Su Arıtma Cihazları İncelemesi, Neden Su Arıtma Cihazı Almalıyım?

Merhabalar kıymetli okurlarımız.  Su arıtma cihazlarını ele aldığımız bu makalemizde 4 kişilik bir aile olarak bu cihazı almanın gerçekten faydalı olup olmadığını analiz etmek istedik. Konuya girişimizden de anlayacağınız üzere, makaleyi yazmakta ki amacımız kendi evimize arıtma cihazı alıp almama konusunda yaşadığımız tereddütler, bu amaçla yaptığımız araştırmalar ve yaptığımız bazı analiz sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedik. 

Makaleye başlamadan önce hiç bir cihazın yada markanın tanıtımını yapmadığımızı, zaten yazı içinde herhangi bir markadan da bahsetmediğimizi de özellikle vurgulamak isteriz. Ayrıca su piyasanının bir tarafı arıtma cihazıları olduğu gibi, bir diğer tarafından damacana ve diğer su satıcı şirketleridir. Söz konusu firmalar hakkında da kesinlikle herhangi bir karalama şeklinde bir yazı yer almamaktadır. 

Yazımız bu cihazın gerçekten faydalı olup olmadığını, 3, 4  yada 5 kişilik bir ailede bu cihazı kullanmanın ev ekonomisine faydasının olup olmadığını analiz edeceğiz. 

Neden Su Arıtma Cihazı Almalıyım?

Temiz suyun tüketilmesi sağlığımız açısından olmazsa olmazlardan. Bu hususta damacana ve marketlerde satılan diğer litrelik suların varlığı bizler için çok güzel bir nimet diyebiliriz. Özellikle büyükşehirlerde kaynak suyuna ulaşmak tamamen imkansız. 

Bizlerde 4 kişilik aile olarak haftada iki damacana su aldığımızı hesap ettik. Şuan itibariyle bir damaca suyun ücreti 13TL. Yani haftalık su maliyetimiz yaklaşık 26 TL. Ancak ben bu maliyeti daha sağlıklı yapmak için haftada 20 TL verdiğimizi hesap ederek aylık su maliyetimizin 80 TL olduğunu düşündüm. Senelik yaklalık 1 milyar temiz su giderimiz söz konusu. 

Hal böyle olunca su arıtma cihazı alarak bu gideri minumum seviyeye düşürebileceğim aklıma geldi. Ancak beni bu cihazları araştırmaya iten tek sebep bu değildi: 

  • Şebeke sularının tat ve kokuları
  • Damaca suları hakkında basında çıkan bazı haberler: Markası belli olmayan bir çok firma çok sağlıksız şekilde bu suları üretiyor haberi (aslında daha çok şey söylemek isterdim de, şimdi buradaki ifadelerimden mahkemelik olmak istemem.) 
  • Marketlerde satılan suların bekleme süresi vs. 

Tamam buraya kadar tamam. Peki bu cihazlar ne kadar faydalı. 

Su Arıtma Cihazı İle Arıtılan Su Gerçekten Sağlıklı Mıdır?

Yaptığım araştırmalarda su arıtma cihazlarının temizleme kabiliyeti tamamen filtresine ve filtre temizliğinin devamına bağlı. Yani bir cihazın filtresi ne kadar çok gelişmişse ve bu filtre temizliğine ne kadar çok dikkat ediyorsanız içeceğiniz suda bu kadar faydalı olacaktır. 

Bununla birlikte Sağlık Bakanlığımızın bu konudaki tutumu benim için en önemli referans. Açıkcası marketlerde ve diğer yerlerde satılan sular hakkında Bakanlığımızın müdahalede bulunduğu bir çok habere şahit oluyoruz. Şuana kadar bu cihazlar hakkında herhangi bir olumsuz haber işitmedim. Daha doğrusu Sağlık Bakanlığı tarafından bu cihazlar hakkında bir açıklama işitmedim. 

Cihazın teknik olarak temizliğini şöyle açıklayabiliriz: 

  • Arıtma sistemlerinin filtrelerinin düzenli olarak temizlenmesi, içilen suyun da temiz olmasını sağlar.
  • Bazı filtreler tuz ile yıkandıklarında su da tuzlanmaktadır. Bu ise yüksek tansiyon riskini artırmaktadır.
  • Yaşanılan bölgeye kimi filtrelerin 6 ayda bir temizlenmesi gerekirken bazı bölgelerde sular çok kirli olmadığı için bu süre 1 yıla kadar çıkabilmektedir.

