Yaş Hesaplama | Kaç Yaşındayım?
Aşağıda yer alan yaş hesaplama aracına tam olarak hangi tarihte doğduğunuzu (gün - ay - yıl) yazarak kaç yaşında olduğunuzu ve hangi yaştan gün aldığınızı hesaplayabilirsiniz. Böylece kaç yaşındayım sorusunun cevabını hızlıca bulabilirsiniz!
Yaş Hesaplama
Bu araç vasıtasıyla;
- Gün/Ay/Yıl olarak yaşınızı,
- doğum tarihinize göre yaşanan toplam ömrü gün sayısı olarak, ay olarak, hafta olarak, saat olarak, dakika olarak ve saniye olarak hesaplayabilirsiniz.
- Hangi gün doğduğunuzu,
- doğum gününüzün hangi gün olduğunu,
- kaç yaşından gün aldığınızı,
- bir sonraki doğum gününüze de kaç gün kaldığını hesaplayabilirsiniz.
Bürokratik işlemlerde yaşın doğru bir şekilde hesaplanması gereklidir. Okul kaydı ve askerlik sürecinde hatta evlilik sürecinde yaşınızı doğru bilmeniz büyük önem arz eder.
Yaş Nasıl Bulunur?
Bürokratik işlemler başta olmak üzere yaşınızı yukarıda yer alan forumdan rahatlıkla ölçebilirsiniz. Ancak bu başlıkta biz yaş hesaplaması amacıyla kullanılan mantığı açıklamak istiyoruz. Örnek vererek yaşın nasıl bulunduğunu tek tek açıklayacağız.
01 Ocak 2017 Tarihinde Doğan Bir Kişi
- 01 Ocak 2017 tarihinde doğan bir kişi 31 Aralık 2017 tarihine kadar SIFIR yaşındadır.
- Bu kişi 01 Ocak 2018 tarihinde BİR yaşına basmış demektir.
- 2 Ocak 2018 tarihinde ise bir yaşındadır ve 2 yaşından 1 gün almış demektir. Ancak bu kişiye sorulduğunda bir yaşındayım demek zorundadır.
Soru : 1 Şubat 1990 tarihinde doğan bir kişi hangi yılda 20 yaşında hangi yılda 21 yaşında olur.
- Bu kişi 1 Şubat 2010 yılında 20 yaşına basmıştır. 21 yaşından gün almış demektir. Ancak 21 yaşında değildir.
- 1 Şubat 2011 tarihinde ise 21 yaşına basmıştır. 22 yaşından gün almış demektir. Ancak bu kişi 22 yaşında değildir.
Yaşından Gün Almak Ne Demektir?
Kamu kurumlarına memur alımlarında en çok dikkat edilmesi gereken kriterlerin başında yaş konusu gelmektedir. Özellikle yaş sınırında son yaşına gelen adayların muhakkak doğru bir şekilde yaşlarını hesaplaması gereklidir. Aksi taktirde yanlış tercih yapabilirler.
KPSS nitelik kodlarında yaş şartları açısından “yaşından gün almış olmak” şartı şeklinde yaş şartı belirtilir. Örneğin 30 yaşından gün almış olmak. Personel alımlarında yaş şartı kolay bir şekilde belirtilmiş olsa da bir çok kişi için bu ifade anlam kargaşasına yol açmaktadır.
30 Yaşından Gün Almak Ne Demektir?
30 yaşından gün alan bir kişi 29 yaşındadır. Yani bu kişi henüz 30 yaşına basmamıştır. 30 yaşından 3 ay gün alan bir kişi 29 yaşında olup 30 yaşından 3 ay gün almıştır.
30 Yaşından Gün Almamış Olmak Ne Demektir?
Örneğin bir hafta önce 29 yaşına basmış bir kişi 30 yaşından 7 gün almış demektir. Bu durumda eleman alımında 30 yaşından gün almamış olma şartını ne yazık ki kaybetmiş olur.
