Leblebide Kaç Kalori Var, Leblebinin Bilmediğiniz Faydalarına Çok Şaşıracaksınız?

Gelişen tıb biliminin kuruyemiş tüketimini beslenme alışkanlıklarımızın vazgeçilmezleri arasına soktuğunu artık herkes biliyor.  Bu sahanın bütün ihtisas sahipleri belirli bir tüketim oranında ve belirli bir disiplin içinde kuruyemiş tüketilmesini tavsiye ettiklerini artık herkes biliyor. 

Tabi tüketilecek her bir gıdanın tüketim oranı önemli olup, her besinin her insanda aynı etkilere sahip olmayacağını da baştan ifade edelim. Özellikle diyabet, kanser gibi bazı önemli sağlık problemleri olan insanların herhangi bir besini tüketmeden evvel takipte olduğu hekimine danışmasında yarar olduğunu düşünüyoruz. 

Bu makalemizde ise sizlere hem faydası çok büyük ve hemde fiyatı çok az olan leblebiyi tanıtmak istedik. 

Leblebi Nasıl ve Neyden Yapılır?

Çorum ilimizin en meşhur yemişi olan leblebi, adını buradan dünyaya duyurmuş milli bir kuruyemişimizdir. Özellikle kına gecelerin vazgeçilmezi ve uygun fiyatı ile tüm evlerde severek tüketilen kuruyemişler arasında da ilk sırada yer alır.

7 bin yıllık bir geçmişi olan bu kuruyemiş türünün  Ortadoğu ülkelerinden çıktığı bilinmekte ve daha çok Asya ülkelerinde tüketilmektedir. Severek yediğimiz bu atıştırmalığa diğer dünya ülkeleri ise ne yazık ki yabancıdır. Peki, leblebi nasıl yapılır? 

Leblebi, nohudun çeşitli işlemlerden geçirilmesi ile elde edilir. Bu işlemlerin belli bir sıra içinde yapılması bu besinin lezzetini de etkiler. Boylarına göre ayrılan nohutların özel fırınlarda kavrulması ve dinlendirilmesiyle elde edilen leblebiler son işlem olarak kabuklarından ayrılır. Kavurma işleminde ikiye ayrılan nohutlara, “kırık leblebi”, son bir kez daha kavrulan leblebilere ise “çifte kavrulmuş” leblebi denir. Daha sonra farklı tatlar elde etmek için çeşitli aromalar katılarak, tuzlu, çikolatalı, şekerli ve karanfilli olarak bize sunulur.

Leblebinin Faydaları Neler?

Nohut kökenli bir atıştırmalık olan leblebi sağlık açısından faydalı çeşitli vitamin ve minareler içermektedir. E, A,C vitaminleri açısından zengindir ayrıca demir, kalsiyum, bakır ve potasyum da içerir. Lifli bir yiyecek olan leblebi, sindirim sistemimiz için de çok faydalıdır. Leblebinin tek dezavantajı nohudun kavrulma aşamasında bazı özelliklerini kaybetmesidir. Lakin buna rağmen sağlık açısından faydaları hiçte azımsanacak kadar az değildir.

Leblebinin Sağlığa Faydaları

Leblebi, kalp ve böbrek sağlığımızdan saç ve cilt sağlığımıza kadar geniş bir alanda sağlığımıza katkı sunar. Bu faydalardan bahsedecek olursak leblebi;

  • İçeriğinde bulunan zengin minerallerin etkisi sinir sistemimiz üzerinde de etkilidir.
  • Uyku düzenini koruyarak, uyku problemlerini çözer.
  • Açlığı gidererek tokluk hissi verir.
  • Diyet yapanlar için en ideal gıda maddelerinden biri olarak kabul edilir.
  • Enerji verir.
  • Kadın hasatlıklarına iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini kontrol eder.
  • Kolesterole iyi gelir.
  • Yapılan bazı akademik araştırmalar, leblebinin sinir sistemi ve kardiyolojik rahatsızlıklara iyi geldiğini göstermektedir.
  • Leblebi bol miktarda folik asit içerdiği için anne sütüne arttırıcı etkisinin olduğu bazı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Leblebinin Saç ve Cilt Sağlığına Faydaları

