hangileridir?

Kredi kartına aidat almayan bankalar listesi için hemen aşağıda size bir liste sunduk.  Bu liste bir tavsiye listesidir. Bu bankalardan bazıları ile işlem yaptığım için aidat ödenmediğini biliyorum. Ancak listemizi incelemeye geçmeden evvel bilmeniz gereken en önemli detay bütün bankalar mevzuat anlamında bütün müşterilerine aidatsız kredi kartı sunmak zorundadır. Ancak ücretsiz olan kartların avantajları aidat alınan kredi kartlarına göre düşük olabilir. 

  • 1- Enpara'nın kredi kartı bana göre ilk sırayı hak eden bir kart. Çünkü bir çok alışveriş mağazasında geçerli olduğu gibi taksit sayısı da çok iyidir.  Bir çok ek avantajı vardır. Online işlemlerde kullanabileceğiniz bir karttır. Hesabınızı da burada tutabilirsiniz. 
  • 2- Kuveyt Türk'ün kredi kartını kullanıyorum. Rutin harcamalarda kullandığım bir karttır. Taksit imkanı maalesef diğerlerine göre kısıtlı. Ancak kart aidatı almayacağını taahhüt etmesinden dolayı hesabımı aktif tutuyorum. 
  • 3- Türkiye İş Bankasının Maksimum aidatsız kartı. Bu kartta maksi puan biriktiremezsiniz. Ayrıca taksit imkanı normal karta göre daha azdır. 
  • 4- Akbank Free Kart
  • 5- Garanti Bankasının Bonus Flexi kartı
  • 6- Halk Bankın Halk Kartı : Taksit ve diğer bazı imkanları kısıtlıdır. Paraf kartı çok tercih edilebilir. Ancak paraf karttan şuan için aidat alınıyor. Özel anlaşma gereği bu ücretin alınmamasını sağlarsanız tavsiye ederim.
  • 7- QNB Finansbank: Cardfinans Fix : Aidat almamanın yanında taksit ertelemesi de çok iyi bir özelliğidir. 

Bir bankadan kredi kartı çıkarmadan önce muhakkak bankanız müşteri temsilcisi ile aidat konusunu konuşunuz. Ayrıca imzaladığınız evraklarda aidat maddesini muhakkak okumanız gereklidir. Hesap açtırırken bazı çalışanlar evrakları acil olarak size imza ettirebilir.  Lütfen imzaladığınız evraklarda ki maddeleri açık açık okuyunuz. 

Müşteri Temsilcisi İle Yapacağınız Görüşmelere Dikkat Ediniz!

Müşteri temsilcilerinin banka müşterileri ile yapmış oldukları hizmet sözleşmesinde müşterilerin fark edemeyeceği bir çok maddeler vardır. Ayrıca aceleye getirilen telefon konuşmalarında fark etmeden zararınıza olan bir metne onay vermiş olabilirsiniz. 

Müşteri temsilcisi ile telefonda konuşurken aidat konusunu ayrıca açık açık sorunuz. Ve müşteri temsilcisinden açık olarak aidat ücreti alınmayacaktır beyanını işitiniz. Son olarak yaptığınız görüşmenin tarih ve saatini kayıt ediniz. 

Hesap açtırırken imzaladığınız hizmet sözleşmesine aidat yoktur hükmünü muhakkak eklettiriniz. Yada imza ettiğiniz sözleşmede gizli olarak bu maddenin olup olmadığını okuyunuz. 

Kredi Kartı Çıkarmadan Önce Müşteri Temsilcisine Aidat Konusunu Muhakkak Sorunuz

  • Kredi kartı çıkarmadan önce müşteri temsilcisi ile aidat konusunu açık açık konuşunuz. 
  • Öncelikle mevcut kartınız için aidat alınmamasını teklif ediniz. 
  • Aksi bir durumda mevzuaten banka size aidatsız kart önermek zorundadır. Sizlerde aidatsız kart hakkında bilgi alınız. 

Bankalar Kredi Kartları İçin Yıllık Ücret Alabilir mi?

