Bilgisayar Giriş Birimleri Nelerdir?

Bilgisayar giriş birimleri, dış ortamdan bilgisayara yapılan veri girişlerini ifade etmek için kullanılır. Sayı, harf, görüntü, ses ya da komutlardan meydana gelen verilerin dış ortamdan bilgisayara aktarılmasını sağlayan donanım birimleri, giriş birimleridir. Bilgisayar giriş birimleri şunlardır;

  1. Fare (mouse)
  2. Klavye
  3. Mikrofon
  4. Tarayıcı (scanner)
  5. Web kamerası (webcam)
  6. Optik okuyucu
  7. Oyun kumandası (joystick)
  8. CD – DVD okuyucu
  9. Barkod okuyucu

Bilgisayarın Giriş Birimleri Nelerdir?

1.Fare (Mouse)

Ekrandaki imleç yardımıyla komut girişi yapmaya yarar. Fare ile ekranda yer alan öğeleri seçebilir, işaretleyebilir, sürükleyebilir ya da öğelere tıklayabilirsiniz. Bağlantı türlerine göre fareler kablolu ve kablosuz (USB girişli) olarak iki çeşittir.

2.Klavye

Klavye üzerinde harfler, rakamlar, çeşitli işaretler ve bazı özel tuşlar yer alır. Her harf için ASCII tabloda kodlar bulunur. Tuşlara basıldığında ASCII tablodaki kodlardan bir harf ya da işaret ekrana yollanır. Böylece basılan tuşun görüntü olarak karşılığı ekranda görüntülenir.

Q ve F klavye olarak iki çeşit klavye vardır. F klavyedeki harf dizilimi daktilo sistemindeki gibidir. Bağlantı türlerine göre klavyeler kablolu ya da kablosuz olarak kullanılabilir.

3.Mikrofon

Ses dalgalarını elektrik sinyaline çeviren mikrofon, sesi dijital ortama aktarır. Elektro akustik bir cihaz olan mikrofon, sesleri hoparlöre ya da bilgisayara aktaran donanım birimlerinden bir tanesidir.

4.Tarayıcı

Grafikleri, resimleri ya da önceden yazılan yazıları bilgisayar ortamına aktaran donanım birimidir. Tarayıcılar, içlerine konan kağıtların ya da başka materyallerin her noktasını tararlar ve dijital ortama aktarırlar.

5.Web Kamerası (Webcam)

Bilgisayar üzerinden görüntü yollamaya yarar. Web kamerası ile canlı görüntü ya da fotoğraf çekilebilir, çekilen görüntüler ya da fotoğraflar bilgisayara aktarılabilir. İnternet yoluyla görüntülü iletişim kurulabilir.

6.Optik Okuyucu

Basılı bir materyal üzerindeki bilgileri, önceden belirlenen konumlardaki işaretli kutucukları okumak suretiyle dijital ortama aktarmaya yarayan bir donanım birimidir. Örnek verecek olursak; çoktan seçmeli sınavlarda işaretli cevap kağıdını tarayıp okuyan ve bunu bilgisayara aktaran giriş birimi optik okuyucudur.

7.Oyun Kumandası (Joystick)

Oyun çubuğu olarak da bilinen joystick, genellikle bilgisayar oyunlarında kontrolü sağlamak için kullanılır.

8.CD – DVD Okuyucu

CD ya da DVD’deki bilgileri bilgisayar ortamına aktarmaya yarayan donanım birimidir.

İlginizi Çekebilir-> https://yeni-kimlik.com/ic-donanim-birimleri-nelerdir.html

9.Barkod Okuyucu

Barkodlardaki siyah ve beyaz çizgileri algılayan barkod okuyucular, bilgilerin dijital ortama aktarılmasını sağlarlar. Barkodlardaki bilgileri elektrik sinyaline çevirirken siyah çizgilerin arasındaki beyaz boşluklardan yansıyan ışığı çözümlerler.

Sonuç olarak bilgisayar giriş birimleri sayesinde donanım ve yazılımlar uyumlu bir şekilde çalışabilirler. Verilen komutlara göre veriler kısa sürede işlenebilir, saklanabilir ve gerektiğinde kullanıcıya geri aktarılabilir.