Su arıtma cihazlarında sudaki zararlı maddelerin arındırılması sırasında vücut için gerekli olan mineraller de filtrelenir. Bu durum kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin su yoluyla vücuda alınamamasına yol açar. Minerallerin tekrar suya kazandırılması için filtrelerin arkasına kayaçlar konulabilir. Ancak bu durum suyun işlenmesine neden olacağından suyun kalitesini düşürebilir. Kimi markalar bu sorunu önlemek için filtrelemenin son aşamasına mineral koruyucu bir sistem koymaktadırlar. Bu sayede sudaki klor, bakteriler, çamur ve kum gibi zararlılar temizlenirken kaybolan mineral dengesi tekrar korunabilmekte, böylece suyun kalitesi artırılmaktadır.

Su Arıtma Cihazlarında Kimyasal Madde Kullanımı Doğru Mu?

Su arıtma cihazları Sağlık Bakanlığı’nın verdiği sertifikalar ile piyasaya sunulmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın onayı olmadan sertifika alamayan su arıtma cihazlarının satışı yasaklanmıştır. Filtreleme sistemlerinde kullanılan maddeler nedeniyle su arıtma cihazlarındaki tehlikeler dikkate alınmış ve sağlığa zararlı maddeler içeren cihazlar sıkı kontrol altına alınmıştır.

Önceleri su arıtma cihazları ile arıtılan suyun sağlıklı olup olmadığını kontrol etmek için suya pek çok kimyasal madde eklenirdi. Yapılan testlerle suda renk değişimi ya da çökelti oluşumu olup olmadığı kontrol edilirdi. Ortotolidin, benzidin ve tetrametil gibi kimyasal maddeler suya eklendiğinde suda belirgin bir renk değişimi gözlemlendiğinde suyun kirli olduğu anlaşılıyordu. Bu durum sudaki klor ile kimyasal maddelerin reaksiyona girmesi neticesinde oluşuyordu. Fakat şimdilerde suyu temizlemek için klorlama tekniği kullanılmaktadır. Klor sayesinde suda bulunan tüm zararlılar yok edilmektedir.

Musluk Suyu, Damacana Su, Marketlerde Satılan Sular, Arıtılan Su: Hangisi Daha Sağlıklı?

Damacana su mu, su arıtma cihazı mı? Son dönemlerde plastik damacana suların kansere neden olabilecek zararlı bileşikler içerdiği yönünde çok fazla haber çıkmaya başladı. Bu konu bizlerin uzmanlık alanının çok ötesinde bir mevzu. Ancak platik ürünlerin bekledikçe sağlığımız açısından ne kadar çok risk teşkil ettiği de ortada. 

Plastik kaplarda güneş ışığı gibi uygunsuz koşullar altında bekleyen sular son tüketiciye ulaştırılana dek saflığını yitirebilir ve sağlık için zararlı hale gelebilir. Bu konuda çok taktir ettiğim bazı markalar plastik damacanalar yerine cam damacanaların kullanılmasını tercih etmeye başladılar. Bu durum hem hijyen hem de su sterilizasyonu bakımından daha güvenli benim için (Bu benim şahsi kanaatim).

Şebeke sularındaki yoğun klor kokusu ve bulanık renk gibi özellikler, musluk suyunun içimini zorlaştırmaktadır. Su arıtma cihazları ile sterilize edilen su ise berrak ve kokusuz olduğu için içimi daha kolaydır. Tam da bu noktada tüketicilerin aklına şu soru gelmektedir: “Su arıtma cihazları mineralleri öldürür mü?” Yeni teknolojilerden biri olan ters ozmos yönteminde suyun kötü tadı ve kokusu tamamen yok edilmektedir. Suya acı bir tat ve ağır bir renk veren nitrat, kalsiyum ve manganez gibi inorganik maddeler ters ozmos yöntemiyle sudan atılır. Bu maddelerin atılması ile birlikte suda yalnızca potasyum ve sodyum elementleri kalır ve suyun tadı bu nedenle daha yumuşak olur. Suda artan sodyum, özellikle hipertansiyon hastaları için riskli olabilmektedir.

