SGK Doğum Parası Sorgulama 2022

Doğum yapan bir anne için 2022 sgk doğum parası sorgulama işlemi için yapmanız gereken bütün adımlar bu yazımızda. 

Yazar: Uzm. Adem SUBAŞI (İK Uzmanı)

SSK Doğum Parası Sorgulama

SSK doğum rapor parası sorgulama işlemi SGK'lı olarak çalışan annelerin doğum yapmaları halinde analık izinlerine ait ödemelerini yapacağı sorgulama işlemidir. Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan yardım ödemesi hakkında bir alt başlığımızı okumanız gereklidir. 

Doğum rapor parası sorgulama işlemi için:

1https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme  adresini ziyaret ediniz. Bu sayfa direk sorgu sayfasına gider. 

Not: Bu sayfadan yapacağınız sorgu işlemi SSK'lı olarak çalışan bir annenin analık izni dolayısı ile işe gidemediği dönemlere ait raporların ücretinin yatıp yatmadığına dair sorgu sayfasıdır. 

Doğum İzni Parası SGK'dan Nasıl Alınır?

Gebelik nedeniyle işe gidemediğiniz günler için çalıştığınız kurum size bir ücret ödemez. Bu durumu hekim raporu ile belgelendirmeniz durumunda maaşınızın 2/3'ünü SGK'dan alabilirsiniz.  Analık geçici iş göremezlik ödemesi olarak ödenir. Doğum izni parasını SGK'dan almak için aşağıdaki adımları takip etmeniz gereklidir. 

  • Doğum yaptığınız hastanede hekiminizin - hastanenizin iş göremezlik belgesini e rapor sistemi üzerinden sisteme işlemesi gerekir. Bu konuyu zaten hastanede görevli personeller bilmektedir. Ardından iş yerinize başvurarak onaylatmanız gereklidir. 
  • Her iş yerinin SGK sisteminde raporları kullandığı modülü vardır. Sizler işyerinize başvurduktan sonra bu modül üzerinden raporlarınızı sistemde onaylayacaktır işyeriniz. 

Bununla birlikte bazı iş yerlerinin e rapor sistemini kullanma durumu yoktur. Bu durumda hastaneden alacağınız raporlarınızı iş yerinize teslim ediniz. İş yerinizin SGK İl Müdürlüğü yada İlçe Müdürlüğüne yazacağı resmi yazışmayı takip ederek iş göremezlik parasını alabilirsiniz.

Analık İzin Süreleri Ne Kadar?

SSK'lı olarak çalışan kadınlara gebelik durumlarında doğumdan önce 8 hafta ve sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık yasal izin hakkı tanımıştır. Çoğul gebelikte (örneğin ikiz) bu süreye 2 hafta daha ilave edilir.  Dilerseniz doğumdan önceki 8 haftalık rapor hakkınızın kullanmadığınız kısmını doğum sonrasına aktarabilirsiniz. Çalışan bir kadın isterse ve hekimin sağlık durumu uygundur raporu vermesi halinde son 3 haftaya kadar çalışmaya devam ederek 5 haftasını doğumdan sonraya aktarabilir.  

  • Bu ücretten sadece SSK'lı olarak çalışan kadın işçiler yararlanabilir. 
  • 32. haftanız geldiği zaman çalışır yada çalışamaz raporunuzu muhakkak almanız gereklidir. (32. hafta çalışır raporu hakkında bilgi almak için https://yeni-kimlik.com/memurun-analik-izni.html sayfasını ziyaret etmeniz gereklidir. 
  • 37. haftaya kadar çalışmanız halinde doğum öncesi çalışamaz raporunu hekiminizden muhakkak almanız gereklidir. 
  • 37. haftadan daha önce izne ayrılmanız durumunda bunu yine rapor alarak belgelendirmeniz gereklidir. 
  • SSK anlaşması bulunan bir hastaneden bu işlemi yapmanız halinde hekiminizden bu raporları SGK'nın sistemine işlenmesini talep etmeniz gerekir.  

SSK Doğum İş Göremezlik Parası Nedir? 

SSK Doğum Parasını SSK’lı olarak çalışıp doğum yapan kadınlar bu ödenekten yararlanır.  SSK’lı kadınlara ödenen bu ödenek, SSK’lı olmasından doğan bir haktır. Ancak aşağıda belirteceğimiz şartları taşıması ve gerekli evrakları tamamlaması gerekir.

Doğum iş göremezlik parası mevzuatında Analık İş Göremezlik Ödeneği olarak bilinir. İş Kanununun 74. maddesinde doğum yapacak bir kadının yasal izin hakları açık bir şekilde düzenlenmiştir. Bu süreler içinde izin kullanması yasal hakkıdır. Ve raporlu olarak çalışamadığı bu günler için SSK doğum yapan kadına ödeme yapar. 

SSK Doğum İş Göremezlik Parasını Almanın Şartları

Doğum İş Göremezlik Parasını hekimden alacağınız sağlık raporunu ibraz etmeniz kaydıyla alabilirsiniz. Bu durumda;

  • Halen Çalışıyor Olmanız Gerekli : Hekiminizin istirahat raporunu başlatmış olduğu tarih itibariyle iş yerinde halen SSK lı olarak çalışmaya devam ediyor olmalısınız. Doğum öncesi izninizin başladığı tarihten önce işten çıkarılanlar bu ödemeden yararlanamaz. Ancak burada ki hususu yanlış anlamayınız. Doğum öncesi izninizin başladığı tarihten itibaren çalışamazsınız. Ancak işten çıkış işleminizin olmaması gerekir. 
  • Pirim Gün Sayısı : Doğum yaptığınız tarihten geriye dönük bir yıl içinde SSK lı pirim gün sayısı 90 gün olmalıdır. 
  • Doğum İzini Boyunca : Bu günler için yasal olarak izinli olduğunuz için Sosyal Güvenli Kurumu size ödeme yapmaktadır. Dolayısı ile yasal izinli olduğunuz tarihler arasında işyerinde çalışamazsınız.
  • Bu ödemeyi alacağınız günler için iş yerinde çalışmamanız gereklidir. Yasal anlamda sağlık raporu ile izne çıkarılan bir çalışanın çalıştırılması kanuna aykırıdır. 
  • Doğum olayının gerçekleşmesidir. Düşük yapanlar bu parayı alamaz. Bununla birlikte ölü doğum yapanlar alabilir bu ödemeyi.  

Emzirme Ödeneğini Almayı Unutmayınız!

Yukarıda bahsettiklerimiz dışında SSK'lı olarak çalışan annelerin yada eşi çalışmayan babaların çocukları olduktan sonra SGK'dan aldıkları süt parası yardımı var. Buna dair detayları https://yeni-kimlik.com/sut-parasi-nasil-alinir-ne-kadar.html bu sayfadan muhakkak okumanızı tavsiye ederim. 

Aile Sosyal Güvenlik Bakanlığının Doğum Yardımını Almayı Unutmayınız!

Devletimizin bütün annelere ödemiş olduğu başka bir yardım parası daha vardır. Buna dair açıklamaları 2021 yılına uygun olarak https://yeni-kimlik.com/dogum-yardimi.html sayfamızdan okumanızı öneririm.