Şafak Hesaplama ve Sayar 2022

Vatani görevini yerine getiren kahraman askerlerimiz için hazırladığımız şafak hesaplama aracımız ile yüzde yüz güvenli bir şekilde askerlik şafak hesaplama işlemini yaparak ne zaman biteceğini en doğru şekilde aşağıda hesaplayabilir. Şafak sayar adını verdiğimiz bu hesaplama ile askerlik vazifenizin kaçıncı günündesiniz ve terhis olmanız kaç gün kaldı gün gün takip edebilirsiniz. Ayıca şafak kaç ne demek sorusunun cevabını bu yazıda açıkladık. 

Bununla birlikte aşağıda yer alan makalemizde askerlik hizmeti ve terhis belgesi alma süreci hakkında bir çok önemli hususu sizler için açıklamaya çalıştık. 

Şafak Hesaplama Şafak Sayar

ŞAFAK HESAPLAMA
Dönem seç(Kısa veya Uzun)
Sülüs Tarihi(Askere alındığınız gün):
Yol izni hakkınız
Kullanılan izin(Kullandıysanız)
Ceza Aldıysanız Seçiniz
Şafak Hesabı

Şafak Hesaplama

Yukarıda yer alan şafak hesaplama aracımız  Askeralma Kanunu'na uygun olarak hazırlanmıştır. Şafak sayar kanun da belirtilen askerlik süresine göre ne zaman teskere alacağınızı hesap etmektedir.

Terhis Hesaplama

Yukarıda yer alan hesaplama aracımız güvenli bir şekilde terhis hesaplama işlemi için kullanacağınız bir hesaplama aracımızdır. Telefonunuza hiçbir uygulama indirmenize asla gerek yoktur. 

Şafak Kaç Ne Demek?

Bir askerin askerliğinin bitişine kaç gün kaldığını belirtir. Örneğin bir askerimiz şafak 53 diyorsa 53 gün sonra tezkere alacağını belirtiyor demektir. Hatta bu konuda bir çok askerimiz 81 sayısına gelince şafak sayısını şehirlerimizin ismi ile ifade etmeye başlar. 

Şafak Sayar İndir

Şafak sayar indir konusunda google playda bir çok uygulama yapılmıştır. Ancak ben bu uygulamaların hiçbirini tavsiye etmiyorum. Telefonunuza her an virüs bulaşabilir. Bu konuda en güvenli bizim gibi sitelerin anlık olarak yaptığı hesaplamalardır. Bizi yada bizim site gibi kurumsal olan başka siteleri takip etmenizi tavsiye ediyorum.

Askerlik Şafak Hesaplama 

Askerlik şafak hesaplamanız için hemen yukarıda yer alan aracımızı sürekli olarak takip etmeniz gereklidir. İfade ettiğim gibi telefonunuza bir uygulama indirmenizi asla tavsiye etmiyorum. Çünkü her an bir uygulama virüs bulaştırabilir. 

Askerlik hizmetinin bitiş tarihinin ne demek olduğunu anlatan terime “Şafak” denmektedir. Resmi dilde şafak kelimesinin karşılığı terhis tarihi olarak geçmektedir. Fakat askere giden kimse terhis tarihi ifadesi yerine şafak ifadesini kullanır.

Yukarıda yer alan formu doldurarak şafak kaç bunu saniyeler içinde öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte askerlik vazifesi ile ilgili olarak aşağıda yer alan konu başlıkları bu makalemizde anlatılacaktır.

  • Askerlik süresi kaç gündür? 
  • Acemilik ve uzmanlık dönemi askerlik süresinde nasıl değerlendirilir?
  • Erken terhis olmanın yolları nelerdir?
  • Sülüs tarihi nedir?
  • Ne zaman terhis olacağım?
  • Askerlerin askerde bilmeleri gereken hususlar ve hakları nelerdir?
  • Askerde sizlere verilecek malzemeler nelerdir?
  • Askerlik vazifesi bittikten sonra birliğimden almam gereken belgeler nelerdir?
  • Terhis işlemi nasıl yapılmaktadır?

Askerlik Süresi Kaç Gündür?

Askerlik süresi bütün askerlerimizde 6 ay olarak belirlenmiştir. Bedelli askerlik süresi ise 1 aydır. 

Askerlik süresini Askeralma Kanununa uygun olarak açıklayan şu yazıyı muhakkak incelemenizi tavsiye ederim: 

https://yeni-kimlik.com/askerlik-suresi.html 

Şafak Hesaplanırken Neler Hesaba Katılır?

