Limon Çekirdeği Filizlendirme Resimli Anlatım

Limon çekirdeği en kolay ve hızlı nasıl çimlendirilir? Çekirdekten filizlendirdiğimiz birf fide ne kadar sürede bir fidana dönüşür? Evimizde saksıda limon fidesi büyütebilir miyiz? Bu konuda resim ve video örnekleri ile birlikte çok güzel bir rehber yazı hazırladık. 

Yetiştirdiğimiz limon fidelerinin resimlerini aşama aşama sizlerle paylaşacağız. Hemen aşağıda hafta hafta gelişim aşamalarını bizimle takipte kalınız. Şuan ekimden sonraki 2. günündeyiz. Ayrıca çekirdekleri ekmeye geçmeden önce tohumları 8 gün peçete içinde beklettim.  

LİMON ÇEKİRDEĞİNİ FİLİZLENDİRME

Birinci aşama: İlk aşamada kesmiş olduğunuz limonun çekirdeklerini çekirdeklere zarar vermeden çıkarmamız gereklidir. Limonu keserken yaptığımız en büyük hata çekirdeklere zarar vermektir. Bunun için kesme işlemini hemen aşağıda resimde gösterdiğim gibi yanlamasına yapmanızı tavsiye ederim. 

LİMON ÇEKİRDEKLERİNİ KURUTMAMIZA GEREK VAR MI?

Bu konuyu anlatan bir çok kişi ayıklamış olduğunuz çekirdeklerin dış zarını ayıklamak için kurutma işleminin şart olduğunu belirtmiştir. Ancak bu işlem şart değildir. Dış zarına zarar vermeden çıkarabilirseniz eğer kurutmayı beklemeksizin dış zarını hemen çıkarabilirsiniz. 

"Ben biriktirdiğim çekirdekleri bir hafta boyunca biriktirdikten sonra ayıklama işlemine geçiyorum."

LİMON ÇEKİRDEKLERİNİ DIŞ ZARINDAN AYIRMANIZ GEREKLİDİR

Çekirdeklerin dışında sert bir dış zar vardır. Bu zarı kaldırarak filizlendirme yapmanız gereklidir. Aksi durumda hem çimlendirme süresi çok uzun olur, hemde ektiğiniz çekirdeklerden başarı elde şansınız çok daha düşük olur. 

"Dış zarını ayıklayarak filizlendirme yapmanız halinde 100 çekirdekten 90 - 95 tanesinden filiz alabilirsiniz. Dış zar tabakasını çıkarmadan yapmanız halinde 100 çekirdekten sadece 3 - 5 tanesini filizlendirebilirsiniz." 

  • Dış zarını ayıklamak için çekirdeğin sivri tarafından tırnağınız ile çentik açınız.
  • Bu işlemi yaparken asla içeride yer alan tohuma zarar vermeyiniz. 
  • Bu küçük tohumlara zarar vermeniz halinde başarı şansınız çok düşük olur.  

TOHUMLARI PEÇETE YADA PAMUK İÇİNDE 1 HAFTA BEKLETECEĞİZ

Dış zarından ayıkladığımız tohumları hızlı bir şekilde filizlendirmek istiyorsanız eğer yapay bir kuluçka iklimi var etmemiz gereklidir. 

  • Bu işlem için peçete yada pamuk kullanmamız gereklidir. 
  • Ben yaptığım işlemlerde her zaman peçete kullandım. 
  • Nemlendirdiğimiz peçetenin içine çekirdekleri birbirinden uzak olacak şekilde yerleştiriyoruz. 
  • Daha sonra tohumlar birbirine denk gelmeyecek şekilde peçeteyi katlamamız gereklidir.
  • Katladıktan sonra tekrar peçeteyi hafif nemlendirip hava almasını engelleyecek bir kap yada buzdolabı poşetine koyuyoruz.

"Ben sürekli olarak bu işlemi yaptığım için buzdolabı poşeti kullanıyorum. Yaptığım her filizleme işlemine tarih yazarak paketleme yapıyorum." 

Buzdolabı poşetine koyduğumuz tohumları 5 ile 7 gün arasında beklettikten sonra hazırlamış olduğumuz toprağa gömeceğiz. Tohumların ucu sivri tarafından aşağıdaki resimde gözüktüğü gibi dışarıya doğru filizler atacaktır. 

LİMON ÇEKİRDEKLERİNİ NASIL BİR ORTAMDA BEKLETECEĞİZ?

