Amerika’da Doğum Yapmak - Ayrıntılı Amerikada Doğum Rehberi

Amerika'da doğum yapmak isteyen anne ve babalar için 2022 yılının en kapsamlı rehberini hazırladık.  Amerika'da doğum ücretlerinden de bahsettiğimiz bu makalemizde ihtiyacınız olan bir çok sorunun yanıtını anlattık. Yazının hazırlanmasında bize destek veren Dr. Sinan Beye teşekkürlerimizi sunarız. 

ABD Anayasası’nın 14. maddesine göre Amerika Birleşik Devletleri topraklarında doğan herkes Amerikan vatandaşıdır. Bu amaçla doğacak çocuklarının ABD vatandaşı olmasını arzu eden anne ve baba adayları için bir çok detayından bahseden ayrıntılı rehber hazırladık.  

Söz konusu yazımızda bir çok ayrıntıdan bahsetmeye çalıştık. Yine de atlamış olduğumuz bir çok husus yine de olabilir. Bu durumda sitemizin iletişim kısmından sorularınızı sorabileceğiniz gibi, tecrübelerinizi de bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Amerika’da Doğum Yapmanın Avantajları Nelerdir?

ABD sınırları içinde doğum yapmak için takip etmeniz gereken adımları birazdan sizlerle paylaşacağım. Yazımızın bu konudaki detaylarına geçmeden evvel, öncelikle ABD de çocuk doğurmanın hem anne ve babaya hem de çocuğunuza faydalarından bahsetmek istedik. 

Bu başlıkta sıraladığımız hususlar ABD Anayasası temel alınarak hazırlanmıştır. 

ABD'de Doğum Yapana Vatandaşlık hakkı veriliyor mu?

Amerika’da doğum yapanların bunu tercih etmelerinin en büyük nedeni çocuklarının Amerikan vatandaşı olmasını sağlamaktır. Ebeveynler Amerika topraklarında doğum yaparak Amerika vatandaşlarının yararlandığı her imkandan çocuklarını yararlandırabilirler.

ABD'de doğan çocuk 18 yaşına geldiğinde Amerikan vatandaşlığından çıkmayı istemediği sürece Amerika’da ikamet etmese bile Amerikan vatandaşlığı sayesinde kazandığı tüm imkanlardan faydalanmaya devam edebilir. Bu imkanlar; oy vermek, mülk satın almak, orada yaşamak ve çalışmak gibi haklardır.

ABD'de Doğum Çocukların eğitim hakları nelerdir?

  • Amerika’daki tüm devlet okullarına  ve üniversiteye kadar hiçbir para ödemeden girebilir. Özel okullara gitmek isterse yüzde 80’e varan indirimlerle okuma imkanına sahip olur.
  • Okullara kayıt olurken herhangi bir Amerikan vatandaşı gibi muamele görür, ekstra bir evrak ya da prosedür uygulanmaz.
  • Türkiye’deki Amerikan okullarında indirimli eğitim imkanı kazanır.
  • Üniversiteye giderken üniversite içinde ya da başka bir yerde çalışabilir.
  • Burs başvurusu yapabilir.
  • Stajını Amerika’da yapabilir.

Ülkemizdeki üniversitelerde yabancı öğrenci kontenjanından faydalanabilir.

ABD'de doğum yapanın iş hakları nelerdir?

Çalışma vizesi ya da Green Card gibi prosedürlere gerek kalmadan çocuğunuz istediği bir kurumda çalışabilir. Çalıştığı yerde kendisinden yabancı uyruklu kimselerde aranan şartlar ya da izinler istenmez. Anne ve babanın iş haklarını alt başlıkta anlattık. 

Seyahat hakları

Amerika vatandaşları dünyadaki 172’e yakın ülkeye vizesiz olarak seyahat edebilir. Sizin çocuğunuz ABD vatandaşı olacağı için bu haktan yararlanmış olacak. 

ABD'de Doğum Yapmanın Anne ve Babaya Faydaları

Amerika’da doğum yapmak sadece çocuğa değil anne ve babaya da birçok avantaj sağlamaktadır.

Amerika’da doğum yapanların çocukları 21 yaşına geldiğinde anne, baba ve çocuğun kendinden küçük kardeşleri için oturma izni alınabilir.

Amerika’da Doğum Yapmak İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Amerika’da doğum yapmaya karar verdiyseniz ilk olarak pasaport işlemlerini yapmanız gerekir.

  • Pasaport aldıktan sonra usembassy.gov.tr adresine girmeli ve DS-160 formunu doldurmalısınız.
  • Ardından 160 dolar değerindeki vize harcını yatırmalı ve aynı site üzerinden ABD Konsolosluğu’ndan randevu almalısınız.
  • Bulunduğunuz şehre göre size hangisi yakınsa İstanbul ya da Ankara Konsoloslukları’ndan randevu alabilirsiniz.
  • Randevu aldıktan sonra randevu gününde banka hesap cüzdanı ve işyeri ile ilgili belgeler gibi gerekli evraklarla konsolosluğa gitmelisiniz.
  • Konsolosluktaki mülakat eğer olumlu sonuçlanırsa vizenizi alırsınız.

