Geçici Kimlik Belgesi Nasıl Alınır? RESMİ İşlemlerde Geçerli midir?

Bu yazımızda Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları için geçici kimlik belgesi nasıl alınır ve geçici kimlik belge no nedir sorularının cevabını Nüfus Genel Müdürlüğünün açıklamaları doğrultusunda aşağıda açıkladık. Bu yazımızda aynı zamanda geçici kimlik belgelerinin hangi kurumlarda geçerli olduğu, son geçerlilik tarihi gibi bir çok sorunun cevabı yer almaktadır. 

Geçici Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

Geçici kimlik belgesi nasıl alınır?

Nüfus Müdürlüklerinde kimlik çıkarma işlemi için başvurunuz esnasında Nüfus Müdürlüğünden geçici kimlik belgesi almanız gereklidir. Bu belge imza ve mühürlü olarak değil, karekodlu olarak düzenlenmektedir. E Devlet sistemi üzerinden istediğiniz kadar bu belgenin çıktısını alarak istediğiniz kuruma ibraz edebilirsiniz. 

İbraz edeceğiniz kurumlar bu belgenin doğruluğunu karekod üzerinden kontrol etmek zorundadır.

Geçici Kimlik Belgesi Kimlik Yerine Geçer mi?

30967 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliğinin 14. maddesinde bu konuya ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Söz konusu yönetmeliğe bu sayfadan ulaşabilirsiniz. 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191203-5.htm 

14. madde de kimlik teslim edilinceye kadar geçerli olan ve kimliğini ispata yarayan geçici kimlik ifadesi özellikle belirtilmiştir. Ayrıca 14. maddenin 2. bendinde e Devlet sistemi üzerinden bu belgenin doğruluğunun kontrol edileceği ifade edilmiştir. 

Not: Bu belgenin ibrazı durumunda itiraz edenlere muhakkak bu yönetmeliği gösteriniz. 

Bütün Kurumlar Geçici Kimlik Belgesini Kabul Etmek Zorunda mıdır?

Yukarıda da izah ettiğimiz gibi bu belgenin geçerli olduğu yönetmelikte açık bir şekilde yazılıdır. Ancak önemli bir konu şudur: geçici kimlik belgesinde resim yoktur. Kurumların istemiş olduğu belgeler için de resimli kimlik ibaresi varsa eğer geçici kimlik bu şartı taşımıyor. 

O kurumun üst amirleri ile konuşarak onları ikna etmeniz gereklidir. 

Geçici Kimlik Belgesini Kabul Etmezlerse Ne Olur?

Her ne kadar bu belgenin resmi geçerliliği ifade edilmiş olsa da resim konusunda net bir açıklama olmadığı için kimlik isteyen kurumlar için konu biraz muallakta kalmış durumdadır. 

Bu durumda o kurumlar sizlerin başvurusunu ret verebilir. Sonuçta o kurumlarda kendilerini korumak zorunda. Siz bu durumda olayı tutanak altına alarak mahkeme sürecini işletiniz. Böylelikle iki tarafta zarar etmemiş olur. 

 

Geçici Kimlik Belgesinin Geçerlilik Tarihi

Geçici kimlik belgeleriniz yeni kimliğiniz size teslim edilene kadar geçerlidir. Bu belgelerin geçerliliği e Devlet sisteminden kontrol edilmelidir. Belgeler üzerinde yer alan karekod üzerinden belgenin geçerliliği kontrol edilmelidir. Yeni kimliğiniz size teslim edildiği andan itibaren sistem geçici kimlik belgenizi geçersiz kılınmaktadır. 

Geçici Kimlik Doğrulaması

Yukarıda da ifade ettiğim gibi bu belgelerin geçerliliğini e Devlet sistemi üzerinden yada Nüfus Genel Müdürlüğünün sitesinden kontrol etmeniz gereklidir. Doğrulama işlemini  telefonunuza indireceğiniz e Devlet sisteminin resmi uygulaması üzerinden kontrol edebilirsiniz.  Uygulamanın linki: (Bu uygulama resmi e Devlet uygulamasıdır.)

https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.turkiye.belgedogrulama&hl=tr&gl=US 

Belgenin üzerinde yer alan karekodu bu uygulamadan okutarak belgeyi doğrulamanız gereklidir. 

e Devlet Üzerinden Geçici Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

Geçici Kimlik Belgenizi e Devlet üzerinden sadece dökümünü alabilirsiniz. Kimlik başvurunuz esnasında talebinizi ilettiğinizde Nüfus Memuru bu belgeyi tanzim ederek sisteme işler. Siz bu belgeyi ibraz etmeniz gereken yere teslim etmek için e Devlet üzerinden dökümünü alarak istediğiniz her kuruma ibraz edebilirsiniz.  

Geçici Kimlik Nerelerde Kullanılır?

Seyahat belgesi hariç bütün işlemlerde geçerlidir. Bu belgenin geçerlilik süresi e Devlet sorgusundan doğruluğu kontrol edildiğinde geçerli olana kadardır. Yani İbraz etmiş olduğunuz kurum e Devlet sistemine girerek belgenizin doğruluğunu sorgulayacaktır. Bu sorguda sürenin geçmesi durumunda resmi bir işlem artık yapamazsınız. 

Ancak ibraz edeceğiniz kurumun kimlik ibrazı şartına dair hükümleri o kurumdan talep etmeniz gereklidir. Çünkü her kurum kendi mevzuatlarında özel hükümler koyabilir. Ancak bütün kurumlar alacağınız geçici belgeyi e Devlet sorgu sisteminden doğruluğunu sorgulayabilir. 

AÖF, YKS, KPSS Gibi Sınavlarda Geçici Kimlik Geçerli midir?

Öncelikle her kurumun düzenlemiş olduğu sınavlar için sınava girerken istenen evraklarına bakınız. Her kurum kimlik ibrazına karşı özel hüküm koyma hakkına sahiptir. Ayrıca ÖSYM tarafından düzenlenen YKS, KPSS ve DGS gibi sınavlar için ÖSYM'nin resmi açıklamalarını takip ediniz. 

Son düzenlemede ÖSYM geçici belgeyi kabul edeceğini duyurdu. Sizlerde sınava girmeden önce muhakkak bu belgenin e Devlet sorgusunda aktif olup olmadığına bakınız. 

 E Devlet Geçici Belge Sorgulama

İbraz edeceğiniz her kurum e Devlet kapısının aşağıda yer alan sorgu sayfasından barkod numarasını girerek sorgulama yapabilir. Ayrıca MOBİL telefonlar için İOS ve Android cihazlar için e Devlet kapısının resmi mobil uygulamaları vardır. Bu sorgulama işlemi ibraz edeceğiniz kurumun yükümlülüğündedir. 

E Devlet Belge Doğrulama Sayfası 

Ayrıca kendi e Devlet sayfanıza girerek Nüfus Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu bu belgeyi istediğiniz kadar yazdırarak kurumlara ibraz edebilirsiniz. Bu sorgu işlemi için 

E Devlet Geçici Kimlik Sorgulama sayfasını ziyaret ediniz. 

YENİ KİMLİK BAŞVURU SÜREÇLERİ HAKKINDA OKUMANIZ GEREKEN YAZILAR

https://yeni-kimlik.com/yeni-kimlik-takibi.html 

https://yeni-kimlik.com/tc-yeni-kimlik-karti-pin-sifre-islemleri.html 

https://yeni-kimlik.com/ehliyet-yenileme.html