Bazı çekirdek türlerinin filizlenmesi için buzdolabına girmesi gereklidir. Limon için buzdolabına gerek yok kesinlikle.

Buzdolabı poşetine koyduğumuz tohumları karanlık ve oda sıcaklığı sunan bir ortamda en az 5 gün en çok 7 gün bekletmemiz yeterlidir. 

LİMON ÇEKİRDEKLERİNİ NASIL BİR TOPRAĞA VE NASIL BİR SAKSIYA EKECEĞİZ?

Filizlendirme aşaması için büyük bir saksı kullanmıyoruz. Bunun sebebi kökleme süresini kısaltmaktır. Büyük saksıda tohumlar toprağın altına doğru kök vereceği için bu süreç uzayabilir. 

Ben bu işlem için şeffaf plastik bardakları kullanıyorum. Toprak olarak ise marketten aldığım çiçek toprağını kullandım. Sizler toprak maliyetini kısmak için marketten aldığınız toprağı ormandan aldığınız bir toprak ile karıştırarak da yapabilirsiniz. 

ÇEKİRDEKLERİ TOPRAĞA NASIL EKECEĞİZ?

  • Şeffaf bardakta hazırlamış olduğumuz toprağa kalemimiz ile çok hafif bir delik açıyoruz. 
  • Limon çekirdeğinin filizlenen tarafını toprağın altına gelecek şekilde yerleştiriyoruz. 

Toprağa ekme işlemini yaparken çekirdeklerin sivri olan ve filizlenen tarafı toprağın altına doğru gelmelidir. 

  • Son olarak da ektiğimiz çekirdeklerin üstüne hafif toprak serpiştirip çok hafif can suyu veriyoruz. 

LİMON ÇEKİRDEKLERİNE NE KADAR SU VERECEĞİZ?

Ektiğiniz bu çekirdekler bir yada iki hafta içinde dal verecektir. Hemen aşağıda bir haftalık, 2 haftalık ve 3 haftalık örnekler resimlerde gösterilmiştir. 

BİR SAKSIYA KAÇ ÇEKİRDEK EKECEĞİZ?

  • Şeffaf plastik bardaklara ekme işlemini yaparken her bardağa en fazla iki yada üç çekirdek ekmenizi tavsiye ediyorum. Hatta tek çekirdek dahi ekebilirsiniz. 
  • İyice yeşillenen bir filizi büyük saksıya almak için 3 yada 4 hafta bekleyebilirsiniz. Bu duruma görsel olarak siz karar verebilirsiniz bence. Ancak iyice kök salmış olmalıdır. 

LİMON ÇEKİRDEKLERİNİ EKTİĞİMİZ SAKSI BÜYÜKLÜĞÜ NE KADAR OLMALIDIR?

Şeffaf plastik bardaktan daha büyük bir saksıya aldığımız her çekirdek daha iyi şekilde büyüyecektir. Ancak bu çekirdeklerin daha çok büyümesi saksınızın büyüklüğüne bağlı. Dolayısı ile saksının büyüklüğünü amacınıza göre seçmeniz gereklidir. 

İlk filizlenme aşamasında çok küçük saksılar kullanmanız gereklidir. Bu işlem için ben bütün işlemlerinde şeffaf plastik bardakları tercih ettim. Sebebi benim için daha düşük maliyetli olmasıdır. Filizlenme olup yeşil yapraklar yukarı doğru büyüdükten sonra büyük saksılara geçiyorum.  

LİMON ÇEKİRDEKLERİNİN 2. GÜNÜ

Toplam 6 bardağa ekmiştim. Her bardağa 4 yada 5 tohum attım. 3 tanesi 2. gününde birer tane fide verdi. 1 tanesini yeğenime hediye ettim şimdiden. 

Aşağıda 5 bardak var. Şimdilik sadece 2 tanesi fide vermiş durumda. Kırmızı ile renkli yerlerden. 

 

Daha yakım çekim ise aşağıdaki gibidir. 

9 AY SONRAKİ HALİ

Aşağıdaki resmi geçen sene yaptığım fideden çektim. Diğer tohumlardan elde ettiğim fideleri başkalarına dağıttım. Bahçede diğer ektiğim ürünlerin yanında da çok var açıkçası.  Ancak o çalışmamın aşamalarını resimlememiştim. Gelişim aşamalarını maalesef ekleyemiyorum.