Maaşa Göre Kredi Kartı Limiti Nasıl Hesaplanır?
Kredi Kartı limitlerinin nasıl belirlendiği, limitlerin teknik olarak nasıl hesaplandığını anlattığımız bu makalemizi 2020 mevzuatları kapsamında yeniden gözden geçirdik. Kredi Kartı müşterilerinin limitler Bankalar ile iletişime geçmeden evvel bilmeleri gereken temel hususları makalemizde tek tek anlatmaya çalıştık.
Kredi Kartı Limitlerinde Tek Kıstas Maaş Değil!
Halk arasında birçok kişi tarafından bilinenin aksine kredi kartlarının limitleri sadece maaşa bağlı olarak belirlenmiyor. Ülkemizde faaliyet gösteren tüm bankalar kişilerin ödeme geçmişlerini ortak olarak görüntülemekte ve kredi geçmişine bağlı olarak limitleri belirleyebilmektedir. Temel olarak açıklamak gerekirse kredi kartlarının limitleri belirlenirken;
- Kredi ödeme geçmişi
- Kredi kartı ödeme geçmişi
- Kişinin toplam borcu
- Kişinin aylık toplam geliri
Kredi Kartı Limiti Nasıl Bulunur
2020 yılı verileri dikkate alındığında ilk kez kredi kartı kullanacak olan kişilere maaş ve belgelendirdikleri diğer gelirlerinin toplamı üzerinden maksimum 2 katı kadar limit belirleniyor. Kişinin ilk yılı ödeme sorunu yaşamadan tamamlaması durumunda ise aylık gelirin 4 katına kadar limit artışı yapılabilir.
Bankalar kişilerin limitlerini artırarak borçlanma miktarının artmasını istemektedir. Gelirin çok üzerinde limitlerin belirlenmesi harcama tutarlarını artıracağından dolayı ilerleyen aylarda ödeme problemleri ortaya çıkabilmekte ve bu durum maddi sıkıntıları da beraberinde getirmektedir.
Maaşa Göre Örnek Kredi Kartı Limiti
Aylık toplam belgelenmiş gelirinizin 3.500 TL olduğunu varsayarsak;
- İlk defa kredi kartı kullanacak olan kişiler için ilk yıl 3.500 TL X 2= 7.000 TL.
- İlk yıldan sonra toplam kredi kartı limiti ise 3.500 TL X 4= 14.000 TL olabilir.
Öğrenci Kredi Kartlarında Limit Neye Göre Belirleniyor
Öğrenciler SGK’lı çalışmadıkları için ve gelir tespiti yapılamadığı için en fazla 1.000 TL. limitli kredi kartı alabilirler. Üniversite öğrencileri tarafından kullanılan kredi kartlarında da farklı limit uygulamaları yapılıyor. Bankaların büyük bir çoğunluğu öğrencilerin limitlerini belirlenirken genel olarak 500 lira ile 750 lira arasında ayarlamaktadır. Daha sonra ödeme düzenine göre limitlerde artışa giden bankalarda bulunmakta.
Asgari Ücretle Çalışanlar Ne Kadar Kredi Kartı Limiti Alabilir?
Asgari ücretle çalışan bir kişinin bankanın onaylaması halinde aldığı maaşın dört katı limitli kredi kartı alabilir. Ancak asgari ücretle çalışan kişi eğer ilk kez kredi kartı alacaksa o zaman maaşının iki katı kredi kartı limiti alabilir. Hem asgari ücretle çalışıp hem de ek geliri varsa ve bu geliri ispatladığı takdirde bu gelirde işlemlere dâhil edilir ve limit artışı ona göre yapılır.
Geliri Olmayan Kişilerin Kredi Kartı Limitleri
Kredi kartları kullanım sözleşmesi ve ilgili yönetmeliklerde, herhangi bir gelir durumunun tespit edilememesi halinde kredi kart limiti toplamda 1000 TL olması gerekmektedir. Buna göre ev hanımı onlalar veya SGK’sız olarak çalışan kişiler gelir durumlarını farklı bir şekilde ispatlayamadıkları için maalesef 1000 TL' nin üzerinde bir kart limitine sahip olamayabilirler. Ancak düzenli olarak elde ettikleri gelirleri belgelendirirlerse kart limiti artış talebinde bulunabilirler.