Bu konu yasal düzenlemede kesinliğe kavuşturulmuştur. Konu hakkında BDDK'nın resmi sitesinde yer alan yasal açıklama aşağıdaki gibidir: 

  • Konuya ilişkin mevzuat "Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"de bahsedilmiştir. Söz konusu düzenleme 3 Ekim 2014 yılından sonra yürürlüğe girmiş olup, bu tarihten sonra alacağınız kredi kartlarında müşterilerin bankalar ile yaptığı anlaşma metnine çok dikkat etmesi gerekir. 
  • Yukarıda ifade ettiğimiz yönetmeliğe göre bankalar, müşterileri ile yaptıkları sözleşmede kart ücreti alınması gerektiğine dair bir madde belirtilmesi halinde kart ücreti alabilir.

Bu durumda sizlerin herhangi bir bankadan kredi kartı çıkarırken, yada hesap açtırırken bankanın sizlere açık bir şekilde kart ücreti olup almayacağını duyurması ve alınacaksa eğer sözleşme metninde bunun açık bir şekilde yazması gerekir. 

Dolayısı ile sizlerin sözleşme metnini okurken acele etmeden yavaş yavaş bütün metni dikkatli bir şekilde okumanız gereklidir. Eğer bu sözleşme metninde kart aidatı ücretine dair bir hüküm yoksa bunu kesinlikle sözleşmeye ekletiniz. 

  • Yukarıda ifade ettiğimiz yönetmeliğe göre sözleşme metninde kart ücretinin belirtilmesi yeterli değildir. Bankanın kesilecek kart aidatını kartınıza yansıtmadan bir ay öncesinde hesap özetiniz ile size bildirmesi şarttır. 
  • Size bildirilen ücretin son ödeme tarihinden sonra kartınızı kullanmaya devam ederseniz bu kartın yıllık aidatını kabul etmiş sayılırsınız. 

Kredi Kartı Aidatı Ödememek İçin Ne Yapmanız Gereklidir?

Öncelikle mevzuat açısından bilmeniz gereken en önemli husus şudur: bütün bankalar size aidatsız kredi kartı seçeneğini sunmak zorundadır. Ancak size teklif edeceği bu kartın özellikleri ve sizlere sunduğu imkanlar kısıtlı olabilir. Ayrıca bir çok imkana sahip kredi kartlarını da aidatsız bir şekilde sizlere sunabilir. 

Kredi Kartını Alma Aşamasında Yapmanız Gerekenler

Açıkçası yapmanız gereken en önemli şey pazarlık yapmaktır. Bankanın müşteri temsilcisine aidat almaksızın kredi kartını kabul edeceğinizi net bir şekilde ifade ediniz. Çünkü koşulsuz bir şekilde aşağıda sıralayacağımız bir kaç banka hiçbir aidat almadan sizlere kredi kartı imkanı sunmaktadır. 

  • Bankaların hemen hemen hepsi yıllık az bir miktar alınan aidata sebep hiç bir müşterisini kaptırmak istemez. Çünkü bankaların en büyük gelir kapılarından biri kredi kartı müşterileridir. 
  • Hesap açtırırken imzalayacağınız sözleşme metnini tek tek okuyunuz. İmzalamak için asla acele etmeyiniz. Müşteri temsilcisinin siz imzalayınız biz eksik yerleri doldururuz sözüne asla kanmayınız. Ayrıca mevzuat anlamında artık bu şekilde imzalatılması da yasaktır zaten. 
  • Hizmet sözleşmesinde aidat konusuna özellikle dikkat ediniz. Hem diğer madde ve hükümlere de dikkat etmenizi öneririm. Buna dair bir hüküm yoksa eğer muhakkak eklettiriniz. 

Kredi Kartlarına Aidat Ödeyenlerin Yapması Gerekenler

Bir çok müşteri kredi kartı alırken farkında olmadan kart aidatı ödemeyi kabul etmiş olabilir. 2014 öncesi için güvendiğiniz bir avukat ile konuşabilirsiniz. Ancak 2014 yılı sonrası hizmet sözleşmenizde kabul etmiş iseniz hemen müşteri temsilcisini arayarak bu durumun düzeltilmesini talep ediniz. 

