Memurlarda Süt İzni 2022 Güncel Mevzuatlara Göre

Memurlarda süt izni 2022 kaç saattir ve Devlet memuru süt iznini toplu kullanabilir mi? İnsan Kaynakları Uzmanımız Adem SUBAŞI hocamız merak ettiğiniz soruların cevabını Mevzuatlara uygun olarak bu yazımızda cevaplamıştır.  

Yazar: İK Uzmanı Uzm. Adem Subaşı 

Memurlarda Süt İzni 

Memurlarda süt izni 657 DMK'nın 104. maddesinin D fıkrasına düzenlenmiştir. Doğum yapan bir memurun analık izninin bitiminden itibaren ilk 6 aylık dönem için günde 3 saat, ikinci 6 ay için 1 buçuk saat süt izin hakkı vardır. 

Örneklerle alt başlıklarda saatleri anlatacağım. 

Memurlarda Süt İzni Kaç Saattir?

Analık izninin bitiminden sonra ilk 6 aylık dönem için 3 saat süt izin hakkınız vardır. İkinci 6 aylık dönem için 1,5 saat izin hakkınız vardır. 

Memurlarda Süt İzin Hakkı Ne Zaman Başlar?

Doğum yapan bir memurun 8 hafta doğum öncesi 8 hafta da doğum sonrası olmak üzere toplam 16 haftalık analık izin hakkı vardır. Süt izin hakkınızın başlayacağı tarih tam olarak bu tarihtir. 

Örneğin doğum yaptıktan sonra doğum sonrasına aktarılan izinleriniz 1 Mayıs tarihinde bitti. Bu tarihten itibaren işe başlamanız halinde ilk 6 ay için 3 saat süz izin hakkınız vardır. 

Süt İzin Hangi Saatlerde Kullanılır?

Süt izninin hangi saatlerde kullanılır konusunda dair net bir kısıtlama yok. 657 DMK'nın 104. maddesi  taktir yetkisini doğum yapan memurun inisiyatifine bırakmıştır. Ancak bizlerin tavsiyesi kurum amirinizin rızasını alacağınız saatler belirlemenizdir. 

Süt İzni Kaç Ay Sürer?

Analık izninin bitiminden itibaren başlamak üzere toplam 1 yıl sürer. 

  • Bu süre analık izninin bitiminden itibaren başlar. 
  • İlk 6 ay için 3 saat,
  • İkinci 6 aylık süre için ise 1,5 saattir. 

Süt İzni 1 Yaşına Kadar mı?

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bu süre analık izninin bitiminden itibaren 1 yıl süredir. Analık izninin bitiş süresi 8 hafta doğum öncesi ve  8 hafta doğum sonrası olmak üzere toplamda 16 haftadır. Doğum öncesi kullanmadığınız izin süresi doğum sonrasına sarkacaktır. Dolayısı ile süt izni süresi 1 yaşından bir kaç ay daha ileri tarihe kadardır. 

Ücretsiz İzin Kullanan Memurların Süt İzin Hakkı

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi süt izin hakkınız analık izin tarihinden başlar. Ücretsiz izin kullanmış olmanız halinde bu izin hakkınız devretmez. 

Örnek : 1 Mayıs tarihinde analık izin hakkı biten bir memur sadece 3 ay süre ile 1 Ağustos tarihine kadar ücretsiz izin kullanmış olsun. 1 Ağustos tarihinde işe başlayınca sadece ilk 3 ayı için günde 3 saat izin hakkı olacaktır. İkinci 6 ay 1 Kasım tarihinde başlayacaktır. 1 Kasımdan itibaren 6 ay boyunca da bir buçuk saat süt izin hakkı olacaktır.  

Süt İzni Haftalık İzin Olarak Kullanılır mı?

Hayır, süt izni haftalık izin şeklinde kullanılamaz. Günlük mesai içinde saatlik olarak verilmek zorundadır. 

SÜT İZNİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Soru 1 : Analık İznimden Sonra 6 Ay Ücretsiz İzin Kullandım, İşe Başladığımda Kaç Saat Süt İzni Kullanabilirim?

Cevap 1 : Analık izninin bittiği günden itibaren ilk 6 3 saat emzirme izin hakkınız olduğunu yukarıda açıkladık. İkinci aylık kısmında ise bir buçuk saat izin hakkınız vardır. Bu süreleri hesap ederken muhakkak kullandığınız senelik izin günlerini ve raporlu günleri de hesap etmeyi unutmayınız. 

Soru 2 : Analık İznimden Sonra 1 Sene Ücretsiz İzin Kullanarak İşe Başladım, Süt İzin Hakkım Olur mu?

Cevap 2 : Hayır olmaz. Hakkınız olan dönemleri senelik izinde geçirdiğiniz çünkü. 

Soru 3 : Süt İzin Hakkımı Kurum Amirin Kabul Etmezse Ne Olur?

Cevap 3 : Kurum amirinizin bu şekilde bir hakkı yok. Yasal mevzuatın (657 DMK'nın 104. maddesinin D fıkrası) size tanıdığı hakkı kurum amiriniz size vermek zorundadır. Bu durumda dilekçenizi doğum raporlarınızı da ekleyerek kurum evrak biriminden geçiriniz.