Leblebi, kavrulma işleminden geçtiği için cilde direkt olarak uygulanmaz. Ancak hammaddesi olan nohut suyu ve lapa haline getirilen nohut cilde faydalıdır. Bu nedenle topikal uygulamalarda nohut kullanmanızı tavsiye ederiz.
Bunun yanı sıra leblebinin içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler hem cilt sağlığını hem de saç sağlığını desteklediği bilinmektedir. Cilt hücrelerinin yenilenmesi ve kırışıkların giderilmesi için yardımcı olur. Ayrıca saç köklerinin güçlenmesine yardımcı olarak saç dökülmelerini azaltır.

Leblebi Kaç Kalori?

Lifli bir yapıya sahip ve besin değeri yüksek olan leblebi, birçok diyet listesinin ara öğünlerinde yer alan ve diyetisyenler tarafından tavsiye edilen atıştırmalıkların başında gelir. Günlük ara öğünlerde ölçülü bir şekilde kullanıldığında tokluk hissi verdiği için zayıflamaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Burada hemen leblebi kaç kalori sorusu aklınıza gelebilir.

Hemen cevap verelim; 100 gram yani bir çay bardağı leblebi yaklaşık olarak 180 kaloridir.

Ancak bu kalori miktarı leblebinin çeşidine göre değişikli gösterir. Örneğin, tuzlu leblebiyle tuzsuz leblebinin kalorisi aynı değildir. Bunun yanında üstü şeker ve çikolata gibi tatlı maddelerle kaplanmış olan leblebilerinde kalorileri daha yüksektir. Bu nedenle diyet yapanların buna çok dikkat etmeleri gerekir.

Leblebi Çeşitlerine Göre Kalori Miktarları?

Leblebi, kavrulma aşamasında farklı lezzetlerde ve çeşitlerde hazırlanır. Şekerli, tuzlu, çikolatalı, baharatlı vb. Dolayısıyla her leblebi çeşidinin içerdiği kalori miktarı da farklıdır. Leblebi çeşitlerine göre kalori miktarları şöyledir:

Beyaz leblebi: Bir avucunda 71 kalori

Tuzsuz leblebi: Bir avuç tuzsuz olanında 54 kalori

Tuzlu leblebi: Bir avuç tuzlu olanında  80 kalori

Şekerli leblebi: 100 gram şekerli olanında  568 kalori

Çikolatalı leblebi: 100 gram kakaolusunda 511 kalori vardır.


Leblebi Nasıl Tüketilmeli?

Bir besin maddesi ne kadar faydalı olursa olsun, tüketim şekline ve miktarına dikkat etmek gerekir. Diyet programı uygulayan kişiler için günlük bir çay bardağı leblebi (100 gram) 180 kalori uygun görülmektedir. Bu miktardan daha fazla leblebi tüketmek zayıflamayı yavaşlatacağı için uzmanlar tarafından önerilmez.

Ayrıca leblebinin zayıflatıcı özelliğinden istifade edebilmek için leblebiyle birlikte mutlaka su veya bitki çayı içilmelidir. Böylece tokluk hissiniz daha uzun süre devam edecektir.

Diyet yapan kişilerin leblebi tüketirken dikkat edecekleri diğer bir husus ise, dışı şeker dolgulu, baharatlı ve tuzlu leblebilerin diyete uygun olmadığı için tüketmemeleridir. Bunların yerine tuzsuz veya beyaz kabuklu leblebiyi tercih edebilirler.

Leblebi Zayıflatır mı?