Su arıtma cihazları suyu tamamen saflaştırdığı için içinde sağlıklı mineraller kalmamaktadır. Bu nedenle hijyeni iyi sağlanmış damacanalar, arıtma cihazlarına oranla daha sağlıklıdır diyebiliriz. Damacana sularda arıtma sistemleri daha gelişmiştir ve suyu tamamen saflaştırmazlar. Sudaki mineral dengesini koruyarak, uygun hijyenik ortamlarda saklandıklarında sağlık için daha faydalıdırlar. Tek kullanımlık bidonlar ya da cam damacanalar tercih edilebilir. Damacana ya da cam şişe kullanmak istemeyen kişiler, su arıtma cihazlarında mineral koruyucu filtre olup olmadığına bakmalıdırlar.

Su Arıtma Cihazı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tüketicilerin kafalarını karıştıran sorulardan biri de “En sağlıklı su arıtma cihazı hangisi?” sorusudur. Bunu anlayabilmek için su arıtma cihazlarını incelerken şu özelliklere dikkat edilmelidir:

  • Satıcı firma güvenilir olmalıdır. Minimum her 6 ayda bir hem cihazı hem de ekipmanları kontrol etme garantisi vermelidir. Yedek parça ve teknik servis özelliklerine bakılmalı, karşılaşılabilecek herhangi bir sorunda destek alınabilmelidir.
  • Depolama kapasitesi günlük kullanıma göre tercih edilmelidir. Ev tipi su arıtma cihazları düşük kapasiteli ürünler tercih edilebilir ancak büyük firmalar gibi yerlerde 50 litre veya 80 litre depolama alanı olan cihazlar kullanılmalıdır.
  • WHO, SGS, FDA, NSF ya da WQA gibi akademik kurumlardan kalite belgesi alan cihazlar tercih edilmelidir. Cihazda kullanılan maddelerin kalitesi, garanti süresi ve montaj işçiliği gibi hususlara bakılmalıdır. Ucuz su arıtma cihazlarında maliyet düşük olsun diye kalitesiz malzemeler kullanılabilir, bu nedenle bu malzemeler suyun tadını bozabilir, bakteri oluşumuna neden olabilir ve kanserojen etkiler oluşturabilir.
  • Dünyadaki en güvenli arıtma teknolojisi Reverse Osmosis sistemidir. Bu sistemle sudaki tüm zararlı moleküller sudan arıtılır. Su arıtma cihazının bu teknolojiyi kullandığından emin olun. Reverse Osmosis teknolojisinde 3 barı geçmeyen basınçlarda atık su miktarı artar. Pompalı arıtma cihazlarında filtreye devamlı basınç uygulandığı için filtre daha hızlı yıpranır.

Su Arıtma Cihazı Kaç Aşamalı Olmalı?

Su arıtma cihazları minimum 5 aşamalı olmalıdır. Bu aşamaları şu şekilde sıralayabiliriz:

- Birinci aşama: 5 mikron ve üstü kir, pas ve kum moleküllerini arıtır.
- İkinci aşama: Granül aktif karbon filtresinde gelişmiş gözenek yapısı bulunur. Ayrıca yüksek emme gücü sayesinde sudaki kloru ve kimyasalları yüzde 99 oranında arıtır.
- Üçüncü aşama: Blok karbon filtresi ikinci aşamaya destek verir. Sudaki klorun temizlenmesine yardım ederken, suyun rengini, tadını ve kokusunu iyileştirir. Ayrıca dördüncü aşamadaki membran filtrenin kullanım süresini uzatır.
- Dördüncü aşama: Membran filtresindeki gözenekler, 1 milimetrenin milyonda birinden daha küçüktür. Bu sayede suda çözünebilen arsenik, bakır, krom, cıva, florür, nitrat, baryum ve kurşun gibi mikroorganizmaları ve zararlı maddeleri yüzde 90 oranında arıtabilir.
- Beşinci aşama: Karbon filtrede gelişmiş gözenek yapısı vardır, bu gözenekler Hindistan cevizi kabuğundan yapılmışlardır. Emme kapasitesi oldukça yüksektir ve suyun daha kolay içilebilmesini sağlar.
- Altıncı aşama: Mineral filtresi, arıtma sonucu kaybolan kalsiyum, magnezyum ve potasyum minerallerinin suya eklenmesini sağlar.
- Yedinci aşama: UV su sterilizatörü, suyu dezenfekte eder. Arıtılan suda zararlı organizmaların oluşmaması için 254 dalga boyunda UV ışınları uygulanır ve suda oluşabilecek tüm bakteri ve virüsler yüzde 99,88 oranında temizlenir.
- Yedinci aşama: Nano silver aktif karbon filtre kartuşu, suda bulunan Candida albinas, Staphylococcs ya da E. Coli gibi bakterileri yüzde 99,5 oranında yok eder. Nano silver aktif karbon filtrenin maliyeti UV sterilizatörüne daha düşük olduğu için pek çok arıtma cihazında bu filtre tercih edilir.