Burada çağrı merkezini ararken pazarlık gücünüzü kullanmanız gereklidir. Müşteri temsilcisine açıkça ifade ediniz: benden bu aidat kesilmeye devam ederse eğer, ben kredi kartımı kapatmak istiyorum diye.

NOT: Sizden aidat almaya devam eden bankalardaki kredi kartınızı kapatmayı sizlere önerebilirim. Ben şuan için 2 bankadaki kartlarımı kapattırdım. Çağrı merkezinde bir türlü ikna edemedim. Kredi kartlarına ihtiyacım devam ettiğim içinde Finans Bankasına ait olan enpara'nın kredi kartını ve Kuveyt Türk'ün kredi kartını aldım. Alt başlıkta bundan daha ayrıntılı bahsedeceğim. 

Kredi Kartları İçin Kesilen Aidatlardaki Anlaşmazlıklarda Nereye Başvurmanız Gereklidir?

  • Bu konu hakkında ilk başvuru yapmanız gereken yer Bankanızdır. Bankaların bir çoğu bu konuda telefonla müşteri temsilcisine bağlanılması gerektiğini ifade edecektir. Ancak sizler yine de hesabınızı açtığınız Şubeye gidiniz. Örneğin, X Bankasından hesabınız var ve bu hesabı Eskişehir'in Tepebaşı semtindeki şubesinden açtınız. Bu durumda ilk olarak buradaki şubeye giderek yazılı talepte bulununuz. Ve bu talebinizi kayıtlara aldırınız. Ancak muhtemelen ilgili bankalar sizleri telefonla aramaya yönlendirecektir. Çünkü bir çok işlemde bu durumla çok karşılaştım. 
  • Telefonla konuşurken söz konusu işlem için müşteri temsilcisi ile görüşmeniz gereklidir. Ancak herhangi bir bankanın çağrı merkezini aradığınızda müşteri temsilcisine bağlanmanız da çok zor olacaktır. Çünkü sistem müşteriyi bıktırıp lanet olsun vazgeçtim talebimden demeye yöneliktir. 
  • Ancak sizler yine de yılmayınız ve hangi bankanın çağrı merkezini aradıysanız direk müşteri temsilcisine bağlanmak için tıklamanız gereken tuşları araştırınız. Aşağıda bir kaç banka için bu konuda hazırladığımız yazılarımıza göz atabilirsiniz. 

"Müşteri temsilcisine bağlandığınızda sizi ikna edecek çok profesyonel bir dil kullanan çok değerli müşteri temsilcisinin ikna kabiliyetine hazırlıklı olunuz. Keşke bu ülkede herkes bu temsilci arkadaşlar gibi işini iyi yapsa. Sizlere ifade edilen her detayı iyice dinlemeniz gereklidir. Ayrıca karşı tarafa bildirmek suretiyle sizlerde gerekirse konuşmayı kayıt altına alabilirsiniz. Gerekirse yaptığınız konuşmayı sonradan sizlerde dinleyiniz."

  • Her şeye rağmen bankanız ile anlaşamamanız durumunda BDDK'nın resmi sitesinde Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği uhdesinde faaliyet gösteren Bireysel Müşteri Hakem Heyetine başvurmanız gereklidir. 

Kredi Kartı Aidat Ücretimi Nereden Öğrenebilirim?

  • Öncelikle banka ile aranızda imzalamış olduğunuz sözleşme metnine bakınız. 
  • İkinci planda kredi kartınızın ekstresini kontrol ediniz. Bunun için son bir yıla ait bütün ayları kontrol etmenizi öneririm. 
  • Müşteri temsilcisini arayarak direk müşteri temsilcisinden de öğrenebilirsiniz ki, bu bana göre en kolay ve kesin yöntemdir. 

Kredi Kartını Hiç Kullanmadım, Aidat Öder miyim?

