Bankalar Konut Kredisinin Yüzde Kaçını Veriyor?

Bir konut için kredi çekerken evin tamamı için kredi çekemezsiniz. Bir konut için çekebileceğiniz kredi miktarı BDDK tarafından belirlenmektedir. Bu yazımızda 2021 yılı için konut kredisi evin değerinin yüzde kaçını veriyor sorusunun cevabını en doğru şekilde aşağıda açıkladık. Evin yüzde kaçına kredi çıkar sorunun cevabını verdiğimiz bu yazımızda bilmeniz gereken çok önemli diğer hususların da cevabını aktardık. 

Konut Kredisi Evin Değerinin Yüzde Kaçını Veriyor?

Bankalar konut kredisi evin değerinin yüzde kaçını veriyor konusunda BDDK'nın 2021 yılı için belirlemiş olduğu değer şu şekildedir:

Bir konutun expertiz tarafından belirlenen değerinin yüzde 80'ine kadar oranda kredi çıkabilir. Bu durumda konutun değerinin yüzde 20'lik kısmını ise başka bir şekilde ödemek durumundasınız. 

Yüzde 20'lik dilimi normal şartlar içinde peşin olarak ödeme şartınız vardır. Ancak krediyi veren bankalar genellikle yüzde 20'lik tutarın ne şekilde ödendiğin peşine düşmez. Bu tutarı isterseniz tüketici kredisi çekerek isterseniz de konutu satan kişi yada kurum ile karşılıklı anlaşarak ödeme yapabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir -> https://yeni-kimlik.com/kredisi-devam-eden-evi-satin-almak-veya-satmak.html

Örnek Evin Yüzde Kaçına Kredi Çıkar Hesaplaması

Evin yüzde kaçına kredi çıkar konusunda şu şekilde bir örnek hesaplama yapalım: 

Satılan bir konutun değeri expertiz sonucunda 300.000,00 TL (üçyüz bin TL) olarak belirlenmiştir. Bu durumda bu konut için maksimum 240.000,00 TL (ikiyüz kırkbin TL) kredi çekebilirsiniz.  

Evin Tamamına Kredi Çıkar mı?

Hayır. BDDK'nın bu konuda belirlemiş olduğu kredi limitleri bellidir ve hiçbir banka bu oranı aşamaz. 

Eve Eksper Geldikten Kaç Gün Sonra Kredi Çıkar?

Eksper satın almak istediğiniz eve geldikten sonra bir rapor tanzim edecektir. Bu raporda evin satın alınmasının mahsurlu olup olmadığını, hukuksal yönden bir sorun olup olmadığını belirleyecektir. Aynı zamanda konutun parasal değerini ortaya koyacaktır. 

Hemen hemen bütün bankalar için bu süre 3 yada 4 gün sürer. Pandemi sürecinden dolayı bu süre 5 güne kadar nadiren de olsa çıkabilir.  

Konut Kredisi Nasıl Kullanılır?

Konut kredisi kullanılırken aylık bütçe hesaplanmalı ve kredi içi ödenecek aylık taksit bir kenara ayrılmalıdır. Ödemedeki herhangi bir aksaklıkta bankanın ipotek koyduğu evi alma olasılığı vardır. Ev kredilerinde vadeler genellikle 5 ya da 10 yıl arasında değişmektedir. Vadeler uzun olduğu için herkes kendine en uygun vade seçeneğini tercih edebilir.

Kredi çekerken ev ile ilgili tüm masraflar dikkate alınmalıdır. Evin maliyeti göz önüne alınarak çekilecek kredi tutarı tespit edilse de verilecek kredi miktarına banka ekspertizleri karar vermektedir.

Konut Fiyatının Ne Kadarı İçin Konut Kredisi Çekilmelidir?

Bankalar konut kredisi verirken evin fiyatının tamamını vermezler. Krediyi çekebilmeniz için belli bir miktar peşinat ödemeniz gerekir.

Peşinatın değeri, çekilecek krediye göre farklılık göstermektedir. Banka, alınacak eve eksper gönderir ve evin değerini hesaplar. Eksperin verdiği değer satıcının verdiği fiyatla aynı olmayabilir. Ancak banka satıcının eve biçtiği değeri değil eksperin verdiği değeri baz alır ve bu yönde kredi miktarını hesaplar.