En Çok Tercih Edilen Su Arıtma Cihazları Hangileridir?

Su arıtma cihazı 2019 tavsiyeleri içinde ilk göze çarpan markalar Conax, Arçelik, LG Spring Water, Mitsubishi Cleansui, Aquamate su arıtma cihazıdır. Bazı markalar daha çok büyük firmaların su arıtma ihtiyaçlarına çözüm üretecek şekilde tasarlanırken bazı markalar daha çok ev tipi kullanımlar için uygundur. En iyi su arıtma cihazı hangi marka sorusuna kullanıcı yorumlarını baz alarak cevap verecek olursak, Mitsubishi Cleansui modelini tavsiye edebiliriz. Ayrıca Conax Elite modeli de en iyi su arıtma cihazı 2019 tercihleri arasında yerini almış durumda.

  • İhlas marka ürünler
  • Aqualine marka üürnler
  • Cleanwater 
  • Milsuart Su Arıtma Cihazları
  • Moleküler Marka Ürünler
  • Conax marka ürünler
  • Lifetech marka ürünler
  • Berraksu marka ürünler
  • Watergold
  • Molekuler
  • Conax
  • Arçelik
  • LG Spring Water,
  • Mitsubishi Cleansui,
  • Aquamate
  • Eversky Woongjin

Su Arıtma Cihazı Su Faturasını Nasıl Etkiler?

Su arıtma cihazlarının çoğu suyun yarısını, 3’te 1’ini ya da 4’te birini atık su olarak harcar. Marka ve model seçeneklerinde bu oranlar değişiklik gösterebilir. Her bölgedeki suyun basıncı ve değeri farklı olduğu için filtrelerde süzülen su miktarı da farklı çıkmaktadır. Suyun değeri ne kadar iyi ise arıtma cihazının atık olarak çıkardığı su miktarı da o kadar az olur. Harcanan suya kıyasla gelecek su faturası da o kadar düşük olacaktır.
Atık su miktarını etkileyen bir başka faktör de cihazın pompalı olup olmamasıdır. Pompalı cihazlarda filtreye daha çok basınç uygulanır, bu da atık su miktarını azaltır. Ayrıca düzenli olarak filtre değişimi süzülen su miktarını artıracağı için atık su miktarının da azalmasını sağlar. Bu da su faturasının yüksek gelmesini engeller.

Alman Marka, Çin Marka ya da Yerli Üretim Su Arıtma Cihazları: Hangi Markalar Daha İyidir?

Ülkemizde en çok tercih edilen su arıtma cihazları Alman marka ya da yerli marka ürünlerdir. Çin malı su arıtma cihazlarının fiyatı daha ekonomik olsa da konu sağlık olduğunda tüketiciler bütçelerini kaliteli olan ürünlerden yana kullanıyor.
Alman malı su arıtma cihazları içinde en çok ön plana çıkan marka Brita Marella’dır. Sürahi tipi modelleri olan markanın yedek filtre seçenekleri ve alkalin filtreleri markanın tercih edilmesini sağlayan en önemli özellikleridir.

Yerli üretim su arıtma cihazları içinde Conax, Arçelik ve Aqua Tekno gibi markalar daha çok satılıyor. Bu markaların yüksek kapasiteli depolama alanları, ters ozmos teknolojisi ile suyu daha lezzetli ve berrak yapmaları gibi özellikleri ön plana çıkıyor.

