Süt Parası Ne Kadar 2022 Ücreti Belli Oldu

Süt parası ne kadar 2022 yılında? Bu yazımızda SGK'nın çalışan annelere yada SGK'lı olarak çalışan babaların çalışmayan eşlerine ödenen ödemeden bahsettik. Süt parası nereden alınır ve  süt parası kaç ay alınır gibi bir çok sorunun cevabını bulacağınız bu makalemiz yürürlükte olan mevzuatlara  uyumlu olarak hazırlanmıştır. Mevzuatında emzirme parası olarak geçen bu yazımızda bilmeniz gereken bütün soruların cevabı yer almaktadır. 

Yazar : Uzm. Ahmet SUBAŞI (İK Uzmanı)

SIKÇA SORULAN SORULAR VE YAZIMIZIN ÖNEMLİ BAŞLIKLARI:

Süt Parası Ne Kadar 2022

SGK süt parası ne kadar  yılında sorusu için gerekli açıklamayı yapmış olup, bu sene için 316 TL ödeme yapılacağını ilan etmiştir.  

Süt Parası 2022

Süt parası İş Kanununda "emzirme ödeneği" olarak geçer. Sadece SSK'lı olarak çalışan anneler ile, SSK'lı olarak çalışan babaların çalışmayan eşlerine ödenir. 

Örnek 1 : SSK'lı olarak çalışan bir babanın eşi ev hanımı ise bu ödemeyi baba alabilir. Annenin de çalışması halinde bu ücret sadece anneye yatacaktır ve babaya ayrıca bir ödeme yapılmayacaktır. 

Süt Parası Kimlere Verilir?

Süt parasından bütün anneler yararlanamaz. Sadece SSK'lı olarak çalışan annelere yada SSK'lı olarak çalışan babaların çalışmayan eşlerine yapılır.  (Kaynak : 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 16 ncı maddesi)

Süt Parası Nasıl Alınır? 

Süt parası nasıl alınır konusunda bir SGK yada işyeriniz ile bir görüşme yapmanıza gerek yok. Çünkü SGK başvuru şartını kaldırmıştır. Doğum kaydının hastane tarafından SGK kaydına işlenmesinin ardından bu para otomatik olarak anne için PTT hesabına yatmaktadır.

Bu para PTT 'ye yattığı için Nüfus Cüzdanınız ile istediğiniz PTT şubesinden alabilirsiniz. Ancak e Devlet şahıs ödemeleri için bir hesap tanımlaması yapmış olanlar için tanımladığı banka hesabına yatacaktır. 

Bebeğinizin doğduğu tarihten itibaren 5 yıl içinde bu parayı almak için başvuru yapmanız şarttır. 

Emzirme Ödeneği Başvurusunu Nereye Yapacağım?

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi başvuru yapmanıza gerek yoktur. SGK kapsamında doğum yaptığınız için doğum yaptığınız hastane SGK'ya otomatik kaydı işlemek zorundadır.  

Emzirme Ödeneği Almanın Şartları Nelerdir?

Süt parası alma şartları SSK'lı çalışan anneler için şu şekildedir:

  • Doğum yapmış olmanız gereklidir. (Canlı doğum olacak)
  • SSK'lı olarak bir işyerinde çalışıyor olmanız yada çalışmış olmanız gereklidir.
  • Doğumdan önceki bir yıl içinde toplam 120 gün sigorta priminizin yatması gereklidir. Örneğin: Çocuğunuz 1 Şubat tarihinde doğdu. Dolayısı ile sizin 1 şubattan geriye dönük olarak 1 yıl içinde SSK'ya yatmış olan primlerinizin toplamı 120 gün olmalıdır.
  • Kocanızın çalışıp çalışmaması bir şeyi değiştirmez.
  • Başvuruyu kendiniz yapacaksanız. 