Bu ücret kullanmanıza müteakip yıllık olarak sizlerden tahsil edilen bir ücrettir. Bu durumda kartınızı hiç kullanmadığınızda banka sizden bir ücret talep edemez. Tabi bu sadece o yıla özgü bir durum olacaktır. Örneğin 2022 yılı için ücret ödediniz. Ardından 2023 yılı geldi. Bu yıl içinde kartınızı hiç kullanmadıysanız bankanın sizden aidat almaması gerekir. Ancak ben olsam kullanmadığım hesaplarımı kapatırdım. 

Kredi Kartımı Kaybettim yada Çaldırdım, Bu Durumda Ücret Öder miyim?

Bir takvim yılı içinde 2 kez kartınızı yeniden çıkartmanız halinde sizden bir ücret alınmaz. Ancak 3. kez bu işlem olursa sizden yasal anlamda ücret talep edilebilir. 

Banka Kartlarından Aidat Ücreti Alınıyor mu?

Hayır banka hesaplarınız için bankalardan aldığınız normal hesap kartları için ücret ödenmez. 

Kredi Kartı Aidatını İade Alabilir misiniz?

İade konusunda dikkat etmeniz gereken husus yukarıda bahsettiğimiz yönetmeliğin çıktığı tarihin öncesi ve sonrasıdır. Yönetmelik çıktıktan sonra sizden alınan aidat ücretlerinde bankalar mevzuata uygun hareket etmiş iseler iade alamazsınız. Dolayısı ile sizlerin bu konudaki hakkınızı savunurken neye imza attığınızı ve hangi işlemlere onay verdiğinizi iyice bilmeniz gereklidir. 

Dolayısı ile sizlerden bir aidat ücreti alınıyorsa eğer, bundan sonraki işlemler için aidat ödememeyi aksi durumda hesabınızı kapatacağınızı teklif edebilirsiniz. 

Aidat Almayan Bankaların Kredi Kartları Taksit Gibi Avantajları Nelerdir?

Benim şuan için kullandığım Enpara açıkçası bir çok taksit imkanı sunuyor bana. Ayrıca hemen hemen bütün iş yerlerinde geçerli. Kuveyt Türk'ün kredi kartı taksit konusunda diğerleri kadar avantajlı olmasa da faizsiz bankacılıktan dolayı günlük alışverişlerimde tercih ediyorum. Örneğin benzin alırken, günlük ev alışverişinde vs. 

Taksitli alışverişlerde ise Enpara'nın kartı bana yetiyor açıkçası.  

Kredi Kartı Aidatı İade Başvuru Dilekçesi

Bulunduğunuz ilçenin Kaymakamlık makamında Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuru yapınız. Bu kurumda dilekçe örneği mevcut olacaktır. 

Kredi Kartı Aidatı Geri Alma e Devlet

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi aidatları iade almak için mahkemeye gitmenize gerek yoktur. Bunun için Kaymakamlık binasında Tüketici Hakem Heyetine başvurunuzu yapınız. Ardından başvuru sürecini e devlet şifreniz ile birlikte E Devlet sistemi üzerinden takip edebilirsiniz. 

Kredi Kartı Aidatı Ödemek Zorunda mıyım?

Hayır zorunda değilsiniz. Ancak bu durum banka ile aranızda anlaşmaya bağlıdır. Kredi kartını çıkartırken neye imza ettiyseniz ona uymak zorundasınız. Bu durumda dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  • 1- Daha önceden kredi kartı aldıysanız eğer ücret ödeyip ödemediğinizi kontrol ediniz. Ödeme konusunda bir anlaşmanız varsa eğer müşteri temsilcisi ile iletişime geçerek bu aidatın alınmaması konusunda anlaşmaya çalışınız. Kabul edilmemesi durumunda bence direk hesabınızı kapatıp aidat almayan bankalara geçiş yapınız. 
  • 2- İlk kez kredi kartı alacaksanız eğer, anlaşmanızı ona göre yapınız. Eğer sizden aidat alınmayacağına dair kesin taahhüt varsa kredi kartını çıkarınız. Aksi durumda bence tercihinizi aidat almayan kartlardan yana kullanınız.