Hammaddesi bir bakliyat türü olan leblebi, yüksek oranda bitkisel protein içerdiği için tokluk hissi verir. Böylece açlık ve tatlı krizlerine girmezsiniz. Ayrıca kilo verirken sadece yağ yakımınız gerçekleşir ve kas kayıplarınızın da önüne geçmiş olursunuz. Leblebinin zayıflamaya etkisi şöyle gerçekleşir; diyet lifleri çok fazla kalori içermez ve midenin boşalmasını geciktirir. Bu sayede uzun süre tokluk hissi vererek acıkmadan ve vücut sağlığınızı bozmadan kilo vermiş olursunuz.

Leblebi İle Kilo Verilir mi?

Aşırı tüketmemek şartıyla açlık hissedildiğinde bir miktar leblebi yemek kilo vermenize yardımcı olabilir. Sert ve kuru bir yapıya sahip olan leblebi, midede sindirmek için daha fazla enerji harcanır. Bu harcanan enerji yağ yakımını hızlandırdığı için zayıflamanıza destek olur. Özellikle ara öğünlerde bir avuç leblebiyi yanında su veya bitki çaylarıyla tüketirseniz daha uzun süre tokluk hissedersiniz.

Diyette Hangi Leblebi Yenmeli?

Diyet yapan kişiler, sağlık açısından faydalı ve tokluk hissi verdiği için leblebiyi çok sık tüketmektedir. Ancak sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız uzman diyetisyenlerin önerilerini dikkate almalısınız. Ünlü diyetisyenler, leblebinin kavrulma aşamasında kabuklarında ayrılmadan önce elde edilen beyaz kabuklu leblebinin diyette tüketilmesinin daha iyi sonuç verdiğini söylemektedir. Bunun nedeni leblebinin kabuğu soyulduktan sonra bazı vitamin ve minarelerin azalmasıdır.

Leblebi Diyeti Nasıl Yapılır?

Leblebi diyeti olarak pek çok yerde karşımıza çıkan diyet programı aslında üç günlük bir detokstur. 3 gün boyunca sadece limonlu su ve leblebi yenilerek uygulanmaktadır. Ancak birçok beslenme uzmanı ve diyetisyen tarafından sağlıksız olduğu için önerilmediğinden nasıl yapıldığını yazımıza eklemeyi uygun bulmadık. Bizim önerimiz tokluk hissi veren bu atıştırmalığı ölçülü bir şekilde sadece ara öğünlerde tüketmeniz yönündedir.

Leblebi Kilo Aldırır mı?

Leblebi, diyet yapanlar için önerilen bir atıştırmalık olsa da üzeri şeker ve çikolata kaplı olan leblebi çeşitlerinden çok fazla tüketmek kilo almanızı kolaylaştırabilir. Bunun için tuzsuz ve beyaz leblebiyi tercih etmelisiniz. Ancak eğer kilo probleminiz yoksa veya kilo almak istiyorsanız tüm leblebi çeşitlerini güvenle tüketebilirsiniz.

Leblebinin Zararları

Genel anlamda leblebi, sağlıklı ve güvenle tüketebileceğimiz bir gıda ürünü olmakla birlikte aşırı tüketildiği takdirde çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Bu yan etkiler şunlardır:

  • Özellikle hassas bir bünyeye sahip kişilerde gaz ve kramplara neden olabilir.
  • Bol miktarda lif içeren leblebi aşırı tüketildiğinde bağırsaklarda gaz ve şişkinlik hissi yapabilir.

Önemli Bir Uyarı

Kıymetli okurlarımız yukarıda leblebinin bilinmeyen bir çok özelliğinden bahsetmeye çalıştık. Öncelikle söz konusu makalemizin yazarın şahsi kanaatini ifade ettiğini hatırlatmak isteriz. Bu kuruyemişi yada başka bir besini tüketirken herhangi bir sağlık problemi olanlar takipte olduğu hekime danışmak zorundadır. 

Çünkü her besin her hastaya iyi gelmez. Ayrıca bazı besinler bazı hastalıklarda yan etkilere sebep olabilir. Ayrıca zayıflamak yada kilo almak gibi özel durumu olan kişilerin yine bu besini tüketirken diyetisyenlerine danışmalarını tavsiye ediyoruz.