Yeni Kimlikte Din Hanesi Neden Yok?
Bu yazımızda Yeni kimliklerde din hanesi neden yok yada yeni kimliklerde din hanesi var mı sorularının cevabını Nüfus Müdürlüğünün resmi açıklamaları aşağıdaki gibidir:
Yeni Kimlik Kartlarında Din Hanesi Neden Yok?
Yeni kimlik kartlarınızda kesinlikle din hanesi yazmamaktadır. Herhangi bir Vatandaşın dininin İslam yada Hristiyanlık olması bir şeyi değiştirmemektedir. T.C. Vatandaşı olan herhangi bir vatandaşın kimliğinde hiçbir surette din hanesi yazmayacaktır.
Şüphesiz bu durumun sebebi eşitlik olabilir. Herhangi bir Vatandaşın dini inancından dolayı ayrımcılığa tabi tutulmasının önüne geçilmek istenmektedir.
Kimliklerde Din Hanesi Olmayacak mı?
Nüfus verilerinde bir kişinin din bilgisi yer almaya devam edecektir. Ancak kimlik kartlarınızın görünen yüzünde değil, çipler içinde gizli olarak bu bilgiler yer alacaktır. Herhangi bir Vatandaş dilerse internetten yada Nüfus Müdürlüğünden din bilgisini değiştirme hakkına sahip olacaktır.
Yeni Kimlik Din Değiştirme İşlemi
Bu işlem için Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapmanıza gerek yok. E Devlet üzerinden bu işlemi çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Bu işlem için Mobil imza sahipleri yada e-imza sahipleri e Devlet üzerinden bu işlemi rahatlıkla yapabilir.
https://www.turkiye.gov.tr/nvi-nufus-kaydindaki-din-bilgisi-degisikligi-basvurusu
Not: E Devletten sadece MOBİL imza yada e İmzaya sahip olanlar din değişikliği işlemini yapabilir. Olmayan kişilerin bizzat Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapması zorunludur.
Kimlik Kartlarımızda İslam Yazıyor mu?
Hayır. İslam yada başka bir din kesinlikle kimliklerimizde yazmamaktadır. Bu bilgiler gizli şahsa özgü bilgiler olup çipler içinde gizli tutulmaktadır.
Kimliğimizde Din Bilgisini Gizli Tutabilir miyiz?
Evet gizli tutma hakkınız vardır. Gizlilikten ziyade kimliklerde din hanesi bölümünü boş bırakmanız gereklidir. Bu işlem için Nüfus Müdürlüğüne başvurmanız gereklidir. Yukarıda ifade ettiğim gibi MOBİL imzaya sahip olanlar e Devletten de bu işlemi yapabilir.
Kimliklerde Din Hanesi Ne Zaman Kaldırıldı?
- Nüfus Cüzdanlarının yerine Yeni Kimlik Kartlarının kullanılması ile birlikte din hanesi bilgisi uygulamasına son verilmiştir.
- Bu tarih tam olarak 2 Ocak 2017 tarihidir.
- Nüfus Cüzdanını kullanmaya devam edenlerde hala din hanesi yazılıdır.
- Ancak Nüfus Cüzdanlarını değiştirerek yeni kimlik alanların yeni kartlarında katiyetle din ibaresi yoktur.
Azınlık Kavramı Yok Artık
Normal şartlar içine T.C. Vatandaşı olan herkes, bu Ülkenin eşit birer Vatandaşıdır. Ancak tarihsel süreçlere bakıldığında gerek Avrupa’da ve gerekse doğu ülkelerinde kendi egemen dinleri dışında olan diğer din mensuplarını hep öteki olarak görmekte, azınlık olarak ifade edilmektedir.
Çağdaş hukuk sistemlerinde geçildiği bu son yüzyılımızda bir ülkenin vatandaşı olan bir kişi hangi dine mensup olursa olsun artık azınlık olarak ifade edilememektedir.
E Devlet'den Din Hanesi Nasıl Değiştirilir?
Herhangi bir Vatandaşın dinini nüfus kayıtlarında değiştirme hakkı bulunmaktadır. Bu işlem için e Devlet sistemini kullanabilirsiniz. e Devlet üzerinden dininizi değiştirmek için hemen aşağıda yer alan sayfayı ziyaret ediniz:
https://www.turkiye.gov.tr/nvi-nufus-kaydindaki-din-bilgisi-degisikligi-basvurusu
Ancak bu sayfadan işlem yapabilmek için Mobil İmza yada Elektronik İmzanızın olması gereklidir.
E İmzası Yada Mobil İmzası Olmayanlar Dinini Nasıl Değiştirir?
Bu durumda en yakın Nüfus Müdürlüklerinden bir tanesine doğrudan başvurarak yazılı beyanda bulunmanız gereklidir. Bu beyan dilekçe şeklindedir.
Kimlik Bilgilerinde Din Hanesini Nasıl Gizlerim?
- Yeni yasa ile bir Vatandaş dilemesi halinde hangi dine sahip olduğunu gizli tutabilir.
- Bu işlemi e Devlet üzerinden yapabileceğiniz gibi Nüfus Müdürlüklerinde dilekçe ile başvurarak da yapabilirsiniz.
- e Devlet üzerinden işlem yapmak için yukarıda yer alan linki ziyaret ediniz. Ayrıca buradan bu işlemi yapmak için Mobil imzanız yada Elektronik İmzanızın olması gereklidir.
Sonuç olarak : Yeni kimliklerde din hanesi gizlidir ve çipler içinde saklı tutulmaktadır. Bir Vatandaş isterse çip içinde yer alan din bilgisini de gizli tutma hakkına sahiptir. Din değişikliği işlemi e Devletten yapılıyor olmakla birlikte bu işlem için e imza yada mobil imza gereklidir. Diğer durumda Nüfus Müdürlüklerine başvurulması gereklidir.