Kredi Kartı Limiti Nasıl Arttırılır?
Kredi kartı limitini arttırmak isteyen kart hamili kişiler, kendi çalıştıkları bankalara talepte bulunarak kredi kart limitini arttırabilir. Bunun için başvurulacak yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:
- Bankanın çağrı merkezlerinden,
- İnternet bankacılığından
- Çalışılan bankanın ATM’lerinden
- Banka şubesine gidilerek( bazı bankalar şubede kredi kartı limit artırma taleplerini kabul etmiyor.)
Bankanıza limit arttırma talebinde bulunduğunuzda, kredi notunuz değerlendirmeye alınır. Kredi otu incelemeniz, özellikle son dönemdeki kart borcu ödeme düzeniniz kontrol edilerek yapılır ve eğer düzensiz bir ödeme periyodu ile karşılaşılırsa gelir düzeyiniz yüksek olsa bile ilgili banka limit arttırma işlemini onaylamaz. Eğer kredi kartı notu ve gelir düzeyiniz yeterli olduğu halde yinede kart limitiniz yükseltilmiyorsa alternatif banka seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Çünkü her bankanın değerlendirme süreçleri farklılık gösterebilmektedir.
Kredi Kartı Limitimi Nasıl Düşürebilirim?
Kredi kartı borcu ödeme konusunda problemlerin yaşanması durumunda kişilerin mantıklı davranması ve kredi kartlarının limitlerini düşürmeleri gerekir. Aksi takdirde ödenemeyen borçlardan ve kredi kartı faizlerinden dolayı borç katlanarak artacaktır.
Kredi kartları ile ilgili mevzuat gereği, kredi kartı limit düşürme talebinde bulunan kişilerin bu taleplerine bankalar kayıtsı kalamazlar ve talebin bankaya ulaşmasının ardından en geç 7 gün içinde limit düşürme talebini yerine getirmekle yükümlüdürler. Limit düşürme talebinde bulunacak kişiler aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak bu işlemlerini kolayca halledebilirler.
- Bankaların çağrı merkezlerini arayarak. (En kolay ve en hızlı çözüm bu şekilde yapılacak başvurularda gerçekleşir.)
- İlgili bankanın internet bankacılığı aracılığıyla(Bazı bankalar bu yöntemi tercih etmiyor olabilir)
- Çalışılan bankanın şubesi üzerinden
Kredi Kartı Limiti Sorgulama Nasıl Yapılır?
Kredi kartı limiti öğrenme işlemleri şu şekilde yapılmaktadır:
- İlgili bankanın ATM’leri
- Telefon bankacılığı kullanarak
- İnternet bankacılığı ile
- Banka şubelerine gidilerek
- Bankaların belirledikleri numaralara SMS atarak
- Bankalar tarafından gönderilen hesap özeti ile kredi kartı limitinizi öğrenebilirsiniz.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Nasıl Bulunur?
Kredi kartı asgari ödemesi, kredi kartı limitine göre o dönem yapılan harcamalar üzerinden borçlanılan miktarın banka tarafından tahsil edilecek en alt miktardır. Dönem içinde asgari ödemenin yapılmaması halinde ilgili banka ödenmeyen borç için ” gecikme” notu düşer ve bu da kredi notunuzun düşmesi demektir. Ayrıca ödenmeyen kart borcuna ilişkin bilgiler KKB’ye (Kredi Kayıt Bürosu) de gönderilir.
Asgari ödeme kart limitine göre değişiklik gösterir ve dönemsel olarak yapılacak asgari ödeme tablosu şöyledir:
- Yeni alınan kredi kartı için ödenecek asgari ödeme oranı %40
- 0-15 bin liraya kadar olan harcamalarda %30
- 15 bin-20 bin liraya karda olan harcamalarda % 35
- 20 bin liranın üzerindeki harcamalarda ise bu oran %40’tır.