En İyi Su Arıtma Cihaz Markaları Tavsiyesi ve Karşılaştırması

LG Spring Water: Piyasada en çok satılan su arıtma cihazlarından biri Spring Water markalı ürünlerdir. Amerikan malı su arıtma cihazlarından biri olan Spring Water ürünlerinde, diğer markaların aksine pazarlama elemanı ya da satış temsilcisi yoktur. Ürünlerin tamamı internet üzerinden satılmaktadır. 5 mikronluk tüm kaba malzemeyi sudan arındıran Sediment Filtre, granül aktif karbon filtre, blok karbon filtre, membran filtre, Hindistan cevizi tatlandırıcılı filtre ve alkali Amerikan filtre olmak üzere 6 aşamalı filtre sistemine sahiptir.

Mitsubishi Cleansui: Ülkemizde en çok kullanılan su arıtma cihazları arasında Mitsubishi Cleansui gelmektedir. 900 litre suyu arıtabilen filtreler, filtre değişim garantisi, cihazdaki parçaların çevre dostu malzemelerden oluşması, suyu arıtırken mineral kaybının minimuma indirgenmesi ve her mutfağa uygun ayarlanabilen bağlantı adaptörleri gibi seçenekleri, Mitsubishi Cleansui su arıtma cihazının tercih edilmesini sağlayan en önemli özellikleridir.

Conax: 9 aşamalı pompalı filtre sistemi olan Conax su arıtma cihazlarında 9 litre tank kapasitesi bulunur. Membran filtre sistemi, karbon filtre, tortu filtre, infared filtre, mineral filtre ve tatlandırıcı filtre gibi suyu farklı aşamalarda süzen ve tüm zararlılardan arındırırken tadının ve renginin bozulmamasını sağlayan cihazlar, kapalı kasa olmaları ve ekonomik olmaları nedeniyle piyasada çok satılan su arıtma cihazları içinde yer almaktadır.

Aquamate: 6 aşamalı Reverse Osmosis filtre sistemi ile çalışan Aquamate su arıtma cihazları, portatif özellikleri sayesinde tezgah altında çok fazla yer kaplamadan çalışırlar. Olası su kaçaklarında kendini otomatik kapatır, suyun PPM değerini anlık olarak gösterir. Ters yıkama yaparak filtreleri temizleyebilir, evlerde ve işyerlerinde güvenle kullanılabilir.
Saydığımız markalar içinde filtrasyon sistemleri, tezgah üstü ve tezgah altı kullanılabilirlik, filtre değişim garantileri ve malzeme kalitesi gibi özelliklere bakılarak tercih yapılabilir.

Su Arıtma Cihazı Nasıl Çalışır?

Su arıtma cihazları, farklı görevleri olan filtreleri sayesinde suyu arıtarak suyu içilebilecek duruma getirirler. Bilindiği gibi şebeke sularında çeşitli tortular ve kirler bulunmaktadır. Bu zararlı maddelerin içilmesi halinde vücutta çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Su arıtma cihazlarındaki sedement filtreler 5 mikron çapında olup, suda bulunan kum ve çamur gibi maddeleri ayıklar, suyu granül aktif karbon filtreye aktarırlar.

Granül aktif karbon filtrede aktif karbon parçacıkları bulunur. Bu parçacıklar sudaki kloru temizleyip suyun kötü kokmasına neden olan eriyik gazları ve organik maddeleri filtre ederler. Temizlenen su üçüncü filtre olan aktif karbon filtreye gönderilir. Bu filtrede de karbon parçacıkları bulunur, ancak karbon tanecikler halinde değil, blok şeklindedir. Aktif karbon filtrede su; tat, renk ve koku olarak yumuşatılır ve cihazın en önemli filtresi olan membran filtreye aktarılır.

Membran filtrede su; ters ozmoza uğrar. Bir milimetrenin 10 milyonda biri kadar büyüklükteki gözeneklerde su, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak temizlenir. Bu filtrede suda bulunan tüm bakteriler, mikroplar ve zararlı kimyasallar yok edilir. Membran filtrede temizlenen su depolama tankına aktarılır. Depolama tankı antibakteriyeldir ve hava ile hiçbir şekilde temas etmez. Bu nedenle kirlenmesi mümkün değildir. depolama tankında su, basınç ile ileriye itilir ve musluk açıldığında suyun akması sağlanır. Muslukta mineralize karbon filtresi adında son bir filtre daha vardır. Bu filtre Hindistan cevizi kabuğundan üretilmiş olup filtreleme sırasında sudan arındırılan minerallerin suya tekrar kazandırılmasını sağlar.