Amerika’da Nasıl Doğum Yapılır?

Amerika’da doğum yapmak isteyenler alt başlıkta anlatacaklarımızı adım adım planlamalıdır.

Nereye başvurulması gerektiği, hangi belgelerin gerektiği, nerede doğum yapılacağı, nerede kalınacağı, danışman tutulup tutulmayacağı, Amerika’ya kaç kişi ile gidileceği, araç kiralama, bebeğin dönüş uçak bileti ya da buna benzer birçok konunun netleştirilmesi gerekiyor. Bir danışmanla anlaşmak, havaalanı işlemleri, hastane prosedürleri ve konaklama gibi pek çok işinizi kolaylaştıracaktır.

Amerika’da doğum sürecini doğum öncesi ve doğum sonrası olarak iki kısımda inceleyebiliriz.

Amerika’da Doğum Öncesi Yapılması Gerekenler

Doktor ve hastane seçimi: İlk olarak doğumu hangi hastanede ve hangi doktora yaptırmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Bu konuda danışmanlık firmalarından yardım alabileceğiniz gibi kendi çapınızda bir araştırma da yapabilirsiniz. Doktor ve hastane seçiminizi yaptıktan sonra telefonla iletişim kurun ve randevu alın. Yetkili kurum size doğum paketleri hakkında gereken bilgiyi verecektir.

Amerika’da doğum yapmayı düşünenlerin en çok seçtiği yerler:

San Diego, New York, Miami, Boston, Michigan ve Florida’dır. Bu bölgelerde kadın doğum konusunda uzmanlaşmış hastaneler; Mayo Clinic (New York), Memorial Sloan (New York), University of Michigan Hospitals (Michigan), Brigham and Women’s Hospital (Boston), Cleveland Clinic (Cleveland) ve Florida Hospital (Florida) olarak bilinmektedir.

ABD'de doğum yapmak için vize işlemleri nasıl yapılır?

İkinci aşamada vize işlemlerini halletmeniz gerekir.

  • Yasalara göre hamileliğiniz 36. haftasına ulaştığınızda uçmanıza izin verilmez.
  • Bu nedenle en geç 28. haftada Amerikan konsolosluğuna gidip vize almalı ve rahat bir uçuş için 32. ya da 34. haftalarda biletinizi almanız gerekir.
  • Eğer uçuşu son haftalara bıraktıysanız doktorunuzdan mutlaka “gebeliği açısından uçakla seyahat etmesinde hiçbir sakınca yoktur” yazılı bir belge almalısınız.

Nerede Kalacaksınız?

Vize işlemlerinden sonra kalacak yer sorununu halletmeniz gerekir. Bunun için doğumdan önceki süreçte 6 ya da 8 hafta, doğumdan sonraki süreçte ise yaklaşık 20 gün kalacağınızı hesaplayarak bir yer kiralamanız gerekir. Kalacağınız yeri önceden belirlemek, Amerika’ya gittiğinizde fazladan yorulmamanızı sağlayacaktır.

Belirlediğiniz hastaneye yakın bir yerde konaklamaya dikkat edin. Bu hem doğum zamanında trafikle uğraşmanızı engeller hem de kısa sürede hastaneye varmanızı sağlar.

Amerikada Doğum Yapmak İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

Amerika’da doğum için istenen belgeler çok fazla değildir. Gebeliğin son aylarında Amerika’ya gidecekseniz, ilk 3 aylık dönemde hastanede yaptırdığınız ultrason dökümlerini, ikili ve üçlü tarama testlerini, kan ve idrar tahlillerinin sonuçlarını yanınızda götürmeniz gerekir.

Amerika’ya geldikten sonra normal doğum ya da sezaryen doğum seçeneklerinden birine karar verilmelidir. Normal doğum için hastanede 1 gün kalınması yeterli olurken, sezaryen doğum için hastanede 2 gece kalınması gerekecektir. Ayrıca bebeğinizi sünnet ettirmek istiyorsanız Amerika’da bunun için hiçbir engel bulunmamaktadır. Seçtiğiniz yönteme göre ödemeniz gereken toplam tutar da değişecektir.

Amerika’da Doğum Sonrası Yapılması Gerekenler

Doğum gerçekleştikten sonra yapılacak ilk iş vatandaşlık işlemlerine başlamaktır.

  • Vatandaşlık işlemlerini başlatabilmek için hastane personelinden doğum belgesi almanız gerekir.
  • Ardından pasaport ve doğum belgenizi alarak doğum sertifikası (Birth Certificate) ve SSN (Social Security Numbers) almanız gerekir.  SSN bizdeki kimlik numarası gibi bir numaradır.
  • Tüm bilgiler bizdeki Nüfus Müdürlüğü’nün bir benzeri olan Vital Records isimli birime gönderilir.
  • Şu anki fiyatı 28 dolar olan doğum sertifikasının ücretini yatırdıktan sonra belgenizi alabilirsiniz. Doğum sertifikasını aldığınızda çocuğunuz resmi olarak Amerika vatandaşı olmuş sayılır. Doğum sertifikası bir tür kimlik görevi görür. Bu belgeyle pasaport ve SSN işlemlerini de kolayca halledebilirsiniz.

