Bebeğin Burcunu Hesaplama, Bebeğin Burcu Ne Olsun İsterdiniz?

Planlı bir gebelik süreci ile ne zaman doğum yapacağınızı planlamanız mümkün olabilir. Bu şekilde hangi tarihte yada tarihler arasında doğum yapacağınızı, bebeğinizin burcunu ve diğer özel durumları ayarlayabilirsiniz. Makalemizin detaylarına geçmeden evvel hangi tarihte ilişki yaşarsam bebeğim ne zaman doğar ve burcu ne olur hesaplama yapabilirsiniz.

Ancak yapacağınız planlı gebelik sürecinin kesin bir sonuç vermeyeceğini de baştan ifade etmek isteriz. Konu hakkında araştırma sonuçlarımız hemen aşağıda sunulmuştur.

Gebelik Hangi Tarihte Başlar

Bizlere yöneltilen soruların başında gebelik tarihinin ne zaman başladığı sorusu gelmektedir. Bir çok evli çift gebeliğin başlangıç tarihi olarak ilişkinin yaşandığı zamanı sanmaktadır. Yani 9 ay 10 günlük sürenin başlangıcı olarak gebe kalmayı sağlayan ilişkinin yaşandığı o tarihi baz almaktadır.

Gebelik ilişkinin yaşandığı tarihten itibaren değil, son adet tarihinizin ilk gününden itibaren başlar. Gebeliği sağlayan ilişkide spermin yumurtayı döllemesidir. Ancak bebeğin oluşum süreci adet tarihinin başlangıcından itibarendir.

“BÜTÜN KADINLARDA, GEBELİK BAŞLANGIÇ TARİHİ SON ADET TARİHİNDEN İTİBAREN BAŞLAR. GEBE KALMA SÜRECİ İSE YUMURTLAMA GÜNÜNE DENK GELİR.”

Gebelik Süresi Ne Kadardır?

  • Gebelik süresi gün olarak 280 gündür Hafta olarak ise 40 hafta iken ay hesabında 9 ay 10 gün sürer.
  • Ancak bütün kadınlarda gebelik süresi yukarıda belirttiğimiz 40 hafta kadar sürmeyebilir. Normal süreçte 38. Haftaya gelindiğinde anne sürekli takibe alınarak NST cihazına bağlanır ve her an doğum hadisesi yaşanabilir.
  • Bununla birlikte erken doğumlarında yaşanabildiğini unutmamanız gereklidir.

Ne zaman doğum yaparım diye bize başvuran bir çok aileye Türkiye Ortalaması olan 39 haftayı önermekteyiz. Yada 39. hafta ile 40 hafta olan 2 haftalık süreyi. 

Gebelik Planlaması İçin İlk Yapmanız Gereken Adet Tarihini Hesaplamaktır

  • Gebe kalmayı planlamadan önce adet tarihlerinizi en az 6 ay öncesinden takip etmeye başlamalısınız. Her adet döngüsünün ardından yumurtlama gününüzü takip ederek ilişkinizi planlayınız. 
  • Adet tarihinin sizin için önemi, gebelik haftanızın ne zaman başladığını bilmektir. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “Adet Tarihi Hesaplama” konulu makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Adet döngüsü ve adeet tarihinizi hesaplamak çok önemlidir anne adayı için. Bunun için gebelik planlamanızın ilk aşamasında bu tarihi hesap ediniz. 

“GEBE MUAYENELERİNDE HEKİMLER ANNE ADAYINA EN SON ADET TARİHİNİN BAŞLANGIÇ TARİHİNİ SORARAK BEBEĞİN HAFTASINI TAKİP EDER.”

Gebelik Planlaması İçin İkinci Yapmanız Gereken Yumurtlama Tarihini Hesaplamaktır

  • Bebeğinizin doğacağı tarihi yada doğmasını istediğiniz tarihi hesaplarken adet döngünüzü takip etmelisiniz. Bunun sebebini yukarıda açıkladık. Fakat yumurtlama tarihini takip etmek benzer şekilde çok önemlidir.
  • Gebe kalmak için yumurtlama tarihini çok iyi takip etmeniz gerekir. Bunun sebebi sadece yumurtlama günlerinizde gebe kalabilirsiniz. Eşinizle yaşayacağınız ilişkilerinizi yumurtlama tarihine göre ayarlamanız gereklidir.
  • Yumurtlama tarihleri dışında kalan günlerde hamile kalma olasılığınız çok düşüktür. 

UNUTMAYINIZ! YUMURTLAMA DÖNEMİNİZİ KAÇIRIRSANIZ HAMİLE KALMAK İÇİN BİR AY SONRASINI BEKLEMEK ZORUNDASINIZ. BUNUNLA BİRLİKTE DOĞUM TARİHİ SİZLER İÇİN ÖNEMLİYSE EĞER BİR SONRA Kİ YILI BEKLEMENİZ GEREKEBİLİR. 