Şafak hesaplaması yapılırken silüs tarihi, yol izni hakkı eğer varsa kullanılan izinler ve alınan cezalar hesaba katılır. Yol izni hakkı mesafeye bağlı olarak 1-4 gün arası verilir ve normal terhis tarihinin artmasına değil azalmasına neden olur. Bunun aksine kullanılan izinler ve alınan cezalar ise terhis tarihinin uzamasına yani artmasına neden olur. 

Bir Askere Kaç Gününün Kaldığı Nasıl Sorulur?

Askerlik hizmetini yerine getiren bir vatan evladına genelde şafak kaç diye sorulur. Eğer şafak 1-81 arası ise plaka ile cevap verilir. Örneğin askerliğinin bitmesine 34 gün kalmış bir askere şafak kaç diye soracak olursanız alacağınız cevap “şafak 34” veya “şafak İstanbul” olur.

Eğer asker arkadaşımız umutlarını yeşertmek isterse “atarsa içel” veya “atarsa 33” diyebilme ihtimali oldukça yüksektir. Askerde en çok kullanılan tabirlerden biri “atarsa” kelimesidir. Askerlik hizmetini yerine getirmiş bir vatan evladı olarak en çok hoşuma giden hizmetinin son gününe girmiş askerler, “atarsa doğan güneş” tabiridir. Bunun anlamı o günün gecesinde asker artık evinin yolunu tutabilir. 

Kaç Çeşit Askerlik Türü Var?

Normal Askerlik Vazifesi: Üniversite mezunu olsun, lise mezunu olsun eğitim fark etmeksizin bütün vatandaşların normal olarak katıldığı askerlik hizmetidir. Bu vazife bütün kişiler için 6 aydır.

Yedek Subaylık: Üniversite lisans mezunları mesleklerine bakılmaksızın kendi rızasıyla askerlik hizmeti için başvurduklarında yedek subaylık seçebilmektedir. Fakat yedek subaylık kadroları her isteği karşılayacak kadar fazla değildir. Bu noktada Genel Kurmay Başkanlığı tarafından yapılan bir takım değerlendirmeler sonucunda ihtiyaç kadar yedek subay alınır. Fakat bazı meslek erbaplarının yedek subay olma ihtimalleri oldukça yüksektir. Örneğin hekimler, mühendisler gibi. Askerlik süresi 12 aydır. Yol izni hariç normal izinler 24 gündür.
Dövizli Askerlik: Yurtdışında çalışma izni olan ve orada ikamet eden vatandaşların belli bir iş günü çalışmış olmak kaydıyla belirlenen döviz miktarını ödemesi ve ardından askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmasıdır.

Bedelli askerlik hizmeti 1 aydır. 

Yol izni ne demek: Zorunlu askerlik görevini yapan askerler için acemi birliğinden ayrıldıktan sonra mesafeye göre 1-4 gün arası izin verilmektedir. Bu iznin adı yol iznidir.

Sülüs Tarihi Nedir?

Sülüs tarihi askerin askerlik başlangıç tarihidir. Yani askere giden kişinin askerlik vazifesini yapmaya başladığı ilk güne sülüs tarihi denilmektedir. 

Erken Terhis Olmanın Yolları Nelerdir?

Bu makalemizin en başında da belirttiğimiz gibi Askerlik Kanuna göre askerlik süresi 6 aydır. Bu sürenin daha aşağıya çekilmesi mümkün değildir. Erken terhis olmak için tek yapılacak şey izin kullanmamaktır. Askerlere verilen izin hakları kullanılmaması halinde askerlik süresinden düşülür. 

Bununla birlikte askerde olanların askerlik sürelerinin bitimine doğru erken gönderilmeleri ile ilgili bir çok efsane bilgi dolaşmaktadır. Bu hususlar mevzuatlar kapsamı dışında olan bilgiler olduğu için bizim buradan bu konu hakkında bilgi vermemiz doğru olmayacaktır. Ancak şu kadarını söylemekte yarar vardır: postacı olanlar yada askerlikte genel intibayı iyi bırakanların birkaç günde olsa erken gönderildikleri söylenmektedir.  

Özetle: Vatan nöbetinde bu kutsal vazifeyi icraa eden aslanlarımız şafak hesaplama işlemi için yukarıda yer alan aracımızı güvenerek kullanabilir. Şafak sayar adını verdiğimiz bu aracımızı sürekli takip etmenizi öneriyoruz.