Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşların Adres Beyanı

Yurtdışında yaşayan Türk Vatandaşlarının adres beyanını nasıl vereceklerini (ikamet eden, çalışan yada öğrencilik yapan) özellikle bu işlemi internetten, konsolosluklardan yada dış temsilciliklerimizden nasıl yapacağınızı adım adım  bu rehber yazımızda anlattık.  

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın adres beyanında bulunmaları 5490 sayılı Kanun gereği zorunludur. Zamanında yapılmayan bildirimlerde bir çok resmi işlemde sorun yaşayabilirsiniz. Örneğin seçim dönemlerinde oy kullanma imkanınız olmayabilir. 

Yurt Dışında Yaşayanlar Adres Beyanında Bulunmak Zorunda mıdır?

5490 sayılı Kanun gereği Yurt dışında yaşayan Türk Vatandaşlarının adres bildirimi zorunludur. Bu zorunluluğun sebeplerini şu şekilde ifade edebiliriz: 

  • Türkiye de gerçekleşen genel seçimlerde oy kullanabilmek,
  • Hem Türkiye de hem de yaşadıkları ülkede vergi ödememek ve 2 defa sigorta primi ödememek,
  • Uluslararası yollarla gelen tebligatları alabilmek gibi sebeplerle yurt dışında yaşadıkları adresleri Türk makamlarına bildirmeleri gerekmektedir. 

5490 sayılı kanundan yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının adres kayıt sistemine kaydedilmesi gerektiği açıkça hükme bağlanmıştır.

Yurt Dışında Yaşayanlar Adres Bildirimlerini Nereye Yapacak?

Yaşamış olduğunuz Ülkedeki Başkonsolosluğumuza yada Konsolosluklarımıza yapmanız gereklidir. Konsolosluk bulunmayan ülkelerde dış temsilciliklere de bildirim yapılabilir. Dolayısı ile bu bildirimi e Devletten yada internetten yapma imkanınız yoktur.   

Yurt Dışında Yaşayanların Adres Bildirimi Nasıl Yapılır?

Adres kaydında vatandaşların beyanları esas alınır ve işlemler için kimlik belgeleri (T.C. Kimlik Kartı yada Nüfus Cüzdanı) ve Yurt Dışı Adres Beyanı Formunu doldurmaları istenir. Yurt Dışı Adres Beyanı formunu hemen aşağıda verdiğimiz link üzerinden indirmeniz gereklidir. 

Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Adres Beyanı Formu

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar için adres beyanı formu sadece Nüfus Genel Müdürlüğünün resmi sitesinde yer alan form olmalıdır. Bu site dışında yer alan bir sayfadan form indirmemenizi tavsiye ediyorum. Bunun sebebi form üzerinde güncelleme yapılabilir. Hemen aşağıda bu formu indireceğiniz resmi sitenin indirme linki yer almaktadır.  

https://www.nvi.gov.tr/kurumlar/nvi.gov.tr/mevzuat/nufusmevzuat/Formlar/aks/yurtdisindayasayanvatandasicinadresbeyanformuformbonsayfa.pdf 

Yurt Dışında Yaşayanların Adres Bildirimini Posta Yolu İle Yapması?

  • Posta ile adres bildirimini her ülkedeki Türk konsolosluğu kabul etmemektedir.
  • Norveç Kanada gibi yüz ölçümünün büyük ve ulaşımın zor olduğu ülkelerde posta ile bildirim işlemleri kabul edilmektedir.
  • Bire bir yapılacak bildirimlerde Türk vatandaşının kimlik belgesinin aslını yanında bulundurması gerekmektedir.

Adres bildirim tarihi olarak posta ile gönderilen formlarda postaya veriliş tarihi bildirim tarihi olarak kabul edilir.

  • Posta üzerinden bir tarih saptanamaz ise postanın ulaşmış olduğu tarih bildirim tarihi olarak kabul edilir.

Başkası Adına Adres Bildirimi Yapılabilir mi?

Türk hukuk sistemine göre yetişkin sayılan bireyler aile de bulunan diğer fertlerin adres bildiriminde de bulunabilirler. 

Yurt Dışında Yaşayanların Adres Bildirimini Vekalet İle Yapması:

Vekâletnamelerini yetkili personele ibraz etmeleri halinde vekâlet yetkisi olan kişiler adına adres bildiriminde bulunulması mümkündür.

Yurt Dışında Yaşayanların Adres Bildirimini Vasi yada Velisi İle Yapması:

  • Vasi ve veli denetimi altında olan küçükler ve kısıtlılarının adres bildirimleri velisi veya vasisi tarafından gerçekleştirilir.
  • Bu kişilerin yerleşim yerleri anne, babalarının yahut vasilerinin ikamet yerleri kabul edilir. 

Yurt Dışında Yaşayanların Adres Bildirimini Yapması İçin Ülkede Konsolosluk Bulunmaması:

Görev yönünden bir kısıtlama getirilmemiştir. Adres bildirimleri istenilen ülkenin konsolosluklarına yapılabilir. Bulunulan ülkede konsolosluk bulunamaması halinde Türkiye de bağlı olunana ilin nüfus müdürlüklerine posta ile bildirim yapılabilir.

Yurtdışı Adres Beyanı Gecikme Cezası

Yurtdışı Adres Beyanı Gecikme Cezası 480 TL olarak belirlenmiştir. Adresinizi bildirim süresi 20 iş günüdür. 20 günlük bu süreye hafta sonu tatilleri ve diğer resmi tatiller dahil değildir.

Adres Beyanı Kaç Gün İçinde Sisteme Düşer?

Bu süre maksimum 10 iş günüdür. Yasal olarak memurlar yeni güncel adres beyanınızı 10 iş günü içinde sisteme işlemekle yükümlüdür. Ancak bu süre daha erken de olabilir. Resmi tatil günleri be hafta sonları bu süre içinde değildir. 

Adres Değişikliği Yapılmazsa Ne Olur?

Adresi değişen bir vatandaşın yasal süre olan 30 gün içinde bildirmesi mecburidir. Bu sürenin aşılması halinde yukarıda ifade ettiğimiz ceza ücretini ödemek zorunda kalırsınız. Bu ücret Yurtdışında yaşayan vatandaşlar için 480 TL'dir. Türkiye'de ikamet eden vatandaşlar için ise 128 TL'dir. 

Yazının Kısa Özeti:

Yurtdışında yaşayan Vatandaşlarımızda Türkiye'de yaşayan diğer Vatandaşlarımız gibi adreslerini süresi içinde beyan etmek zorundadır. Bu bildirimde esas olan beyandır. Ancak bildirimde bulunacak olan Vatandaşların Yurt dışında yaşayan vatandaşlar için adres beyanı formunu eksiksiz doldurmaları ve kimlik belgeleri ile başvurmaları gereklidir.  Bu yazımızda yurtdışında ikamet eden, çalışan yada öğrencilik yapan Türk Vatandaşlarının adres beyanını nasıl vereceklerini  bu makalemizde anlattık. 

İLGİNİZİ ÇEKECEK DİĞER YAZILARIMIZ: 

https://yeni-kimlik.com/yurtdisi-yeni-cipli-kimlik-basvuru-islemleri.html 

https://yeni-kimlik.com/almanya-isci-alimi.html