Pasaport işlemleri için doğum sertifikası, 2 fotoğraf, hem sizin hem de eşinizin pasaportu ve pasaport ücretini yatırdığınıza dair dekontu alarak ilgili birime başvuru yapabilirsiniz. Başvuruyu yaptıktan sonraki 2 ya da 3 gün içinde çocuğunuzun pasaportunu alabilirsiniz.

SSN işlemleri için kaldığınız bölgedeki Social Security ofislerine gitmelisiniz. SSN için doğum sertifikası ve pasaportlar yeterlidir. Başvuru yaptıktan sonra talep ettiğiniz SSN, bir kart ile birlikte ikamet ettiğiniz yere 2 ya da 3 gün içinde posta ile gönderilir. SSN ile gönderilen kart için hiçbir ücret istenmez.

Türkiye’ye dönünce doğum sertifikasını yeminli bir tercüman yardımıyla Türkçe’ye çevirtin ve noterden tasdikletin. Böylece Nüfus Müdürlüğü’ne giderek çocuğunuzun kimliğini çıkartabilirsiniz.

Türkiye'de yeni doğan bebeğinizin kimlik işlemlerini nasıl yapacağınızı muhakkak bu yazımızdan inceleyiniz. 

https://yeni-kimlik.com/yeni-dogan-ve-cocuklar-icin-yeni-kimlik-islemleri.html 

Kimliği çıkarttıktan sonra bir Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip bebeğinizin SSK kaydını yaptırabilirsiniz. Kimliği aldığınızda çocuğunuz hem Türk vatandaşı hem de Amerika vatandaşı olmuş olur. Bu sayede hem Amerika’daki hem de ülkemizdeki sağlık sistemine kayıt olur ve her iki ülkenin haklarından yararlanabilir.

Amerika’da Doğum Ücretleri 2022

Amerika’da doğum ücretleri 2022 yılında aşağıdaki gibidir: Maliyeti kaldığınız süreye, aldığınız danışmanlık hizmetine, doğumu ne şekilde yaptığınıza ve nerede doğum yaptığınıza bağlı olarak değişmektedir.

Boston ve New York gibi yerlerde ortalama doğum ücretleri 15 bin dolar ile 35 bin dolar arasında değişirken, daha küçük bölgelerde 10 bin dolar ile 15 bin dolar arasındadır.

Danışmanlık hizmeti alıyorsanız size ekonomik, standart ve Premium şeklinde paketler sunulur. Bu paketlerde normal doğum ile sezaryen doğum ücretleri farklıdır.

  • Normal doğum ücreti ekonomik paketlerde ortalama 10 bin dolarken,
  • Premium paketlerde yaklaşık 15 bin dolar kadardır.
  • Sezaryen doğum ise ekonomik paketlerde ortalama 15 bin dolar, Premium paketlerde ise 20 bin dolar kadardır.

Paketler arasında doktor kontrol randevularının ayarlanması, pediatrist randevusunun alınması, resmi evrakların hazırlanması, ev kiralama, mutfak alışverişi, telefon hattı, pasaport işlemleri ve araç kiralama gibi hizmetlerde farklılıklar bulunmaktadır. Premium paketlerde saydığımız hizmetlerin çoğu ve daha fazlası mevcutken ekonomik paketlerde bu hizmetlerin birkaçı yoktur ya da sınırlandırılmış olarak sunulmaktadır.

Eğer bir danışman hizmeti almayacaksanız ve tüm işlemleri kendi kendinize yapabileceğinize güveniyorsanız ajans ücreti ödemeyeceğiniz için Amerika’da doğum fiyatları daha az olmaktadır. Doktor ve hastane seçimi konusunda aynı tecrübeleri yaşayanlardan fikir alabilirsiniz.

Nerede Konaklayacaksınız?

Konaklama için rentalhomes.com, corporatehousing.com ve homeaway.com gibi sitelere bakabilir, ihtiyacınıza uygun daireleri kiralamak için bilgi alabilirsiniz. Fazladan masraf çıkmaması için konaklayacağınız yeri hastaneye yakın bir yerde seçmeniz önemlidir. Konaklama masrafı bulunulan bölgeye göre farklılık gösterir. Kimi yerlerde aylık kiralar 2500 dolar iken kimi yerlerde bu ücret 4000 dolara kadar çıkabilmektedir.

Amerikan pasaport ücreti 250 – 300 dolar arasında değişmektedir. Bu ücrete doktor vizite bedelleri de dahil edildiğinde Amerika’da doğum yapmanın maliyeti 10 bin dolar ile 40 bin dolar arasında bir rakamdır.