Yumurtlama Dönemi Ne Zaman

  • Yumurtlama döneminizi bulmanız için ilk yapmanız gereken adet tarihinizi hesaplamaktır. Adet hesaplaması yaparken adet döngünüzün kaç gün olduğunu muhakkak tespit etmeniz gereklidir.
  • Adet döngüsü kaç günde bir adet olduğunuzdur yani. Yani bir adetten sonra bir sonraki adet kanaması kaç gün sonra olur. Ayrıca adet döngünüzün düzenli olup olmadığını da tespit etmeniz gereklidir.
  • Adet döngüsü düzenli olmayan bir kişide yumurtlama dönemini sadece laboratuar teknikleri ile ölçebilirsiniz. Bunun için evde kullanılan testleri kullanmanızı tavsiye edebiliriz.
  • Yumurtlama tarihi bir sonra ki adetten tam olarak 14 gün öncedir. Örneğin adet döngüsü 30 gün lan bir kadın düşünelim.

ÖRNEK 1 : Bu kadının birinci adet tarihi 1 Ocak olsun. Normal şartlarda bu kişinin bir sonra ki adet tarihi 30 Ocak olacaktır. Bu durumda bu kişinin yumurtlama dönemi 16 Ocak tarihidir. 16 Ocak tarihinden başlamak üzere birkaç gününüzü iyi değerlendiriniz. Bütün ilişkilerinizi bu günlere yoğunlaştırınız. Ve gün aşırı ilişki yaşamayınız. Spermin kalitesi düşebilir çünkü.

ÖRNEK 2 : Adet döngüsü 28 günde bir olan kadında ise yumurtlama dönemi 14 Ocaktır.

ÖRNEK 3 : Adet döngüsü 35 gün olan bir kadında ise 21 Ocaktır.

Adet Tarihi, Yumurtlama Tarihi ve Gebe Kalma Dönemi

Bir kadın adet olduğu zaman bedeninde hamile kalmak için oluşturulan bir yapıyı kanama ile dışarı atar. Adet kanamasına kadar bir kadın hamile olmak için müsaittir. Hamile kalmadığı için adet olur ve adet tarihinin ilk gününden itibaren kadının bedeninde yeniden bir dünya oluşmaya başlar.

  • Oluşan bu yapı, olası bir gebelikte bebeğin oluşum sürecini başlatmıştır aslında. Bununla birlikte bir kadının bir sonraki adetinin ne zaman olacağı ve iki adet arasında geçen süre çok önemlidir.
  • Her ne kadar iki adet tarihi arasında olan süre kadının hamile kalması için müsait zaman gibi gözükse de hamile kalmak için yumurtlama döneminizi yakalamanız gereklidir.

Bebeğin Burcunu Göre Ne Zaman İlişki Yaşamam Gereklidir

İlk gebeliklerde bebeğin burcunu ayarlamak oldukça zordur. Bununla birlikte bebeğin burcunu daha doğrusu doğum tarihini ayarlamak sezaryan doğumlarda daha kolay olmaktadır. İlk gebeliklerde doğumun hangi yöntemle gerçekleşeceğini bilmemek tahmini zorlaştırır. Ancak sezaryanda doğum tarihini ayarlamanız mümkündür.
Net doğum tarihini tahmin etmek zordur. Ancak tahmini aralık tahmin edilebileceğinden bebeğin burcu tahmin edilebilir.

  • Ülkemiz standartlarında bebeğin doğum haftası 38. Hafta ile 40 hafta arasındadır. Ancak istatistiklerde 39 haftanın oldukça fazla olduğunu söylemek yanlış olmaz.
  • Dolayısı ile sizler yukarıda ki hesaplamada muhtemel doğum tarihini 39. Hafta ile 40. Hafta olarak baz alabilirsiniz. En kötü ihtimalde ise 38. Haftayı. Bu durumda bir bebeğin 2 haftaya yayılan doğum tarihi tahmini olacaktır.
  • 2 haftalık süreye yayılan bir tahminde bir bebeğin burcunu tahmin etmek hiç de zor değildir.

ÖRNEK BİR HESAPLAMA :

  • 1 Ocak tarihinde ilk adet tarihini geçiren bir kadının yumurtama günü 15 Ocak tarihleridir. 15 – 20 Ocak tarihlerinde boş durmayıp gebe kalmak için çabalamalıdır.
  • Normal gebeli süresi 280 gün olduğundan bu kişinin 40 haftanın sonunda doğum tarihi 8 Ekim olur. Ancak 2 haftalık erken doğum süresi dahil edersek bu kişi için:

24 Eylül -  8 Ekim tarihleri arasında doğum yapacaktır.