Konut kredisi evin değerinin yüzde kaçını veriyor? Banka, eksperin belirlediği değerin yüzde 80’i için kredi verir. Kalan yüzde 20’lik kısım alıcı tarafından peşin olarak ödenmelidir. Peşinat ne kadar çok olursa ödenecek kredi miktarı da o kadar az olur.

Örnek verecek olursak: 200 bin TL değerindeki bir konut için ödenmesi gereken peşinat miktarı 40 bin TL’dir. Bankalar 200 bin TL’lik bir ev için 160 bin TL kredi vermektedirler. Bu durumda “konut kredisi ne kadar çekilebilir” diye soranlara, evin değerinin yüzde 80’i kadar diyebiliriz.

Bazı bankalar konut kredilerinde yüksek faiz oranları uygulamaktadırlar. Ev almayı düşünenler faizlerin yüksek olması nedeniyle evin değerinin tamamına kredi veren bankaları araştırmakta ya da evin değerini daha yüksek gösteren eksper arayışına girmektedirler. Eksperler bankalardan bağımsız şirketler tarafından görevlendirildiklerinden hiçbir şekilde fiyatı farklı gösteremezler. Satıcı ile alıcı aralarında anlaşıp fiyatı yüksek tutsalar bile gelecek eksper konutta kullanılan malzemeden konutun bulunduğu yere kadar her şeyi detaylıca inceleyip fiyat vereceğinden, bu konuda bir usulsüzlük yapılması söz konusu değildir.

Yeni konut kredisi faiz oranları içinde Ziraat Bankası, uyguladığı düşük faizlerle ev almak isteyenlere kolaylık sağlıyor.

İlginizi Çekebilir-> https://yeni-kimlik.com/hangi-tapuya-kredi-verilir.html

Konut Kredisi Kaç Günde Çıkar?

Konut kredisinin onaylanması bankadan bankaya farklılık göstermektedir. Bankalar konut kredisi işlemlerinde mümkün olduğunca hızlı davranmakta ve müşterilerine olumlu ya da olumsuz olarak dönüş yapmaktadırlar.
Konut kredisi süreci 3 aşamada tamamlanır. Bunlar;

  • Bankanın ön onayı, kredi başvurusunu kabul etmesi
  • Eksperin konut için fiyat belirlemesi ve krediye uygun olup olmadığını tespit etmesi
  • Bankanın krediyi onaylaması

Konut kredisi başvurusunu banka kabul ettikten sonra 1 ya da 2 gün içinde bir eksper belirler ve satın alınacak evi incelemesi için görevlendirir. Eksper konut için değer tespiti yapar ve konutun krediye uygunluğunu araştırır. Bu işlemler şehirden şehre değişmekle birlikte genellikle 3 gün sürmektedir. Kredi onaylanma sürecinin son aşamasında eksper raporu bankaya sunulur ve banka kredi için onay verir ya da vermez. Bazı bankalar ev krediye uygunsa ipotek etmek yerine kefil isteyebilir. Bu durumda kefilin de gelir durumu araştırılı ve karar öyle verilir. Tüm bu işlemler en fazla 5 ya da 6 gün sürmektedir.

Faizsiz Konut Kredisi Kaç Günde Onaylanır?

Faizsiz konut kredisi şehit aileleri, savaş ve vazife malulleri, dul ve yetimlerin kullanılmasına izin verilen bir kredi türüdür. Faizsiz konut kredisinin onaylanması için öncelikle hak sahipliliğinin belgelenmesi gerekir. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidilerek hak sahipliği belgesi için dilekçe yazılır. Belgenin hazırlanması ve adrese postalanması birkaç haftayı bulabiliyor. Hak sahipliği belgesi çıkarıldıktan sonra bankaya başvuru yapılır ve kredi onayı alınır. Kredinin onaylanması, normal konut kredilerinde olduğu gibidir. Tüm bu süreçler yaklaşık bir ay ile 40 gün arasında tamamlanmaktadır.

https://yeni-kimlik.com/konut-kredisi-devam-ederken-tekrar-kredi-cekilebilir-mi.html