Polislik İçin Yaş Sınırı 2023
Polislik ve POMEM yaş sınırını anlattığımız bu yazımız 2023 yılı için İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün belirlediği şartlara göre kaleme alınmıştır. Polis olmak için gereken şartlar İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Emniyet Teşkilatı tarafından belirlenmektedir. Polis okullarından mezun olan ve ilk kez polislik mesleğini yapacak kişilerin belli başı polis olma şartlarını karşılıyor olmaları gerekir. Bu şartlar arasında eğitim, sağlık, adli sicil ve yaş gibi pek çok kısım vardır. Lise mezunları ile üniversite mezunları için yaş sınırları farklıdır.
Polislik Yaş Sınırı
Polislik yaş sınırı sınavın yapıldığı ekim ayı itibariyle;
- Askerliğini yapmamış erkek adayların 18 yaşını tamamlamış olması ve 24 yaşından gün almamış olması gereklidir.
- Askerliğini yapan polis adayları ise 26 yaşından gün almamış olması gereklidir. Alt yaş sınırını belirtmiyoruz. Çünkü askerlik yaşı 20 yaşında başlar.
Bayan polis adaylarında ise:
- Kızlarda polislik yaş sınırı 18 yaşını tamamlamış olmanız gereklidir. Ayrıca üst yaş sınırı olarak ise 24 yaşından gün almamış olmanız gereklidir.
En Son Kaç Yaşında Polis Olunur?
- Bayan polis adayları 24 yaşına kadar polis olabilir. (24 yaşından gün almamış olmaları gereklidir.)
- Erkek adaylar askerlik vazifesini yapmış iseler 26 yaşına kadar. (26 yaşından gün almamış olmaları gereklidir.)
- Erkek adaylarda askerliğini henüz yapmayanlar için ise: 24 yaşına kadar. (24 yaşından gün almamış olmaları gereklidir.)
24 Yaşında Polis Olunur mu?
Üst başlıklarda da ifade ettiğimiz gibi 26879 sayılı resmi Gazeteye göre 24 yaşında polis olmanız mümkün değildir. Sadece erkek adaylarda askerlik vazifelerini yapmış olanlar 26 yaşına kadar polis olabilir.
POMEM Yaş Sınırı
Üniversitelerin iki yıllık ya da dört yıllık fakültelerini bitirenler POMEM’e kayıt olabilirler. Polis Meslek Eğitim Merkezleri’ne (POMEM) başvuru yapacak olan kişiler için yaş sınırı 30 olarak belirlenmiştir. POMEM’e başvuru sırasında adayların 30 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir. Geçtiğimiz yıllarda bu yaş şartı askerliğini henüz yapmamış erkek adaylar için 28 idi. Ancak yapılan yeni düzenlemelerle birlikte yaş şartı sabitlendi ve 30 olarak belirlendi. Polis Meslek Eğitim Merkezleri’ne gidebilmek için askerliğini yapan ya da yapmayan tüm adayların 30 yaşından büyük olmaması gerekir.
POMEM Yaş Sınırı Değişecek Mi?
Sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi baz alınarak 30 yaşından gün almamış olanlar Polis Meslek Eğitim Merkezleri’ne kabul edilebilirler.
PAMEM Yaş Sınırı
Polis Amirleri Eğitim Merkezi’ne (PAEM) başvuru yapmak isteyen kadın ve erkek adayların sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibariyle otuz (30) yaşından gün almamış olmaları gerekir. Bu yaşı geçen kişilerin Polis Amirleri Eğitim Merkezi’ne kabul edilmeleri mümkün değildir.
PMYO Yaş Şartı
Lise mezunları ya da ön lisans mezunları Polis Meslek Yüksek Okulu’na kayıt olabilirler. Polis Meslek Yüksek Okulu’na gidebilmek için adayların 18 yaşını doldurmuş ve sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibariyle 26 yaşını tamamlamamış olmaları gerekir. 26 yaşını dolduran ve 27 yaşından gün alan adaylar Polis Meslek Yüksek Okulu’na başvuru yapamazlar. Yaş şartının temel sebebi, PMYO’da verilen eğitim süresinin 2 yıl olmasıdır. 26 yaşını bitiren bir aday Polis Meslek Yüksek Okulu’na kayıt yaptırdıktan sonra okuldan mezun olduğunda polislik için gereken yaş şartını karşılayamayacaktır. Bu nedenle bu okula gitmesinin bir anlamı da olmayacaktır.
Sonuç olarak polis olmak için gereken yaş sınırı 30 yaşından gün almamış olmaktır. Bu yüzden “polis olma yaşı 35 oldu mu?”, “POMEM yaş sınırı 32” ya da “POMEM yaş sınırı 35 oldu” gibi haberler asılsızdır. PMYO yaş şartı 26, PAEM yaş şartı 30 ve POMEM yaş şartı 30 olarak belirlenmiştir. 26 yaşını tamamlayanlar Polis Meslek Yüksek Okulları’na, 30 yaşını tamamlayan adaylar ise Polis Meslek Eğitim Merkezleri’ne ve Polis Amirleri Eğitim Merkezleri’ne alınmazlar.
Kadın Polis Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Kadın polis olmak için şu şartları yerine getirmeniz gerekir:
- Türk vatandaşı olmak
- Sağlık durumunun polis görevinde yerine getirilebilecek düzeyde olması
- En az lise mezunu olmak
- Boy-kilosu arasındaki orantıyı koruyan, görsel olarak düzgün bir görünüme sahip olmak
- Belirlenen sınavlarda başarılı olmak
- Askeri eğitim görmüş olmamak.
- Bu şartlar dışında, kadınlar için yapılan ek sınavlar da olabilir.