Süt parası alma şartları eşi çalışmayan SSK'lı Erkekler İçin: 

  • Eşinizin doğum yapması gereklidir.
  • SSK'li olmanız gereklidir.
  • Doğumdan önceki bir yıl içinde toplam 120 gün sigorta priminizin yatması gereklidir. Örneğin: Çocuğunuz 1 Şubat tarihinde doğdu. Dolayısı ile sizin 1 şubattan geriye dönük 1 yıl içinde SSK'ya yatmış olan primlerinizin toplamı 120 gün olmalıdır.
  • Eşinizin sigortalı olmaması gereklidir.

Emzirme Parası Nereye Yatar?

Emzirme parasını Nüfus Cüzdanınızı ibraz ederek istediğiniz PTT şubesinden çekebilirsiniz. Ancak daha önce e Devlet şahıs ödemeleri için hesap tanımlaması yapan kişilerin parası o hesaba yatar. 

Süt Parası Sorgulama 

Süt parası sorgulama sadece e Devlet üzerinden yapılmaktadır. E Devletin sorgulama sayfası için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama adresini ziyaret etmeniz gereklidir. 

Resmi Nikah Olmayan Eşleriniz İçin Emzirme Ödeneği Alınabilir mi?

Sigortalı çalışan erkeğin sigortalı olmayan eşinin emzirme ödeneği alabilmesi için resmi nikah şartı vardır. Ayrıca bu nikahın bebeğin doğduğu tarihten önce resmi nikah kıyılmış olmalıdır.

41 kart süt parası ne kadar?

Kocaeli Büyükşehir belediyesi sosyal devlet anlayışı ile belediye sınırları içinde oturan vatandaşlara 41 kart ile süt parası ödemesi yapıyor. Bu ödemeden yararlanmak için öncelikle Kocaeli sınırları içinde resmi ikametinizin olması gereklidir. 

  • Başvurular Aile Sağlığı Merkezlerine yapılıyor. 
  • Her annenin ayda 12 litre süt alma hakkı vardır. Doğumdan önce 3 ay ve doğumdan sonra 3 ay olmak üzere toplam 6 ay bu ödeme devam ediyor. 
  • Bu ödeme kişilere tanınan 41 kartlar üzerinden sağlanıyor. Başvurusu kabul edilen anneler bu kartlar ile belirlenen marketlere giderek süt alımını yapabiliyor. 

Memura Süt Parası Var mı?

Memura süt parası hakkı bulunmamaktadır. Ancak Memurlara kendi kurumlarınca ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme için doğum belgesi ile kurumunuz Personel Hizmetleri birimine başvurmanız gereklidir. 

Doğum Yardımı ve SSK Doğum Parası İçin Başvurunuzu Unutmayınız

Süt parası ile Doğum Yardımı ve SSK Doğum Parası birbirinden farklı ödemelerdir.

  • Süt yardımı (emzirme ödeneği) : Sosyal Güvenlik Kurumunun (SSK'nın yani) yine SSK'ya tabi çalışanlara sunduğu emzirme ödeneğidir.
  • SSK Doğum Parası İş Göremezlik Ödemesi : Bu ödeme ise sadece SSK'lı çalışan kadınlara doğumdan dolayı işe gitmediği dönemler için yapılan iş göremezlik ödemesidir. Alt başlıkta açıklama yapılacaktır. Sgk doğum parası ne kadar?
  • Doğum yardımı ise Aile Sosyal Güvenlik Bakanlığının bütün annelere vermiş olduğu bir sosyal yardımdır. Alt başlıklarda açıklanacaktır. Doğum yardımı ne kadar?

Özet: Süt parasını SGK'lı olarak çalışan anneler yada SGK'lı olarak çalışan babaların çalışmayan eşleri doğum yapması durumunda alır. Yani bu ödemeyi bütün anneler alamaz. Örneğin memur anneler bu ücreti alamaz. Yukarıda yer alan rehber yazımızda bu ücreti nasıl alacağınızı ayrıntılı olarak anlattık.