30 Yaşını Tamamlamamış Olmak Ne Demektir?
31 yaşından gün almamış olmak ifadesi 30 yaşını tamamlamamış olma ifadesiyle aynı anlama da gelmektedir. Bu tarz bir ilanda ifade edilen net durum daha anlaşılır haliyle 29 yaşında bir kişiyi tanımlamaktadır.
Yaşını Doldurmamış/Tamamlamamış Ne Demektir?
Kavram kargaşası yaşanan diğer konulardan biri de “yaşını doldurmamış, yaşını tamamlamış” ifadesidir. Örneğin bir ilanda 35 yaşını doldurmamış veya 35 yaşını tamamlamış ifadesi kullanılmışsa yaşı en fazla 34 olan bir kişi ifade edilmektedir. Aynı zamanda üst kısımda anlattığımız gibi 35 yaşından gün almış olan kişi de 35 yaşını doldurmamış demektir.
Biyolojik Yaş ve Kronojik Yaş Kavramları Neyi İfade Eder?
Kronojik yaş için insanların doğdukları gün doğum günü olarak ele alınır ve aradan geçen zaman bugünün tarihinden çıkarılarak bulunur. Klasik yaşımız aslında kronojik yaşımızdır.
Biyolojik yaş ise kişinin yaşam kalitesinden tutun, psikolojik durumuna genetik hazır bulunuşluklarına, yaşadığı çevrenin insanı yıpratma payını, kişinin spor yapmasına, mesleğine, ailevi durumuna, maddi imkanlarına, yaşam kalitesine, sigara ve alkol kullanmasına bağlı olarak değişen bir kavramı temsil eder. Aslında gerek ruhsal gerek bedensel sağlığının yaş olarak ifadesidir. Bir kişinin kronojik yaşı oldukça genç olmasına rağmen biyolojik yaşı oldukça yüksek olabilir. Aynı şekilde Kronojik yaşı yaşlı olarak ifade edilebilen bir kişinin biyolojik yaşı daha genç olabilir.
Kanunlarda 18 Yaşın Hükmü Nedir?
Bu yaştan daha küçük yaşta yapılan fiil ve eylemlerin değerlendirilmesi 18 yaşından itibaren yapılanlarla kesinlikle bir tutulmamaktadır. Her ne kadar islam dininde kişinin akli ehliyeti buluğ çağıyla başlasa da hukuk kurallarıyla yönetilen tüm medeni toplumlarda 18 yaşa bakılır. Hukuksal açıdan yapılan değerlendirmelerde "erginlik" için yaşa bakıldığında tam olarak yaşını doldurmuş olmasına bakılır. Yaşından gün almış olanlar ergin sayılmazlar. Bu nedenle hukukta kesinlik söz konusu olacağı için kişinin tam olarak 18 yaşından gün almış olmak değil 18 yaşını doldurmuş olup olmadığına bakılır. Yine aynı şekilde evlilik ve diğer resmi işlemlerde de aynı unsur göz önünde bulundurulur.
Askerlik İçin Yaş Örneği
Soru : 01 Ocak 1998 tarihinde doğan bir kişi ne zaman askere gidebilir?
Her erkeğin 20 yaşına bastığı yılın Ocak ayından başlamak üzere askere alınma yaşı baslar (1111 sayılı askerlik kanununun 2. maddesi). Bu tarihte doğan bir kişi 1 Ocak 2018 tarihinde 20 yaşına basacaktır. Dolayısı ile bu kişinin başka özel şartları yok ise eğer 1 Ocak 1998 tarihinden başlamak üzere askere alınabilir.
Soru : 01 Ocak 2017 tarihinde doğan bir kişi kaç yaşında askere gider?
Askerlik çağı 20 yaşında başlar. Bu durumda 1 Ocak 2017 tarihinde doğan bir kişi 1 Ocak 2037 tarihinde 20 yaşında olur. Bu tarihten başlamak üzere askere alınabilir.